Cornulețe sărate – Platou – Curcan umplut – Tort ecler – Meniu...

Cornulețe sărate – Platou – Curcan umplut – Tort ecler – Meniu de Crăciun

by -
6
Cornulețe sărate

Cornulețe sărate – Platou – Curcan umplut – Tort ecler – Meniu de Crăciun

APERITIV

1. Platou: așezăm pe un platou bucățele de bacon, cârnat (crud sau prăjit) jumări, preparate din porc, felii de cașcaval sau brânză telemea, felii de gogoșar și castraveți murați

2. Cornulețe sărate: într-un castron punem 1kg făină +1 linguriță sare+1 vârf de cuțit zahăr +1 lingură ulei +2 linguri drojdie uscată sau drojdie proaspătă cât o nuca(drojdia o muiem cu puțin lapte și un strop de zahăr)+iaurt,lapte bătut sau smântână cât se cere la frământat.Lăsăm aluatul să crească, îl împărțim în 4 părți egale.Se întinde fiecare parte ,se presară cu brânză rasă, se pot face cornulețe sau baghete pe care le ungem cu ou și le punem la copt

SUPĂ DE CURCAN

-fierbem carnea și zarzavatul, strecurăm zeama

-fierbem în supă tăiței, tăşcuţe sau facem găluște de gris

FELUL DOI

1. Felii de piept de pui sau curcan umplute:

-tăiem foarte mărunt morcovii și carnea din supă, punem într-un castron adăugăm 1-2 ouă bătute și condimente

-punem pe felia de carne (bătută și condimentată) 1-2 lingurițe de amestec, rulăm, le fixăm cu scobitori și le așezăm în tavă

-când am terminat punem în tavă 1 pahar de apă și 1 pahar de vin și punem tava la cuptor

– când scade zeama împrăștiem peste rulouri cașcaval ras și mai lăsăm câteva minute la cuptor

2. Curcan umplut (Maria)

umplutură: pâine prăjită cubulețe +ou crud +ceapă tăiată mărunt +condimente (sare, piper, nucșoară) +un pic de lapte cald

-umplem curcanul și-l condimentam puțin

-punem curcanul în tavă, în jurul lui legume și apă și punem la cuptor

-când e pe jumătate gata adăugăm în tavă castane crude, apă dacă mai e nevoie și punem la cuptor până se coace

-aveți grijă să mai puneți apă să nu se ardă legumele

PRĂJITURĂ

1. Cozonac

-1 kg făină +300 gr zahăr +2-4 ouă +drojdie (cub galben) dizolvată în apă călduță +un pic de sare = se frământă bine cu lapte călduț, apoi adăugăm 2 pumni de ulei și frământăm până se desprinde aluatul de pe mână

-lăsăm 1 oră la dospit, apoi împărțim aluatul (4-5 bucăți depinde de tăvile de chec pe care le avem)

– întindem fiecare foaie, punem umplutura, rulăm și așezăm în tavă (unsă cu ulei) și mai lăsăm să dospească cam ½ ora

-le ungem cu ou bătut și le punem la copt

– dacă puneți jos în cuptor o cratiță cu apă se coace mai bine și rămâne și coaja moale

-umplutura poate fi: nucă, mac, brânză (amestecată cu ou și zahăr), cacao (cu zahăr), rahat, stafide

2.Tort ecler (Voichița)

a)pentru baza tortului și ecleruri: 250 gr făină, 100 gr unt, 100 gr ulei, 500 ml apă, 1 linguriță sare,1 linguriță zahăr, 7 ouă medii

b)crema de vanilie: 6 gălbenușuri,150 gr zahăr, 3 linguri amidon, 500 ml lapte, vanilie, 150 gr unt

c) crema cu brânză: 300 gr cremă de brânză, 400 gr lapte condensat, 200 gr iaurt, 250 ml frișcă lichidă,10 gr gelatină,1 esență de vanilie

d)-sos de ciocolată: 75 gr ciocolată neagră, lapte cât să ajungă la consistenta dorită

Mod de preparare:

1) Se pune apa la fiert împreună cu untul, uleiul, zahărul și sarea (a).Când clocotește se pune toată făina odată și se amestecă energic până ce aluatul se desprinde de pe fundul vasului. Lăsăm să se răcească puțin și adăugăm pe rând ouăle amestecând bine.

   Pentru baza tortului şpriţăm aluatul circular ca niște inele (în tavă cu pereți detaşabili) la distanță pentru că aluatul crește. Se coace la foc mare 15 minute apoi încă 10 la foc mediu (primele 15 minute nu deschideți ușa cuptorului). Restul aluatului se coace în tavă pe hârtie pergament, şpriţăm ca niște gogoșele

2) Crema de vanilie

  -gălbenușurile se mixează cu zahărul până se albesc, adăugăm amidonul (se poate și făină), omogenizăm, turnam laptele ușor să nu facă cocoloașe. Punem vasul pe foc amestecând continuu până se îngroașă. Luăm vasul de pe foc punem vanilie și puțină zeamă de lămâie. Untul tăiat bucățele îl incorporam în crema fierbinte, apoi lăsăm crema să se răcească, amestecând din când în când să nu facă pojghiță. O dăm la frigider și când e foarte bine răcită umplem cu ea gogoșile de ecler

3) Crema de brânză:

-punem gelatină la hidratat cu puțină apă rece (apă să acopere gelatina)

-într-un castron se amestecă laptele condensat cu crema de brânză ( dacă găsiți crema de brânză dulce în comerț sau mixaţi bine brânza proaspătă să fie fină), iaurtul, frișca bătută, vanilia și gelatină (gelatină o încălzim puțin să devină lichidă) și omogenizăm bine

4) Montarea tortului

– pe un platou așezăm baza tortului, turnam jumătate din crema cu lapte condensat și brânză. Peste cremă așezăm gogoșile de ecler umplute cu crema de vanilie și peste ele turnam restul de cremă cu lapte condensat.

-peste cremă așezăm restul de gogoși ecler și dăm la frigider până se întărește crema

5) Sosul de ciocolată

-topim ciocolata apoi amestecăm continuu turnând laptele câte un pic până ce sosul ajunge la consistenţa dorită. Punem sosul într-un posh cu vârf subțire și rotund și decorăm tortul după imaginație.

Poftă Bună!

Reţete culinare

Culinar

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

6 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.