Prin ochii ei - Sarah Pinborough - Editura Litera

Prin ochii ei, de Sarah Pinborough – Editura Litera – recenzie

 Prin ochii ei

Titlu original: Behind her eyes

Autor: Sarah Pinborough

Editura: Litera

Colecția: BuzzBooks

Data apariției: martie 2019

Traducător: Adriana Bădescu

Număr de pagini: 412

   Sarah Pinborough este o autoare de romane Young Adult, dar și de thrillere și romane fantasy pentru adulți. A publicat mai mult de 20 de cărți și a obținut numeroase premii. Romanul ei, 13 minute, a fost ecranizat de Netflix, iar Prin ochii ei va ieși pe micul ecran sub forma unei mini-serii, drepturile fiind cumpărate de aceeași companie.

   Louise este o mamă singură ce cunoaște un tip într-un bar. Cei doi par să se înțeleagă de minune, se sărută, dar descoperă că e căsătorit. Ulterior, află că acesta îi este nici mai mult, nici mai puțin, decât șef. David este căsătorit cu Adele, dar susține că obiceiul său nu este acela de a agăța femei în baruri.

   Romanul este structurat din 3 perspective – al celor două femei, Louise și Adele, dar și pe un plan narativ din trecut. David și Adele au trăit o poveste frumoasă, oarecum clișeistică. Ea, fata bogată, el, băiatul sărac, relația lor nu e văzută cu ochi buni de părinții Adelei. Totuși, aceștia mor într-un incendiu, din care Adele scapă datorită lui David.

  Dar căsătoria lor nu e ceea ce pare. Iar Louise observă asta cu ochiul liber, fără a face prea multe investigații. Dacă ar fi raiul pe pământ, David nu ar căuta companie în baruri. Întâmplător, Louise și Adele se întâlnesc, și reușesc să devină și prietene. Louise simte că o trădează, dar relația lor devine din ce în ce mai apropiată.

De îndată ce se îndepărtează, iar eu mă îndrept spre apartamentul meu ca să dau ochii cu baia care trebuie frecată, îmi spun că e bine că ne-am întâlnit. Îmi place de ea. Mă rog, sunt destul de sigură că-mi place. Pare firească, naturală. Deloc îngâmfată, așa cum m-aș fi așteptat văzându-i fotografiile. Poate acum, că o cunosc, soțul ei nu o să mi se mai pară atât de atrăgător. Poate că o să reușesc să nu mă mai gândesc la sărutul acela. Mă simt din nou vinovată. E o femeie drăguță. Dar sigur că nu-i pot spune pur și simplu, nu-i așa? Căsnicia lor nu mă privește pe mine. Și, oricum, probabil n-o să primesc niciun semn de viață de la ea.”

   Prietenia celor două femei continuă, la fel și relația Louisei cu David. Cei doi devin amanți, dar ea nu poate renunța nici la el, nici la Adele. Cu fiecare are parte de alte experiențe. David îi oferă siguranță și iubire, Adele îi oferă prietenie și atenție. Deși știe că nu e corect ceea ce face, Louise nu se poate opri. E prinsă într-o capcană. Dar când Adele apare cu o vânătaie, prietena ei deja începe să-și pună întrebări legate de David și de comportamentul său. Pastilele pe care acesta i le prescrie soției sale sunt suspecte, iar Louise începe să investigheze mai în amănunt.

”Și, oricum, Louise a perceput avertismentul ca pe o amenințare, fiindcă e de partea mea. Ea vede adevărurile mele. Deocamdată, cel puțin. Încă nu i-am răspuns la mesaj, și nici nu-i voi răspunde. Am nevoie să vină aici mâine. Să mă găsească. Ăsta e un alt lucru pe care trebuie să-l înțeleagă înainte să poată pune cap la cap toate piesele poveștii noastre dureroase. Arată, nu povesti – așa se spune, nu? Și exact asta fac eu. Ziua de mâine va fi o nouă firimitură în șirul pe care îl aștern pentru ea. Păpușica mea cu cheiță, care se duce ori încotro o îndrept.

Doamne, cât o iubesc pe Louise! Aproape la fel de mult pe cât îl iubesc pe David. Iar după ce-i voi împărtăși toată povestea, pe el îl va urî. Și nu pot să nu mă gândesc că el o merită.”

   Ideea cărții pare destul de simplă, dar aparențele înșeală. O căsnicie care merge prost. Un soț care bea și caută alinare în brațele alteia. Dar să fie doar atât? Oare ce secrete ascund Adele și David? Nu ai cum să nu te întrebi, dar nici nu îți poți imagina ceea ce urmează! Trebuie să citești cartea, pentru că finalul e năucitor. Nu te-ai aștepta la așa ceva. Oare ce va face Louise pentru a afla adevărul și de partea cui va rămâne?

   Prin ochii ei e mai mult decât un simplu thriller. Sunt prea multe secrete la mijloc și deja trecem într-o sferă un pic mai departe de realitate. Poate un pic prea mult pentru cei ce preferă chestiile logice și practice. Dar ideea în sine e nouă, eu nu am mai văzut-o abordată așa. Recunosc, a fost un pic prea mult pentru mine. Mai mult decât relațiile din cadrul unei căsnicii, mai mult decât gelozii, secrete și minciuni, adulter sau duplicitate. Mai mult decât relații interumane.

   Personajele sunt foarte bine conturate și nu aș putea spune că am avut vreun preferat. Nu de alta, dar toți greșesc. Toți o dau în bară și încalcă principii morale. Doar că au motive diferite. Oare cine are dreptate și cine e de vină? Prin ochii ei vă va uimi. Și nu pot spune că va face diferențe. Fiecare are bucățica lui de vină… și rezolvarea e mai departe de limitele imaginației. Triunghiul ăsta amoros pare atât de simplu la început… dar e mult, mult mai complicat!

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

 

***Gabriela Bratu***Mămică de beagle, devoratoare de cărți, curioasă din fire. Sunt o tipă sociabilă, loială celor dragi, iubitoare de animale, dar și de oameni. Îmi place să cred că fiecare din noi are ceva frumos în interior. La fel, îmi place să cred că oricine poate să citească, trebuie doar să vrea! Poate că ingineria nu se pupă extraordinar cu literatura, dar cititul și scrisul sunt viața mea. Am răbdare, însă fără să mă calce cineva pe coadă. O dată ce sunt stârnită, chiar îmi pun ambiția să fac un lucru. Și mai ales, să-l fac bine!

12 COMMENTS

  1. Am trecut-o deja pe listă!
    Felicitări pentru recenzie! Mi-a plăcut cum ai punctat toate aspectele esențiale, astfel încât să trezești curiozitatea!

  2. Subiectul triunghiurilor amoroase vad ca e din ce in ce mai discutat in literatura young adult, cel mai probabil pe fondul unei societati in care libertatea este cuvantul cheie, insa este o libertate inteleasa si asumata gresit.
    Aceasta carte pare sa reflecte felul in care oamenii se modeleaza dupa evolutia acestei societati.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.