Dincolo de sânge de Val McDermid

Titlul original: Beneath The Bleeding
Traducerea: Alina Rogojan
Editura: Litera
Număr pagini: 394
An apariţie: 2011

Romanul este o nouă aventură cu echipa lui Carol Jordan, echipa de elită despre care v-am vorbit în prezentarea romanului “Febra Oaselor“ a aceleiaşi autoare.
Se spune că fazele lunii afectează foarte mult bolnavii psihici, de aceea asistentele de la spitalul Bradfield Moor evita să rămână peste program în acele perioade. Despre spital, un spital de securitate, unii spuneau că este de fapt “un soi de depozit” pentru nebunii periculoşi, alţii îl considerau “un adăpost pentru minţile prea fragile” să facă faţă vieţii de afară, iar restul “un refugiu temporar” până la revenirea la o aparenţă normalitate.
Pentru Tony Hill era locul lui de muncă unde pe lângă tratarea bolnavilor, revedea dosarele pentru eliberarea condiţionată, astfel că, deşi era vineri lucra la un dosar.
Dar luna plină şi eclipsa parţială de lună îşi spun cuvântul şi Lloyd Allen unul din cei mai periculoşi bolnavi ajunge la ideea că la întâlnirea cu creatorul trebuie să ducă cât mai multe suflete cu el. Îl omoară pe infirmier, ia un topor de la echipamentul de incendii şi folosind cartela infirmierului iese pe coridor. Până să fie prins reuşeşte să mai rănească doi asistenţi şi un infirmier şi să-i distrugă lui Tony genunchiul cu toporul, când acesta încearca să dea suficient timp celor trei să se salveze.
Între timp pe stadionul oraşului, la un antrenament, cel mai bun footbalist al echipei cade şi este dus la spital. Iniţial medicii cred că este vorba de o viroză apoi descoperă că a fost otrăvit cu ricină.

Carol revine în oraş după o vizită făcută cu fratele ei părinţilor şi află cele două veşti: footbalistul care e pe moarte şi Tony cu piciorul operat şi imobilizat în spital. Merge la spital unde se întâlneşte cu Vanessa, mama lui Tony, care încerca să-l convingă să semneze nişte hârtii de renunţare, la aşa zisa moştenire din partea bunicii. Prezenţa lui Carol o împiedică, dar hotărăşte să-i dea actele la semnat când va fi sedat şi singur, din fericire va fi împiedicată şi aşa va afla Tony de tatăl său care-i lăsase o moştenire.
Robbie, footbalistul, moare şi asta declanşează cercetările. Echipa îi verifică prietenii, fosta iubita, casă, dar nu găsesc decât un bileţel cu adresa unui site al foştilor elevi ai liceului din Harriestown. Tony ajunge la concluzia că Robbie nu este prima victimă şi cercetând mai găseşte o posibilă crimă, pe Danny Wade tot fost elev al liceului, dar n-o poate convinge pe Carol. Apare şi un hărţuitor al prietenei lui Robbie, dar până la urmă pista nu se confirmă.
Între timp la stadion în timpul unui meci de adio pentru Robbie are loc un atentat cu bombă care aduce după sine sosirea echipei antitero în oraş.
Yousef atentatorul era dintr-o familie normală de musulmani credincioşi care detestă extremismul, după cum declara fraţii şi părinţii lui.
La atentatul de pe stadion moare şi fostul poliţist Tom Cross, medicii cred că e un infarct cauzat de oboseală (ajutase la salvarea victimelor), dar constată că este vorba tot de otrăvire. În acelaşi timp cercetându-l pe atentator constată că nu avea de gând să moară (cum făceau martirii pentru Islam), că avea geanta, actele şi bani pregătite pentru plecare şi chiar o cabană închiriată în Canada.
De fiecare dată în timpul cercetărilor apare liceul unde şi detectivul fusese elev, site-ul pentru absolvenţi şi constant un nume-Jake Anderson.

Tony realizează că cele două cazuri sunt distincte, că de fapt bomba a fost amplasată într-un loc unde nu putea face prea multe victime şi că de fapt cel vizat este un anume Benjamin Diamond, patronul firmei B&R cu care firma familiei lui Yousef-First Fabrics făcea afaceri.
Cazul ucigaşului cu otrava urmează de fapt o anume lista de dorinţe aşa că, Tony îşi dă seama că următoarea victimă ar putea fi Kevin, unul din anchetatori şi el fost elev al aceluiaşi liceu.
Dar cam atât, dacă citiţi cartea veţi vedea relaţiile poliţiei cu cei de la Antitero, cu avocaţii din oficiu, şi chiar cu propriile familii.
În final cele două cazuri se delimitează şi veţi afla ce, sau mai corect cine l-a determinat pe Yousef să detoneze bomba, şi cine a făcut astfel să moară şi el. Şi veţi afla ce poate face lăcomia din oameni şi motivaţiile surprinzătoare pentru care au fost omorâţi cu otravă cei trei. Finalul este mai mult decât surprinzător conform manierei autoarei şi întregul roman ilustrează perfect citatul din prefaţă cărţii ”Dincolo de sângele ce-a mânjit mâinile, simţim/Compasiunea tăioasă a artei vindecătorului./ (T.S.Eliot).
M-a încântat în ambele cărţi modul de a scrie al autoarei, finalurile surprinzătoare.
Aşa că, lectură plăcută!

editura-literaCartea Dincolo de sânge de Val McDermid a fost oferită pentru recenzie de către Editura Litera. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de Facebook.

Cartea poate fi achiziționată și librăriile online agreate.

Autor: Arci

7 COMMENTS

  1. Arci, imi place mult recenzia ta! Felicitari!
    Dar recunosc, cartea nu este genul meu..asa ca slabe sanse sa o citesc vreodată..

  2. Imi place mult citatul ala din prefata, imi place prezentarea ta si tind serios sa pun cartea pe lista. Sunt sigura ca este captivanta.

  3. Felicitari, Arci ! O recenzie frumoasa si captivanta ! Cartea prezentata de tine o trec pe lista ! Este mult prea interesanta ! locco_smiley_10

  4. Foarte incitant subiectul cartii. Felicitari pentru recenzie ,Arci! Ma bucur ca am si eu cartea si in curand o voi citi!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.