Ciorbă rădăuțeană - Musaca de vinete - Brioșe cu afine, iaurt și scorțișoară

Ciorbă rădăuțeană – Musaca de vinete – Brioșe cu afine, iaurt și scorțișoară

Aperitiv: Biluțe de cartofi

  • facem un piure din 1 kg de cartofi, 100 g unt și puțin lapte.
  • pentru că avem nevoie că acesta să fie cât mai uscat îl lăsăm câteva minute la foc mic amestecând neîntrerupt.
  • pentru aluat punem la fiert 300 ml apă în care vom adaugă 70 g unt în momentul în care apă da în clocot.
  • o lăsăm 1 minut după care o dăm deoparte pentru a putea pune 150 g făină de grâu, toată odată.
  • amestecăm bine totul.
  • o lăsăm la rece pentru 5 minute după care adăugăm 3 ouă și sare după gust.
  • continuăm să amestecăm până obținem un aluat moale.
  • piureul de cartofi se amestecă cu aluatul după care formăm biluțe pe care le trecem prin pesmet și le lăsăm pentru 15 minute într-un vas acoperit înainte de a le prăji.

Ciorbă rădăuțeană (Mena):

  • 1 un piept de pui, 2 morcovi dați pe răzătoare, o țeliăa potrivită nu mare tot pe răzătoare, 400 gr ciuperci la borcan.o cutie de smântână 400 gr, un ardei iute, 4 căței de usturoi.
  • pieptul de pui se pune la călit cu morcovi și cu țelina și ciupercile, după se toarnă apă și se lasă la fiert,
  • ardei iute se pune și usturoi aproape la final în ciorbă.
  • ultima dată se pune smântâna cu ouă, dar să nu fie fierbinte ciorba că se face cocoloașe

Musaca de vinete:

  • 3 vinete le curățăm, le tăiem felii mai groase, le săram și le lăsăm puțin să se scurgă zeama, apoi le prajim puțin în ulei
  • 1/2 kg carne măcinată o călim cu o ceapă tăiată mărunt, sare, piper, boia și un pic de apă
  • în cratiță punem :un strat de vinete+carne+vinete+carne+vinete
  • deasupra presărăm brânză rasă și turnam 2 ouă bătute cu un pic de bulion sau pastă de roșii și 2-4 linguri de smântână
  • punem cratița la cuptor până se rumenește bine

Brioșe cu afine, iaurt și scorțișoară (Iliuţa):

  • mixăm două ouă cu 80 g zahăr brun și puțină sare pentru 2-3 minute.
  • adăugăm 200 g făină de grâu, 5 g praf de copt, 200 g iaurt cu 10% grăsime, o linguriță rasă scorțișoară, 2 pliculețe zahăr vanilat și 50 g unt topit.
  • amestecăm bine compoziția rezultată.
  • în formele pentru brioșe punem hârtia de copt, adăugăm afinele și o lingură de amestec. –dacă afinele sunt de la congelator le punem primele în forme, amestecându-le ușor în compoziție, dacă sunt proaspete le putem adaugă peste aceasta.
  • le lăsăm pentru 20-25 minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade.
  • Sunt delicioase !
  • Reţete culinare

    Culinar

    #reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

  • Ciorbă rădăuțeană – Musaca de vinete – Brioșe cu afine
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.