Femeia din far – Ragnar Jonasson – Editura Crime Scene Press –...

 Femeia din far – Ragnar Jonasson – Editura Crime Scene Press – recenzie

by -
0
 Femeia din far - Ragnar Jonasson - Editura Crime Scene Press - recenzie

 Femeia din far – Ragnar Jonasson – Editura Crime Scene Press – recenzie

Femeia din far 

Titlul original: Andköf

Autor: Ragnar Jonasson

Editura Crime Scene Press

Nr. pagini: 256

Anul apariției: 2023

 

  “Ragnar Jónasson s-a născut la Reykjavík în 1976. Lucrează ca avocat și predă legislația privind drepturile de autor la Facultatea de Drept a Universității din Reykjavík.
  Cărțile lui Ragnar s-au vândut în peste 2 milioane de exemplare în toată lumea. Au fost răsplătite cu numeroase premii și distincții în Islanda, Marea Britanie și Statele Unite.
 Cele două serii care l-au consacrat pe Ragnar sunt Dark Iceland (care îl are în centru pe tânărul Ari Thór) și Hulda (cu detectiva care poartă același nume). Drepturile pentru cărțile lui s-au vândut în 33 de țări.”

   “Al cincilea volum din seria Dark Iceland

   Desemnat de Times printre cele mai bune romane de suspans din 2017

 Chiar înainte de Ajunul Crăciunului, o femeie cade de pe un promontoriu din nordul Islandei. A fost un accident sau a fost împinsă? Ari Thor, tânărul polițist din Siglufjordur, se vede smuls din pregătirile de Sărbători alături de Kristin, soția lui, și pornește într-acolo. Casa de pe promontoriu, unde femeia și-a petrecut ultima noapte, găzduiește niște personaje ciudate, cu o istorie complicată între ele. Cu toții o cunoșteau încă din copilărie pe tânăra care a murit, dar nu o mai văzuseră de ani întregi, de când se mutase în sud, la Reykjavik. Luptându-se cu tăcerea încăpățânată a locatarilor, Ari Thor descoperă un secret teribil – cu mulți ani în urmă, promontoriul a mai făcut două victime…Ari Thor trebuie să afle adevărul cât mai repede, înainte ca furtuna albă să acopere urmele și să-i orbească pe toți.”

  “O interpretare islandeză modernă a unui mister clasic, în stilul Agathei Christie.”( Ian Rankin)

  Are dreptate Ian Rankin, citind cartea Femeia din far parcă mă simțeam într-un mister al celebrei autoare. Doar că totul se petrece în Islanda și după cum spune The Times:  Nici o țară asociată cu Nordic noir-ul nu e mai mohorâtă, întunecată, rece, înzăpezită și pustie decât Islanda. Și nici un scriitor de suspans nu ilustrează aceste elemente mai viu și mai înspăimântător decât Ragnar Jonasson”

   Ne întâlnim din nou cu anchetatorii pe care-i cunoaștem deja din celelalte volume.

   Îl avem pe Tomas, fost polițist șef la Siglufjorour, mutat la Reykjavik, la Departamentul pentru infracțiuni grave, pentru a-și salva căsnicia.

  Pe Ari Thor, tânărul polițist care încercase să dea examen pentru postul de inspector șef, dar venise un tip mai în vârstă de la Reykjavik. Supărat, Ari a vrut să plece din localitate, dar partenera lui, Kristin lucra la Akureyri, la spital, și abia se împăcaseră. Erau fericiți pentru că așteptau un copil și se pregăteau de Crăciun, sărbătoarea lor preferată.

  Dar Tomas, care simțea nevoia să se remarce la noul loc de muncă, preia cercetarea unui caz și-l implică și pe Ari. Așa că iată-i pe amândoi, împreună cu Kristin, care acceptase să-l însoțească pe Ari, mergând să cerceteze moartea suspectă a unei tinere la Kalfhamarsvik.

  Se presupusese inițial că s-ar fi sinucis, locul avea povestea lui sinistră, mai ales că pe aceleași stânci muriseră și mama și sora victimei, cu mulți ani în urmă. Totuși urmele de pe gâtul ei, semnele de activitate sexuală cu puțin timp înainte de deces, ridică multe semne de întrebare. Victima Asta, fusese trimisă de mică, de tatăl ei, la o mătușă. Tatăl ei lucra pentru familia Akason, având în grijă farul, era deprimat după moartea Tinnei, copila mai mică, și apoi de sinuciderea soției.  Locuiseră cu toții în podul casei lui Akason, și el credea că Asta văzuse ceva în noaptea când murise mama ei.

   Acum, după 20 de ani, Asta rămasă șomeră vrea să revină în locurile natale. Aici copilărise și crescuse cu Reynir, băiatul lui Akason, acum stăpânul casei, și cu  Arnor, băiatul din vecini. În casă mai erau acum cei doi frați în vârstă Oskar, care se ocupase de tot ce trebuia făcut în jurul casei, și Thora, care deși visase o altă viață, chiar plecase o vreme,  era acum menajeră. Reynir venea des acasă, iar Arnor locuia cu soția la ferma familiei și se ocupa de creșterea cailor și de far.

 Asta este găzduită în vechea ei cameră, dar amintirile sunt puternice, secretele încep să scoată capul, și a doua zi este găsită moartă pe aceleași stânci ca mama și sora ei.

  Blestem sau mână criminală???

  Asta trebuiau să afle cei doi anchetatori și echipa de criminaliști.

  Și încep discuțiile cu cei patru locatari cu care petrecuse în seară morții, cercetări în trecutul și prezentul tuturor. Se scot la suprafață secrete vechi și noi.  Moartea Thorei ridică și mai multe semne de întrebare și noi piste de cercetat.

   Sigur că până la urmă ițele vor fi descâlcite,  și se vor găsi răspunsurile și pentru morțile din trecut.

  Cine a fost vinovat de moartea Tinnei? Cum a murit mama fetelor? Cine a ucis-o pe Asta și de ce?   Cine a ucis-o pe Thora? De ce ?

   Sunt multe piste, multe întrebări, multe răspunsuri, și din nou o dovadă clară că un trecut tulbure, cu probleme nerezolvate, reverberează în prezent.

  Și totul se petrece în paralel cu venirea pe lume a copilului lui Ari Thor și cu sărbătoarea Crăciunului.

   Ragnar Jonasson a scris din nou o poveste superbă. Cum spune Metro:

  “Un thriller captivant, plin de piste false întinse cu viclenie, care îți dezvăluie misterul picătură cu picătură, fiind însă și un portret subtil al Islandei contemporane. “

   Și ca de obicei:

  “Modul în care evocă peisajul înghețat al Islandei te face să nu poți lasă cartea din mână.” ( The Sunday Times)

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.