Friptura de porc – Salată de morcovi cu țelină – Ciorbă de fasole verde – Budincă de orez
Friptura de porc – Salată de morcovi cu țelină – Ciorbă de fasole verde – Budincă de orez
1.Aperitiv: salată de morcovi cu țelină
- 2-3 morcovi se dau pe răzătoarea fină se amestecă cu un pic de zahăr și lămâie și lăsăm să stea
- țelina se dă pe răzătoarea fină și se freacă cu puțină sare,lăsăm să stea cam ½ oră
- stoarcem țelina o punem în castron, adăugăm morcovii (cu tot cu zeamă)
- dăm pe răzătoare un măr și-l adăugăm în castron (cu zeamă)
- amestecăm bine ingredientele și dăm la rece
2.Ciorbă de fasole verde:
- 1 morcov+1 păstârnac +1 pătrunjel se dau pe răzătoarea fină
- curățăm fasolea și rupem păstăile mai mici
- călim legumele răzuite în puțin ulei, adăugăm fasolea verde, apă și punem la fiert
- potrivim de sare, piper, curry, praf de chimen
- când legumele sunt aproape fierte adăugăm amestecul de verdeață care ne place și mai dăm câteva clocote
- servim simplu sau cu smântână sau iaurt
3.Friptura de porc (Vero):
- se taie bucăți o coastă și un mușchiuleț, se pune în tavă cu o lingură de untură, 2 căni de apă și condimente: vegeta, piper, boia.
- se lasă la foc mic cam 20 min și dacă e nevoie mai adăugăm câte puţină apă.
- când e gata pun 2 căței de usturoi și friptura este gata.
- se poate servi cu cartofi sau orez
4.Budincă de orez:
- fierbem orezul în lapte cu 4-5 linguri de zahăr, până scade laptele și-l lăsăm puțin să se răcească
- batem spumă albusul de la 3 ouă cu 150 gr zahăr, adăugăm gălbenușurile, 2-3 pliculețe de zahăr vaniliat și 100-200 gr stafide (simple sau muiate in rom şi scurse)
- ungem tava sau cratița cu unt din belșug (și pereții) și presăram zahăr tos
- amestecăm cele 2 compoziții, punem budinca în tavă, presăram și deasupra un pic de zahăr și dăm la cuptor
- se taie rece în tavă
-
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri