Dacă mi se întâmplă ceva – Alex Finlay – recenzie
Dacă mi se întâmplă ceva – Alex Finlay – recenzie
Titlu: Dacă mi se întâmplă ceva
Autor: Alex Finlay
Editura: Leda Bazaar
An apariție: București 2024
Nr. Pagini: 346
“În lumina din interiorul mașinii e așa de frumoasă. Cu părul încâlcit, machiajul întins, că el se apleacă și o sărută. Ali îl trage aproape, dornică. Se oprește o clipă.
– Tremuri, zice ea.
– E de la ploaie, răspunde el, dar nu-i aşa.
Atunci ea își trage peste cap tricoul și zice:
– Am leacul.
Următoarele clipe rămân în ceaţă. Șuieratul portierei care e deschisă cu o smucitură. Un țipăt. O lovitură cumplită în cap. Apoi e dimineaţă. Ryan e afară, pe iarba udă. Mașina a dispărut. La fel şi Ali.”
Intriga noului roman ajunge în România și în format tradus, asta după ce, mult timp, pentru noi, au fost accesibile cărțile autorului american Alex Finlay doar în forma original publicată.
Am fost foarte curioasă să îi cunosc stilul, acesta este primul contact cu opera sa, pe care aș tinde să o integrez în zona de thriller cu elemente suspans, deoarece este scrisă într-un ritm alert în care acțiunile personajelor sunt dinamic redate, iar schimbarea de peisaj se succede cu rapiditate.
Fragmentul de mai sus stă la baza acestei cărți, reprezintă întâmplarea care declanșează acțiunea romanului și în spatele căreia se ascunde o poveste despre corupție, mafie, crimă, răzbunare și nevoia impetuoasă de a supraviețui atunci când știi că orice mișcare greșită te poate face să pierzi persoanele pe care le iubești cel mai mult.
Povestea se desfășoară pe trei planuri paralele, trei locații diferite, unde autorul construiește sacadat legătura dintre personajele principale.
Pe de-o parte îl avem pe Ryan, iubitul fetei dispărute, cel care cinci ani mai târziu a încercat să își reface viața plecând din Kansas, orașul natal, și ascunzându-și identitatea pentru a se proteja de cei care încă îl acuzau de moartea lui Ali. Viața lui este dată peste cap la primirea unui bilet ce îi solicită o întrevedere care îl pune față în față cu bărbatul fără două degete despre care Ryan relatase poliției că a avut legătură cu incidentul petrecut, bărbat pe care autoritățile l-au considerat la vremea respectivă, o născocire. Urmărirea acestuia în speranța descoperirii unor indicii legate de ce se întâmplase în trecut, îl aduce pe Ryan într-un punct mort.
“- E cineva acasă? repetă însă nu e decât zgomotul vântului de afară.
Se uită înapoi prin ușă. Apoi spre bucătărie, aflată în partea din spate. Vede nişte pantofi pe podea. Groaza îl cuprinde brusc. Se duce încet spre bucătărie și aprinde lumina. Aproape vomită când îi vede. Pe podea se află o femeie într-o baltă de sânge. Are beregata tăiată. Bărbatul – Monstrul – e lăsat într-o rână pe un scaun. E plin de sânge. Și nu-i lipsesc doar degetele mici. Îi lipsesc toate degetele. Spaima îl cuprinde pe Ryan când aude din spate o voce de bărbat: Să nu care cumva să faci vreo mișcare!”
Pe alt plan o avem pe Poppy, noul ajutor de șerif, sora mai mică a lui Dash, prietenul lui Ryan de liceu. Poppy revine în Kansas și nimerește în mijlocul anchetei redeschise din cauza descoperirii mașinii lui Ali în lacul din împrejurimi. Modul în care probele au fost gestionate de către autoritățile locale trezesc suspiciuni în ochii tinerei care devine din ce în ce mai curioasă să descopere adevărul.
Cum va putea face acest lucru ținând cont că în oraș există o legătură dubioasă între șerif, tatăl său și tatăl lui Ali, care a dispărut de asemenea atunci când Ali se presupune că a fost ucisă?
Cel de-al treilea personaj important este Shane O’Leary, capul mafiei din Philadelphia, al cărui fiu, Anthony, s-a sinucis după lungi perioade de bullying în cadrul liceului cu internat unde studia. Descoperirea conform căreia, din grupul de abuzatori făcea parte fiica contabilului său, Michael, declanșează o dorință nebună de răzbunare care ajunge să se întindă pe o perioadă de ani de zile, timp în care victimele pe care le lasă în urmă, riscă să îi grăbească tot mai mult decăderea.
“Shane O’Leary își întinde spatele pe când intră cu pași târșâiţi pe ușa casei. Locuinţa e întunecată și tăcută. Îsi azvârle din picioare pantofii, care sunt încă uzi din barcă, apoi trece prin holul de la intrare mult prea împodobit, pe lângă scara în spirală, spre bucătărie. Încremenește când trece pe lângă salon și zărește silueta cuiva așezat într-un fotoliu de lângă corpurile de bibliotecă înalte. Întotdeauna și-a închipuit că aşa avea să se petreacă, la fel ca pentru tatăl său. Două gloanţe în ceafă. De mâna unui străin. Sau a unui prieten. Nu știe care din două ar fi mai rea.”
Când cele trei povești se intersectează, iese la iveală un joc bolnav de-a șoarecele și pisica care menține cititorul alert până la final. Intriga se clarifică rapid, de pe la jumătatea cărții, rămâne doar acțiunea pură care conduce jocul într-un sprint nebun pentru supraviețuire.
Este Ali în viață și dacă da, ce s-a întâmplat cu ea? Care este efectul descoperirii secretelor din mica comunitate unde lucrurile degenerează rapid? Cum poate proceda Poppy când realizează că propria familie știe mai multe despre această încurcătură decât este dispusă să recunoască? Există o a doua șansă la fericire pentru Ryan?
Dacă vă tentează tematica, nu veți găsi răspuns la aceste întrebări decât lecturând cartea. Orice detaliu aș fi dispusă să împărtășesc mai mult cu voi, nu ar face altceva decât să vă strice lectura și nu vreau să fiu responsabilă de acest lucru.
Cartea este disponibilă pentru comandă pe libris.ro