Salată de dovlecel – Cotlet de porc – Ciorbă de salată verde – Coșulețe cu iaurt
Salată de dovlecel – Cotlet de porc – Ciorbă de salată verde – Coșulețe cu iaurt
1.Aperitiv: salată de dovlecel
- alegem 2-3 dovlecei fff mici,îi curățăm, îi dăm pe răzătoarea fină,îi săram puțin și-i lăsăm să stea
- opțional putem tăia foarte mărunt 2-3 fire de ceapă verde, sau dacă preferați 1-2 căței de usturoi zdrobiți bine
- preparăm maioneza cu cartof în care adăugăm 2 linguri de smântână
- stoarcem dovlecelul și-l punem în castronul cu maioneză
- adăugăm ceapă(usturoi),mărar tăiat fff mărunt, potrivim de sare și piper, amestecăm bine
- punem salata în caserolă și o lăsăm la rece
- se poate servi și cu pâine prăjită
2.Ciorbă de salată verde (Vero)
- într-o oală se pune aproximativ 3 l apă sa fiarbă, se adaugă costiță afumată, o ceapă, un morcov ras, se fierb 15 minute, vegeta și piper după gust.
- între timp se spală 2 căpățâni de salată verde și se rup cât mai marun t( eu nu le tai cu cuțitul să nu se amărască) apoi le adăugăm în oală.
- într-o tavă punem puțin ulei, o ceapă tăiată mărunt, o călim și adăugăm 2 /3 linguri de făină, apoi punem o linguriță de boia.
- amestecăm bine și o punem peste zeama de salată.
- se mai fierbe la foc mic cam 10 min apoi spargem ouă direct în oală.
- întregi, nebătute, eu pun cam 5 ouă la această cantitate.
- adăugăm verdeaţă- mărar sau leuștean, 100 ml lapte și mai fierbem 10 min la foc mic. -la final punem 2 linguri de smântână grasă într-un bol și frecăm cu apă rece .
- oprim focul și adăugăm smântână și o lingură de oțet.
3.Cotlet de porc (Vero)
- se taie 5 / 6 bucăți de cotlet , le așezăm în tavă, condimentate cu sare, piper și boia. -adăugăm un pahar de apă și puțin ulei.
- acoperim și fierbem la foc mic cam 30 de minute
- dacă scade apa și carnea nu e moale adăugăm apă caldă
- când se prăjește puțin o întoarcem pe cealaltă parte și punem câteva bucăți de usturoi mărunțit.
- garnitura poate fi la alegere.
- noi am mâncat cu piure de cartofi.
4.Coșulețe cu iaurt (Iliuţa)
- 100 g unt, două gălbenușuri de ouă și 100 g zahăr se amestecă bine.
- adăugăm 250 g făină albă și un pliculeț praf de copt ( 10 g ).
- aluatul obținut îl lăsăm pentru 20 minute la frigider.
- între timp separăm la două ouă albușurile de gălbenușuri .
- albușurile se bat spumă, iar gălbenușurile le mixăm cu 60 g zahăr și coaja de la o lămâie. -adăugăm 150 iaurt gras și ulterior albușurile continuând să mixăm.
- într-o tavă cu forme rotunde, tapetată cu puţin unt, punem aluatul tăiat pătrate de 7-8 cm latura.
- în interior punem crema, după care aducem spre interior colțurile pătratelor obținute din aluat.
- se lasă în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 25 minute.
-
Reţete culinare
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri