Dacă ar fi știut… de Lisa Jackson – Editura Meteor Press – recenzie
Dacă ar fi știut… de Lisa Jackson – Editura Meteor Press – recenzie
Dacă ar fi știut…
Lisa Jackson
Editura Meteor Press / 2021
“Totul a început într-o noapte pe o porțiune întunecată de autostradă din nordul Californiei. Orbiți de farurile din față, șoferii a două vehicule părăsesc șoseaua, lăsând în urmă o femeie moartă și alta în comă. Când supravietuitoarea se trezește, memoria i-a pierit și fața i-a fost reconstruită chirurgical. Membrii familiei îi spun că se numește Marla Cahill… dar toți îi sunt necunoscuți.
Aflată în convalescență în vila ei izolată din San Francisco, Marla așteaptă ceva care să-i declanșeze revenirea memoriei, totuși are sentimentul profund că ea nu este femeia despre care spune toată lumea. Ea mai știe, de asemenea, că se află în pericol. Și pe măsură ce teama îi crește, un ucigaș așteaptă momentul perfect pentru a lovi – momentul în care Marla își amintește!”
O carte pe care o citești fără să respiri de la prima până la ultimă pagină, iar la final te simți de parcă “te-ar fi călcat un buldozer”, șocat, năucit, fără cuvinte.
Așa este romanul “Dacă Ar Fi Știut…” al Lisei Jackson!
Am să vă spun câte ceva să înțelegeți de ce am avut impresia asta.
Acțiunea se petrece în sânul bogatei familii Cahill, o familie disfuncțională cu extrem de multe secrete.
O avem pe Eugenia, șefa casei și a familiei, o femeie care pare rece, dar se străduiește să se ocupe de casă, de fundația Cahill House, să dirijeze oarecum membrii familiei, o femeie care păstrează aparențele față de alții, destul de snoabă și rezervată. Încercase să-și dirijeze soțul, dar acesta băuse până murise, acum încerca același lucru și cu fiii.
Alex, fiul cel mare, care conduce acum firma și fundația, este genul de copil pe care și l-ar fi dorit orice părinte, cel care făcuse mereu ce se aștepta de la el. Terminase o școală de prestigiu, își făcea datoria la firma și la fundație, se căsătorise cu Marla și avea doi copii: o fată adolescentă Cissy și un băiețel sugar James. Părea un tip realizat, care făcea mereu ce e corect, un tip perfect, poate prea perfect pentru a fi și adevărat.
Fratele lui Nick părea opusul lui. Adevărul este că sătul de statutul preferențial acordat fratelui său el încercase mereu să fie la polul opus. Chefuri, mici scandaluri, ajunsese de câteva ori în arest de unde îl scosese tatăl sau, se lăsase de școală și în final plecase departe de casă și se stabilise în Oregon, unde avea o locuință modestă și conducea un vas pentru turiști în excursii de pescuit. Avea prieteni oameni simpli și un câine, care se pripăşise la el rănit. Cam așa arăta viața lui la suprafață. Ce nu știau ceilalți era că, în perioada cât lucrase ca specialist care salva firmele de probleme și faliment și le repunea pe picioare, făcuse destui bani și cumpărase niște blocuri cu apartamente și birouri, a căror chirie îi aducea în conturi un venit consistent. La asta se adăugau investițiile făcute cu cap și pricepere, așa că avea destui bani, numai ai lui, pentru a nu avea nevoie de banii familiei. Dar îi plăcea să trăiască simplu, fără pretenții și snobisme.
Marla, fiica unui om foarte bogat și singura lui moștenitoare (cum credea ea), soția lui Alex, era o tipă frumoasă, arogantă, imorală, preocupată numai de binele ei și o bună jucătoare de tenis. Avusese o poveste pasională în tinerețe cu Nick, dar se reorientase către fratele mai promițător ca viitor. Apoi o scurtă perioadă fusese mamă pentru Cissy, dar revenise curând la viața ei de escapade amoroase, certuri cu Alex, despărțiri și împăcări. Făcea doar ce voia și ce-i plăcea: juca tenis la club, avea prietene la fel ca ea, avusese o scurtă idilă cu antrenorul și chiar cu vărul soțului ei Monty, care abandonat jurase să se răzbune. Trecutul ei ascundea multe secrete, dar odată cu apariția sugarului părea că se potolise. Oare?!!!!
Cam astea sunt personajele principale când se întâmplă accidentul Marlei, ajunge la spital desfigurată și în comă, amnezică total.
Poliția cercetează accidentul care pare ciudat, nu se știe de ce mașina condusă de Marla s-a izbit de parapet și s-a răsturnat. Femeia care era cu ea, Pam, moare. În același timp peste parapetul din cealaltă parte se răsturnase un tir, șoferul ajunsese la spital grav rănit, apoi fusese ucis chiar în salon. Pe șosea se găsesc cioburi dintr-o oglindă reflectorizantă, cioburi care nu aveau ce căuta la locul accidentului în mod normal și se constată că parapetul prin care trecuse mașina fusese sudat și slăbit.
Mai era și întrebarea: de ce Marla conducea mașina altcuiva? Poliția nu găsește date despre Pam sau familia ei, nimeni de la club nu o cunoștea așa că sunt nevoiți să aștepte ca Marla să-și revină.
Marla nu poate vorbi fiind operată la maxilare, dar are momente de luciditate când îi aude pe cei din jur discutând deschis și relaxat, crezând-o în comă. Chiar simte o prezență străină și o voce răutăcioasă șoptind “ Mori cățea!!!”.
Între vizitele la spital, Alex își caută, după mulți ani, fratele cerându-i ajutorul și-n privința firmei și al Marlei, pretinzând că ea i-ar fi spus numele, deci poate că prezența lui ar ajuta-o. Nick acceptă să revină pentru un timp acasă.
Trezită din comă Marla nu recunoaște pe nimeni, nu se recunoaște pe ea însăși, nu-și amintește nimic, dar are senzația clară că parcă ar fi în pielea altcuiva, că nu e cine zice familia. Ajunge totuși acasă și singurul lucru pe care, după un timp, îl simte că i-ar aparține este copilul James.
O vreme ținută pe calmante puternice, cică spre binele ei, nu poate gândi, nu poate reacționa când este din nou amenințată, este gata să moară, este sedată continuu.
Dar Nick își dă seama că ceva nu este în regulă și-i cere detectivului lui, cu care lucrase și înainte, să facă cercetări despre toată lumea, inclusiv despre membrii familiei.
Apoi o salvează din nou pe Marla și-i urmărește cu atenție interacțiunile cu copiii și noua atitudine. Marla pune piciorul în prag, refuză orice tratament și începe să cerceteze să afle ce-i ascund Alex, doctorul și cei din casă.
O vizită la tatăl aflat pe moarte, care o respinge susținând că nu-i fiica lui, confruntarea cu Alex, cercetările lui Nick, amintirile declanșate de anumite momente, claritatea lor, pericolul prin care trec ea, Nick și copiii, totul duce la aflarea adevărului sordid.
Este ea Marla sau nu ?
Dacă nu …cine este ea, ce legătură este între ea și Marla?
Unde este Marla?
Cine era Pam și de ce erau împreună în mașină?
De ce conducea mașina lui Pam și unde mergeau?
Care este povestea lui Pam și a fiicei ei Jenny?
De ce o ura Monty pe Marla?
De ce a vrut s-o omoare, în afară de banii care i-au fost promiși?
Dar oare cea vizată era cu adevărat Marla sau el fusese păcălit?
Cine a pus totul la cale și de ce ?
Ce se întâmplă cu adevărata Marla?
Ce se întâmplă cu Alex?
Ce se întâmplă cu Monty?
Ce se întâmplă cu Nick și cu falsa Marla?
Ce hotărâre iau?
Veți afla totul citind cartea.
Veți vedea cum răutatea, lăcomia, nebunia chiar, pot alimenta un complot ucigător. Convingerea că dacă ai o anumită poziție socială și putere poți face orice, inclusiv să sfidezi lumea și viața.
Și veți înțelege de ce falsa Marla spunea că:
“Fiori reci de oroare i se furişară încet în sus pe șira spinării când își dădu seama că nu-și putea aminti nici măcar o singură clipă din anii ce însemnau viața ei. Era ca și cum ea n-ar fi existat niciodată.”
Iată și câteva păreri avizate:
“LISA JACKSON ESTE CEL MAI INCITANT NUME NOU DIN LITERATURA DE SUSPANS ROMANTIC. DACĂ AR FI ȘTIUT… TREBUIE CITITĂ CU TOATE LUMINILE APRINSE.”(BOOKCRAZY REVIEWS)
“UN ROMAN CARE TE ȚINE CU SUFLETUL LA GURĂ O CAPODOPERĂ CE OPREȘTE INIMA, CU TOT ATÂTEA ÎNTORSĂTURI CÂT STRĂZILE DIN SAN FRANCISCO. NU-L RATAȚI!”(OLD BOOK BARN GAZETTE)
Carte disponibilă pe site-ul Meteor Press
Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Dacă ar fi știut… de Lisa Jackson – Editura Meteor Press – recenzie
Waw!!! Ce carte plină de suspans! M-ai făcut foarte curioasă, Arci! O să o caut și eu!
Felicitări pentru frumoasa recenzie!
E super cartea Ro,trebuie neaparat s-o citesti.
Sper sa se mai traduca carti de-ale autoarei
Multumim pentru impresii, Arci!
Suna interesant! O sa o am in vedere! 🙂
Wauuu! Vreau cartea asta neapărat! Îmi place cum scrie autoarea!