Hygge. Arta daneză a fericirii de Marie Tourell Soderberg

Hygge. Arta daneză a fericirii, de Marie Tourell Soderberg-Lifestyle Publishing-recenzie

Titlu Original – HYGGE: The Danish Art of Happiness

De Marie Tourell Soderberg în colaborare cu Kathrine Hojte Lynggaard

Traducere din engleză de Aura Steffen-Hansen

Editura – Lifestyle Publishing, 2018 (Grupul Editorial Trei)

  „ Hyggelig să te cunosc !

   Și bine ai venit la Hygge!  Cu toate că acest cuvânt este nou pentru tine , sunt sigură că îl vei recunoaște din propria viață. Pe scurt, este un cuvânt în limba daneză, care se referă la găsirea fericirii în lucrurile mărunte din fiecare zi. „

   Știam că danezii sunt un popor din Europa de nord, limba daneză  este un dialect diferit al limbii germane. Nu știam cât de fericiți sunt danezii, dar cu siguranță un danez a făcut fericiți mulți copii, și încă face. Inclusiv pe mine. Hans Christian Andersen,  danezul cu care mi-am petrecut cele mai frumoase momente ale copilăriei, pe aripile basmelor sale minunate.

Citind această carte m-am convins că fericirea e o artă.

   Întotdeauna am crezut că nu toți pot fi fericiți. Fericirea de fapt provine din interior, ține de auto-sugestie și de așteptările pe care le avem. Așteptări care neîmplinite provoacă dezamăgiri, stare de nemulțumire și automat uităm să fim fericiți.

   Mai mulți danezi ne explică ce este hygge pentru ei , cum evoluează și cum se pot bucura de arta de a fi fericiţi.

   „ …nu trebuie să înveți daneză pentru „ a vorbi hygge”” .

   Pentru că hygge este o stare de spirit, este momentul petrecut cu cei dragi, dar nu momentul în sine, ci starea pe care ți-o creează și bucuria momentului. O pace interioară născută din înțelepciunea cunoașterii de sine, acceptarea vieții așa cum este.

  În timp ce românii duc o viață alertă, stresantă, agitându-se pentru orice lucru minor care nu era în plan sau nu se potrivește cu stilul său de viață, danezii se bucură de pacea interioară. Mai mult împărtășesc această artă cu noi.

   Hygge este unul din motivele care au contribuit la urcarea Danemarcei în topul cu cei mai fericiți locuitori. Sentimentul de apropiere, sau mai bine zis trăirea emoțiilor de orice fel, în orice moment la intensitate maximă, apropierea de ceilalți este factorul necesar pentru a cunoaște arta fericirii.

   Cuvintele așternute în acest volum despre apropierea de ceilalți, mi-a adus aminte de copilărie. De momentele pline cu zâmbetele mulțimii adunate la clacă, la munca câmpului și nu numai. Pentru că am experimentat arta fericirii, fără măcar să o consider artă. Adevărata valoare o recunosc acum, când apropierea de ceilalți nu este la fel  ca înainte. Sau cel puțin a suferit o transformare .

„ Prin hygge, întâlnim și construim relații statornice cu alți oameni. Există o lejeritate în starea de hygge, care înseamnă că putem fi împreună cu prietenii și familia fără să avem alte planuri, decât să ne relaxăm și să ne simțim bine împreună. Ne permitem să fim noi înșine în compania celuilalt, și acest lucru ne confirmă relațiile statornice pe care le avem în viețile noastre, ceea ce înseamnă că nu vom rămâne niciodată  singuri. Acest lucru este o asigurare socială  de mare valoare și una dintre sursele cele mai importante pe care le avem pentru fericirea noastră. „

   Mi-a plăcut faptul că danezii își cresc copiii învățându-i această idee de comunitate, începând prin a petrece momente în familie. Un sentiment de apropiere, încredere, uniune. Profitând de orice moment cotidian și transformându-l într-un moment frumos petrecut împreună.

   De exemplu o melodie fredonată în mașină. E drept că drumul spre casă petrecut în mașină este util și plin de peripeții. Se creează  o apropiere din amuzament sau pur și simplu din comunicare.

   Mi s-a părut foarte interesantă metoda de creștere a copiilor și foarte utilă. Aș spune chiar necesară multora dintre noi care ne stresăm din nimic, iar acest lucru afectează vizibil și comportamentul copiilor noștri.

„Momentele de hygge sunt acele scurte momente din fiecare zi, care te fac fericit. „

   Sunt mai multe lucruri de descoperit în această carte, care este o artă din punct de vedere estetic. O adevărată plăcere să o ții în mână. Vă las să descoperiți ce alte surprize conține acest volum, care vă poate ajuta în a cunoaște arta fericirii. Sfaturi de amenajare, de culori, lumini. Crearea atmosferei perfecte în toate anotimpurile, toate momentele frumoase, construind lucruri, dar cel mai important relații.

Numele meu este Marie Tourell Soderberg. Locuiesc în Copenhaga și sunt actriță, și, ca toată lumea în zilele noastre, simt câteodată că mă înec în muncă. După o repetiție la teatru, urmează o audiție, și imediat după, o sesiune de dublaj  pentru un nou film Disney; și uite așa, uit să iau o pauză în care să mă deconectez și să mă liniștesc.

În momentele de genul acesta, este extrem de important pentru mine  să am parte de hygge. Hygge cu familia și prietenii, hygge cu mine însumi și un cămin de hyggeling. „

Cartea Hygge. Arta daneză a fericirii, de Marie Tourell Soderberg poate fi comandată de pe site-ul Lifestyle Publishing (Grupul Editorial Trei)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

Hygge. Arta daneză a fericirii de Marie Tourell Soderberg

 

 

 

 

9 COMMENTS

  1. Conceptul ăsta de hygge chiar e interesant 🙂

    Felicitări pentru recenzie, Vero!

  2. Într-adevăr, nu e nevoie să fii danez ca să înveți arta de a fi hygge.
    Mi-a plăcut foarte mult recenzia ta, Vero!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.