Un nou Pământ de Roxana Ruscior – Editura UP – recenzie

Un nou Pământ de Roxana Ruscior – Editura UP – recenzie

Un nou Pământ de Roxana Ruscior - Editura UP - recenzie

Un nou Pământ, de Roxana Ruscior – Editura UP – recenzie

Un nou Pământ

Autor: Roxana Ruscior 

Editura UP

București 2021

Nr. pagini – 271

  “Și am văzut un cer nou și un pământ nou, fiindcă cerul dintâi și pământul dintâi pieriseră și marea nu mai era.” (Apocalipsa după Ioan, 21.1)

 Trebuia să citesc câteva pagini înainte de culcare, după o zi plină, dar aparent am calculat greșit și m-am afundat adânc în lumea creionată de Roxana.

  Romanul de astăzi pleacă de la o premiză cu care s-a jonglat în nenumărate rânduri – care este planul omenirii de supraviețuire în cazul în care Planeta Pământ refuză să ne mai asigure un mediu favorabil perpetuării speciei? Însă firul poveștii ia întorsături atât de neașteptate încât ideile pe care le activează în mintea cititorului deschid porți ale imaginației pline de întrebări inconfortabile.

  Cu câțiva ani înainte ca Terra să sufere o primă coliziune cu o bucată de asteroid, o echipă  formată din oameni de știință, roboți și pușcăriași forțați să facă parte din acest experiment, pun bazele unei colonii pe o planetă aflată la o distanță de patru ani lumină. Pornită timid, dar entuziast, misiunea lor de a descoperi o cale încât viața pe planeta Thor să asigure supraviețuirea speciei umane, este îngreunată de infectarea cu un virus necunoscut.

  Acest virus are o abilitate specială, cea de a grăbi selecția naturală a speciei – pe cei bolnavi sau slabi îi extermină, pe cei meniți să reziste condițiilor vitrege le conferă caracteristici fizice și mentale care îi ajută să evolueze. Adaptarea este un proces de lungă durată și în cei 100 de ani în care se pierde contactul cu planeta Pământ, în această colonie specia umană capătă formă mutantă. Abilitățile de regenerare rapidă, adaptarea la condiții în care radiațiile, frigul și întunericul au transformat corpul uman într-o carapace războinică, modul tehnic în care perpetuarea speciei a înlocuit sexualitatea, ideea de intimitate în cele mai pure forme – transformată într-un proces telepat cu valențe terapeutice și de întărire a sentimentului de apartenență, pun bazele unei filozofii de viață autentică și complet diferită de stilul cu care suntem obișnuiți.

  Al doilea impact cu asteroidul anihilează viața terestră și forțează cele câteva milioane de supraviețuitori, să se lanseze în spațiu spre Thor, planeta cu care au pierdut de mult contactul.

  Cei patru ani petrecuți în spațiu și modul în care sunt nevoiți să asimileze noul lor statut, pune o presiune fantastică pe un psihic adesea slab și încercat de emoții. În fața deciziilor dificile și a riscului de a-și pierde influența, majoritatea conducătorilor își pierd mințile.

  Eydis, unul dintre consilierii desemnați ai acestei operațiuni de salvare este un psiholog inconsecvent care oscilează între dorința de a cunoaște detaliile expediției întâmplate cu 100 de ani în urmă și ancorarea într-un prezent care riscă să devină trecut.

  Gunnar este un mutant ce se lasă capturat și supus unor torturi extreme pentru a livra informații care să salveze specia umană ce își dorește să locuiască pe planeta Thor dar fără suportul celor care deja de un secol au descifrat tainele evoluției.

  Legătura care se formează între cei doi pune bazele descoperirii poveștii fantastice din spatele unei lupte de supraviețuire și adaptare a unei specii care nu fusese pregătită să înțeleagă că umanitatea poate căpăta diverse forme, dar care a ajuns în timp să înțeleagă necesitatea acestei transformări.

  Vor reuși pământenii să dezlege în timp util misterul care le-ar asigura supraviețuirea pe o planetă nouă? Să fie dorința de perpetuare și posesiune mai puternică decât capacitatea de adaptare și comunicare interpersonală?

  O poveste fantastică, sarcastică pe alocuri, cu personaje pe care autoarea le explorează dincolo de suprafața caracteristică stilului SF, o versiune interesantă a unei lumi noi, dar plină de trăiri limitative și sentimente egoiste.

  Am savurat și apreciat fiecare detaliu care stă la baza creării acestei povești, o paletă vie de caracteristici și idei care dau viață unor posibile lumi paralele, poate nu atât de îndepărtată pe cât ne-am dori să credem.

Carte disponibilă pe site-ul Editura Up

Recenzii cărți

 

 

***Dana Nichițelea (Dana)*** – sunt absolventă de studii psiho-sociale, mamă, devoratoare de cărți, pasionată de filme și cești de cafea aromată, îmi plac plimbările lungi și singuratice pe care le alternez cu reuniuni vesele între prieteni dragi, prăjiturile cu ciocolată și diminețile leneșe. Aleg să mă mențin mereu ocupată desfășurând simultan activități diverse. Mă relaxează conversațiile cu persoane lipsite de false pudori, pentru care sarcasmul, ironia si o doză de cinism, nu reprezintă un punct de cotitură. Am debutat în februarie 2020 la Editura Heyday Books, Bacău cu volumul de proză scurtă “Povestea funcționarului care a devenit cuier”, sunt co-autor în cadrul colecţiei de nuvele "Nuanţe de piper şi ciocolată" - Editura Siono, Bucuresti, lansată în septembrie 2020, iar în februarie 2021 am publicat primul meu roman – La răsărit e ceață – Editura Heyday Books, Bacău. Pentru mine, Literatura pe tocuri reprezintă o comunitate de prieteni, un spațiu în care libertatea și curiozitatea se întrepătrund și un nou început alături de oameni pasionați de lectură.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.