Ruladă aperitiv - Ciorbă acrișoară de legume cu carne de porc - Friptură

Ruladă aperitiv – Ciorbă acrișoară de legume cu carne de porc – Friptură sau grătar – Prăjitură

1. Aperitiv: Ruladă aperitiv (Iliuța)

  Facem un aluat pufos din 500 gr făina, 400 gr iaurt gras, 2 ouă, 15 gr drojdie proaspătă, 50 gr unt topit, o linguriță zahăr pentru maia și sare după gust. Lăsăm aluatul 20 de minute la dospit, după care îl întindem până ajunge la grosimea de  7-10 mm. Pentru umplutură avem nevoie de 2 ardei kapia tocați cubulețe, 200 gr telemea de vaci rasă, 100 gr cașcaval ras, 100 gr ciuperci tocate feliuțe bine scurse,2 ouă bătute, piper și alte condimente după gust. Adăugăm și umplutura pe aluatul întins, o rulăm și o mai lăsăm pentru 10 minute la dospit. La final ungem rulada cu un gălbenuș de ou și o dăm la cuptor pentru 50 de minute.

2.Ciorbă (Vero) Ciorbă acrișoară de legume cu carne de porc

  250 gr carne de porc, 1 ceapă, un morcov, 1 roșie, un ardei, 2 cartofi, un pahar de orez, 2 ouă, un pahar bulion, foi de dafin, condimente/ piper și vegeta, sare de lămâie, verdeață.

  Se călește ceapa morcovul rase în puțin ulei adăugând câte un strop de apă, până se colorează portocaliu, se pune aproximativ 2 litri de apă. Când fierbe se adaugă carnea tăiată cubulețe și 2/3 foi de dafin. Se fierbe 20 de minute la foc mediu cu roșia și ardeiul. Se adaugă cartofii tăiați cubulețe și bulionul. Peste 10 minute se  adaugă orezul și condimentele. Într-un bol se bat bine ouăle cu puțină apă rece. Când sunt fierte toate se adaugă ouăle din bol , un vârf de linguriță sare de lămâie și verdeața( eu pun leuștean și mărar).

3.Friptură sau grătar (Vero)

   Folosesc același condiment pentru grătar ca la friptură la cuptor sau în tavă. O combinație de vegeta, sare, piper cât de mult și boia de ardei( dulce sau picantă- în funcție de preferință). Se condimentează ceafa, cotletul și pieptul de porc sau aripioarele și pieptul de pui. Se prăjesc la foc mic pe grătar sau la cuptor.

  • se poate servi cu cartofi copți și salată

4.Prăjitură (Viorica)

  • se amestecă ½ kg biscuiți măcinați cu 200 gr unt topit, se pun în tavă și se presează și nivelează bine
  • Crema:
  • -3 pliculețe de gelatină transparentă,3 pliculețe de zahăr vaniliat,1/2 kg iaurt simplu,1/2 kg frișcă (hoopla), zeamă de la o lămâie, zahăr după gust(cam 7 linguri)
  • gelatina se moaie într-o cană de apă fierbinte amestecând bine
  • se bate frisca, se adaugă gelatina călduță+iaurtul+zeamă de lămâie+zahărul și zahărul vaniliat = se omogenizează bine
  • punem crema peste blatul din biscuiți și se dă la rece câteva ore
  • Poftă Bună!

    Reţete culinare

    Culinar

    #reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.