Cum să îmbrățișezi un arici – 12 metode pentru a relaționa cu un adolescent – Brad Wilcox, Jerrick Robbins – Meteor Press – recenzie
Cum să îmbrățișezi un arici – 12 metode pentru a relaționa cu un adolescent – Brad Wilcox, Jerrick Robbins – Meteor Press – recenzie
Titlu: Cum să îmbrățișezi un arici: 12 metode pentru a relaționa cu un adolescent
Autori: Brad Wilcox, Jerrick Robbins
Editura: Meteor Press
Număr pagini: 176
Colecție: Psihologie
An apariție: 2021
Titlu original: How to Hug a Hedgehog
,,Cum să îmbrățișezi un arici’’ este cartea pe care orice părinte ar trebui să o citească. Scrisă într-un limbaj accesibil, cu exemple și practici ușor de aplicat, cartea tratează teme din sfera educațională, în vederea îmbunătățirii relației părinte-adolescent. Brad Wilcox este profesor universitar, iar Jerrick Robbins este autor de carte. Împreună și-au unit forțele și împărtășesc cu noi, propriile lor experiențe ca adulți și adolescenți.
Perioada adolescenței este marcată de transformări pe plan fizic și psihic. Peste noapte, copiii drăguți cu un comportament exemplar se pot transforma în adolescenți problematici. Toți părinții se tem de perioada adolescenței, de aceea cred că o astfel de carte poate ajuta. Nu este ușor nici pentru părinți, dar nici pentru adolescenți să treacă prin această perioadă.
Pornind de la analogia arici-adolescent, autorii ne reamintesc că dragostea și susținerea necondiționată sunt ingredientele cheie pentru îmbunătățirea relației cu adolescenții.
În 12 capitole, ne sunt descrise cei 12 pași pe care îi putem urma pentru a ajunge la sufletul copiilor noștri.
Regula nr.1 Cum să îmbrățișezi un arici?
,,Nu purtați mănuși, lăsați-l să vă adulmece.”
Un arici se va retrage și va scoate țepii atunci când se va simți atacat. Dacă vom petrece timp cu el, acesta se va obișnui cu noi, și nu va mai avea un comportament defensiv. Cam așa e și în cazul adolescenților, dacă vom fi acolo pentru ei, vom petrece timp împreună, ei se vor deschide către noi. Construirea unei relații pozitive cu copiii noștri este visul oricărui părinte. Nu toți copii sunt la fel, dar cu câteva reguli simple, orice părinte poate învăța să comunice cu un adolescent.
Mulți adolescenți ridică ziduri între ei și părinți. Un comportament negativ, extrem, refuzul de a comunica sunt semnalele prin care adolescenții își strigă frustrările, durerile. Autorii ne sugerează că pentru a dărâma acele ziduri, trebuie găsite slăbiciuni, în acest caz, hobby-urile copiilor. Îi place o anumită trupa? Colecționează timbre? Atunci, ați găsit cărămida desprinsă, care va destabiliza zidul și îl va dărâma. Discutați despre hobby-ul său, acordați-i atenție, în acest fel copilul se va simți valorizat, important pentru părinte. Va capătă încredere și se va simți apreciat.
Timpul petrecut în familie, de exemplu cina servită împreună, este una dintre metodele care ajută la îmbunătățirea relației. Discuțiile în jurul mesei ajută la crearea de legături cu membrii familiei. Un studiu din 2007 realizat de Centrul Național pentru Dependență și Abuz de Droguri de la Columbia University arată că adolescenții care iau masa rar cu familia sunt mai predispuși să folosească droguri.
Regula nr. 2
,, Nu vă grăbiți; lăsați-l să se relaxeze. Dacă se face ghem și își zbârlește țepii, rămâneți calmi și răbdători.”
Adolescenții se confruntă și ei cu tot felul de probleme. Autorii ne propun 4 metode de a sprijini adolescenții să depășească adversitatea: discutați cu ei despre maturizare, ajutați-i să-și înfrunte temerile, exprimați clar motivele pentru care trebuie să evite alegerile periculoase și nesănătoase și demonstrați-le cum să învețe din eșecuri și decepții.
Regula nr.3
,,Ridicați-l cu ambele mâini de sub burtă, care e acoperită cu perișori moi, nu cu țepi. Lăsați-l să vă cerceteze și să ajungă să se simtă mai confortabil în prezența voastră.”
Un adolescent nu trebuie să învețe doar să aibă încredere în părinții săi, dar și în el, însuși. Am apreciat exemplele desprinse din viața reală, la care orice părinte se poate raporta și poate identifica comportamente pozitive sau negative, exemple de bune practici, greșeli din care putem învăța ușor.
Un aspect foarte bine punctat de autori este faptul că răbdarea, dragostea și susținerea copiilor sunt ingrediente care vor face minuni în relaționarea cu adolescenții. Chiar dacă adolescenții par acum independenți, și resping afecțiunea, de fapt ei caută afecțiunea, acceptarea, atenția și feed-back-ul pozitiv al părinților. Încrederea în sine în adolescență este mereu zdruncinată de părerile prietenilor. Adolescenții caută validare în cercul lor de prieteni, iar asta îi împinge uneori spre fapte extreme. În acest caz este nevoie de multă răbdare, de comunicare, de discuții în care adolescenții să fie încurajați să se simtă bine în pielea lor, să nu țină cont de părerile celorlalți.
Recomand această carte tuturor părinților, este un real suport, un mod de a ne reaminti că lucrurile sunt mai simple decât par, doar trebuie să ascultăm, să fim acolo pentru copiii noștri, să îi asigurăm de toată dragostea noastră. ,,Să vedem dincolo de zid’’, de aparențe, să pătrundem cu grijă în sufletul lor, să le descoperim frustrările și durerile, pentru a-i ajuta pe adolescenți să depășească această perioadă grea, dar frumoasă din viața lor.
,, A îmbrățișa un arici poate reprezenta o provocare unică, dar nu e una vitală. Construirea unor relații pozitive cu adolescenții este fundamentală și ea ne va îmbogăți și tranforma viețile pentru totdeauna.’’
,,Se stie ca perioada adolescentei este una dificila atat pentru copii, cat si pentru parintii care au impresia ca totul le scapa de sub control. Adolescentii par la fel de plini de tepi si de neprietenosi precum aricii, insa trecand dincolo de aceasta aparenta agasanta, parintii pot ajunge treptat, in 12 pasi de baza, sa deprinda principiile si atitudinile ce ii pot ajuta sa stabileasca o relatie buna cu copiii lor.
Cei doi autori isi impartasesc propriile lor experiente de adulti si de adolescenti, cu sinceritate si umor, dau sfaturi simple si de bun simt, de mare folos oricui e dispus sa ia aminte, ofera solutii rationale, la indemana oricui. Si ne ajuta astfel sa ne depasim iritarea, lipsa de rabdare, temerile si indoielile si sa invatam o lectie pretioasa, si anume ca adolescenta e o perioada cheie in evolutia noastra, una minunata, de care trebuie sa ne bucuram din plin impreuna cu copiii nostri, sprijinindu-i pentru a depasi adversitatile si a-si construi stima de sine.’’
Multumesc pentru impresii, Anca!
Multumim pentru recomandare.
Super faină ! Mulțumim pentru recenzie!
Multumim pentrtu impresii, Anca!