Interviu cu autoarea Anca Moraru – Literpress Publishing
Interviu cu autoarea Anca Moraru – Literpress Publishing
Interviuri LiterPress
Interviu cu autoarea Anca Moraru – autori români.
,,Dragostea pentru scris a apărut prin școala generală, când am descoperit plăcerea lecturii. Devoram la propriu tot ce îmi pica în mână, pe vremea aceea mai mult clasici găseai în bilblioteci. Am început să scriu poezii, mă imaginam poetă, nicidecum scriitoare. Am început să scriu proză scurtă prin liceu, dar mi se părea că poezia mi se potrivește mult mai bine. Încet, încet, am început să mă joc cu imaginația și să scriu câteva încercări de romane prin liceu, mai mult pentru a exersa. La fel, scriitura m-a găsit pe mine, și nu invers, până când am început să las poezia, și să mă axez pe a crea romane.
Am un blog oarecum opus hobbyului meu, pentru că este un blog de beauty și fashion, lipsa timpului nu îmi permite să postez aici cam tot ce mi-aș dori eu.
Dacă ar fi să îmi aleg meseria mea de vis ar fi aceea de scriitoare.
Am publicat prima mea carte în 2020.,,
1. Câteva cuvinte despre omul și autoarea Anca Moraru.
A.M: Mă simt onorată să acord acest interviu, de aceea vă mulțumesc pentru atenția acordată.
Sunt mama a doi copii minunați: Alex, de aproape 11 ani și Evelyn de 4 luni. De profesie sunt educatoare, dar în următorii doi ani voi fi în concediu de creștere. Am 34 de ani, sunt din Drobeta-Turnu-Severin, dar locuiesc în Timișoara. Am absolvit Facultatea de Litere și Colegiul Național Ștefan Odobleja. Sunt blogger din 2016.
2. În opinia ta există diferențe între autor și scriitor? Ce înseamnă autor și ce înseamnă scriitor? Sau nu există nicio diferență?
A.M: Cei doi termeni se cam întrepătrund. Îmi place mai mult termenul scriitor, acesta folosește cuvintele în slujba imaginației, pe când autorul ține și de sfera non literară (autor de manuale, de studii științifice).
3. Câteva cuvinte despre cărțile tale, în special despre Prodigium?
A.M: Prodigium a fost pentru mine o provocare, pentru că nu îmi imaginam niciodată că voi scrie un thriller. Prodigium este o poveste actuală, care surprinde aspectele mai puțin plăcute din societatea de astăzi.
Cu siguranță, această carte te va face să treci prin toate stările posibile și imposibile, te va face poate să meditezi mai mult, să realizezi că mintea omului este imprevizibilă, și că uneori dramele, traumele din trecut își lasă amprenta adânc asupra noastră.
4. Ce gen literar îți place să abordezi? Care este zona ta de confort din punct de vedere al creațiilor?
A.M: În ultimii ani, am abordat genul romance, mi se pare foarte ofertant, dar pe viitor vreau să ies din zona mea de confort și să abordez și alte genuri. Când am început să scriu proză, am avut câteva încercări de fantasy, chiar vreau să explorez și alte hotare literare.
5. Ce sursa/e de inspirație ai?
A.M: Societatea de astăzi, trăirile mele, întâmplări auzite, văzute, în câteva cuvinte: acest spectacol minunat, numit viață. Ideea pentru Prodigium mi-a venit în vis, într-o perioadă în care îmi pierise de tot inspirația.
7. Au existat momente în timpul scrierii care te-au facut să râzi, să plângi, ți-au revenit în minte amintiri, etc?
A.M: Da, desigur. Când lucram la Prodigium au fost pasaje care m-au făcut să plâng, pentru că m-am transpus în pielea personajului și mi-am imaginat trăirile sale. Sper să transmit aceste stări și celor care vor citi cartea.
8. Premiile literare – ce părere ai despre ele? Influențează cititorul? Sunt oneste?
A.M: Un premiu literar îți gâdilă oarecum egoul, dar nu este neapărat relevant, cred că mai mult contează feedback-ul cititorilor. Am observat că la premiile USR, autorii de la editurile mici nu au nicio șansă, nici nu sunt menționați la nominalizări, așa că aceste premii le consider subiective.
9. În culisele lumii literare există preconcepții în legatură cu genurile literare: romance , fantasy, thriller, erotic, young adult. Crezi că reprezintă literatura și sunt demne de critica literară?
A.M: Societatea a evoluat, și cu siguranță literatura ar trebui să se adapteze gusturilor cititorilor. Pentru mine toate genurile literare, fie că vorbim de exemplu de cel erotic își ocupă locul bine meritat în literatură.
10. Făcând o analiză a literaturii care se scrie acum, peste tot în lume – ai rezerve? Sau ești entuziasmată?
A.M: Sunt optimistă, sincer, mă consider tare norocoasă că pot citi cărți ale autorilor contemporani. Îmi place cum a evoluat literatura contemporană, este foarte ofertantă, accesibilă chiar și tinerilor care nu prea mai citesc. Autorii contemporani chiar sunt o nouă voce în literatura universală, și mă bucur că mă număr printre ei.
11. Nu am să te întreb despre piața de carte din România. Dar aș fi curioasă să știu cum ar vrea Anca Moraru să fie piața de carte românească? Ce lipsește? Sau poate nu lipsește nimic. Care sunt așteptările tale? Au fost depășite sau nici măcar atinse?
A.M: Cărțile autorilor români nu beneficiază de același interes din partea cititorilor români, și nu am înțeles de ce. Se citește foarte multă literatură străină, nu zic că nu e ok, dar ar trebui să se pună accent și pe ceea ce avem la noi în țară, să ne promovăm valorile naționale. Mi-ar plăcea să văd cărțile autorilor români peste hotare, traduse în diferite limbi, promovate, ba chiar să văd ecranizări după romanele lor.
12. Este greu pentru un autor român să se impună, să se facă cunoscut, publicat, în străinătate? Dar în România?
A.M: Autorii străini trăiesc majoritatea din vânzările de cărți, la noi, un autor român ar muri de foame dacă ar trăi din acest lucru, pentru că încă nu avem o piață de carte românească eficientă. Sper ca pe viitor, lucrurile să se schimbe, și noi românii să citim românește. Ca să publici în străinătate, în acest moment mi se pare doar un vis frumos.
13.Ce hobby-uri are Anca Moraru?
A.M: Îmi place să citesc, ador filmele de groază, în timpul liber scriu pe blogul meu. Cochetez și cu poezia, de fapt așa a început pasiunea mea pentru scris.
14. Ești mămică, ai doi copii, unul bebe. Când ai timp să scrii? Cum îți organizezi timpul? Este greu?
A.M: Bună întrebare. Am noroc că am doi copii cuminți și un soț care mă ajută. Scriu de fiecare dată când am timp liber, este greu, dar nu imposibil.
15. Câțiva scriitori pe care îi admiri?
A.M: Îmi plac mult Colleen Hoover, Guillaume Musso, Agnes Martin-Lugand, Corina Ozon.
16. Ce proiecte de viitor ai?
A.M: Să scriu, să ofer cititorilor povești în care să se regăsească, care să le stârnească emoții, interesul, imaginația. În funcție de cum va fi primit thrillerul Prodigium, aș vrea să abordez acest gen literar pe viitor. Vreau să îmi public și poeziile scrise de-a lungul anilor.
Mulțumesc, Anca!
Prodigium este disponibilă pe site-ul Literpress.ro
Interviuri autori români
Interviu cu autoarea Anca Moraru – Literpress Publishing
Frumos interviu! Felicitari doamnelor!
Multumim, Arci!
Va mulțumesc pentru invitatie inca o data! O primăvara frumoasa intregii echipe!
Multumim, Anca! Succes!
Felicitări! Abia aștept să citesc cartea Prodigium!
[…] Interviul integral îl găsești aici […]
[…] Interviul integral îl găsești aici […]