Salată de dovlecel - Cotlet de porc - Ciorbă de salată verde - Coșulețe cu iaurt

Salată de dovlecel – Cotlet de porc – Ciorbă de salată verde – Coșulețe cu iaurt

1.Aperitiv: salată de dovlecel

  • alegem 2-3 dovlecei fff mici,îi curățăm, îi dăm pe răzătoarea fină,îi săram puțin și-i lăsăm să stea
  • opțional putem tăia foarte mărunt 2-3 fire de ceapă verde, sau dacă preferați 1-2 căței de usturoi zdrobiți bine
  • preparăm maioneza cu cartof în care adăugăm 2 linguri de smântână
  • stoarcem dovlecelul și-l punem în castronul cu maioneză
  • adăugăm ceapă(usturoi),mărar tăiat fff mărunt, potrivim de sare și piper, amestecăm bine
  • punem salata în caserolă și o lăsăm la rece
  • se poate servi și cu pâine prăjită

2.Ciorbă de salată verde (Vero)

  • într-o oală se pune aproximativ 3 l apă sa fiarbă, se adaugă costiță afumată, o ceapă, un morcov ras, se fierb 15 minute, vegeta și piper după gust.
  • între timp se spală 2 căpățâni de salată verde și se rup cât mai marun t( eu nu le tai cu cuțitul să nu se amărască) apoi le adăugăm în oală.
  • într-o tavă punem puțin ulei, o ceapă tăiată mărunt, o călim și adăugăm 2 /3 linguri de făină, apoi punem o linguriță de boia.
  • amestecăm bine și o punem peste zeama de salată.
  • se mai fierbe la foc mic cam 10 min apoi spargem ouă direct în oală.
  • întregi, nebătute, eu pun cam 5 ouă la această cantitate.
  • adăugăm verdeaţă- mărar sau leuștean, 100 ml lapte și mai fierbem  10 min la foc mic. -la final punem 2 linguri de smântână grasă într-un bol și frecăm cu apă rece .
  • oprim focul  și adăugăm smântână și o lingură de oțet.

3.Cotlet de porc (Vero)

  • se taie 5 / 6 bucăți de cotlet , le așezăm în tavă,  condimentate cu sare, piper și boia. -adăugăm un pahar de apă și puțin ulei.
  • acoperim și fierbem la foc mic cam 30 de minute
  • dacă scade apa și carnea nu e moale adăugăm apă caldă
  • când se prăjește puțin o întoarcem pe cealaltă parte și punem câteva bucăți de usturoi mărunțit.
  • garnitura poate fi la alegere.
  • noi am mâncat cu piure de cartofi.

4.Coșulețe cu iaurt (Iliuţa)

  • 100 g unt,  două gălbenușuri de ouă și 100 g zahăr se amestecă bine.
  • adăugăm 250 g făină albă și un pliculeț praf de copt ( 10 g ).
  • aluatul obținut îl lăsăm pentru 20 minute la frigider.
  • între timp separăm la două ouă  albușurile de gălbenușuri .
  • albușurile se bat spumă, iar gălbenușurile le mixăm cu 60 g zahăr și coaja de la o lămâie. -adăugăm 150 iaurt gras și ulterior albușurile continuând să mixăm.
  • într-o tavă cu forme rotunde, tapetată cu puţin unt, punem aluatul tăiat pătrate de 7-8 cm latura.
  • în interior punem crema,  după care aducem spre interior colțurile pătratelor obținute din aluat.
  • se lasă în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru  25 minute.
  • Reţete culinare

    Culinar

    #reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.