Interviu cu autoarea Oana Arion – Ce-ai făcut în ultimii 4 ani?
Interviu cu autoarea Oana Arion – Ce-ai făcut în ultimii 4 ani?
Interviu cu autoarea Oana Arion – autori români.
În 2016 am demarat campania ,,promovăm autori români,, – recenzii și interviuri. Să vedem astăzi, după 4 ani ce au mai scris scriitorii noștri. O nouă rubrică pe Literatura pe tocuri.
Așa că am adresat câteva întrebări prietenilor noștri.
Azi Oana Arion
În 2016 când ne-am cunoscut și am stat la povești erai după primele cărţi publicate. Acum, 4 ani mai târziu (deși eu te-am urmărit) vreau să le spunem cititorilor ce ai făcut în acest timp.
Arci: Ce proiecte în plan personal sau profesional ți s-au împlinit (cărţi traduse, concursuri, lucrări publicate afară, premii, înfiinţare de editură)?
Oana: În primul rând, bună ziua și bine v-am regăsit. Pe plan profesional pot spune, cu mândrie și satisfacție, că am reușit tot ce mi-am propus. Am scris și publicat opt cărți, am înființat o editură care, deși se află încă la început (în decembrie împlinește doi ani de activitate) crește frumos, adunând deja în portofoliu aproape patruzeci de titluri, dintre care treisprezece vor apărea până la sfârșitul acestui an. În calitate de autor, am participat la târgurile de profil, inclusiv FILIT 2018 și am stabilit un record personal (să spun, să nu spun?) și anume acela de a scrie un roman în șapte zile. Ca editor, am avut deosebita plăcere de a cunoaște câțiva debutanți în ale scrisului extrem de talentați, ale căror cărți sper să vă încânte la fel de mult ca și pe mine, iar ca director al Editurii UP am organizat două proiecte de amploare,” #Fiidiferit #Citește” și “Clubul de lectură. Eu citesc”, proiecte care au presupus participarea a unsprezece scriitori de la edituri diferite, care s-au alăturat demersului de a populariza în rândul tinerilor cartea și lectura.
Arci: Ce cărţi ai mai publicat?
Oana: Așa cum spuneam puțin mai înainte, au apărut pe piață opt titluri, respectiv patru volume din seria “Nemuritor”, “FUGI!” – o distopie cu accente horror, “S.L.A.D.E.” – un thriller polițist, “Focul – Al zecelea clan” – un fantasy distopic și prim volum al unei duologii) și “La marginea lumii”.
Arci: Spune-ne câteva cuvinte despre ele.
Oana: Despre seria “Nemuritor” nu vă voi povesti prea multe, în schimb vreau să vă vorbesc depre “La marginea lumii” – cel dintâi volum al unei serii epic fantasy la care lucrez în prezent. Sunt extrem de entuziasmată de felul în care s-a închegat povestea, de world building, pe personaje, de absolut tot și pot spune, cu lipsa de modestie care mă caracterizează, că acest volum este cea mai bună carte a mea.
Arci: Cum au fost primite de către cititori noile cărţi?
Oana: Asta ar trebui să-i întrebăm pe ei, pe cititori. Feedback-ul a fost unul pozitiv, mai ales că fiecare carte a mea a fost diferită de cea de dinainte, eu încercând să vin în permanență cu ceva nou (urăsc rețetele, limitările și uniformele) și să abordez și alte genuri decât cel care îmi este cel mai aproape de suflet, și anume fantasy.
Arci: În ultimii patru ani s-a schimbat ceva pe/în piaţa de carte? În bine, în mai puţin bine?
Oana: S-au schimbat multe. De exemplu, am remarcat o inflație de vanity books, scoase la kilogram și promovate atât de agresiv încât și cel mai calm utilizator al rețelelor de socializare se simte hăituit. De asemenea, am observant că cititorul preferă mai nou recomandările de carte scurte și la obiect în locul recenziilor kilometrice. Nu știu cum să explic fenomenul, probabil că suntem pe zi ce trece mai grăbiți. Autori apăruți peste noapte, care dispar trei zile mai târziu, asta după ce s-au lăudat că sunt cele mai mari talente ale României, filmulețe de socializare în care sunt lecturate pasaje menite să îmbie cititorul-cumpărător, edituri care apar pe piață ca ciupercuțele după ploaie și care mai că nu promit parcele pe lună și promovare intergalactică, altele, serioase și motivate, care încearcă din greu să-și croiască drumul și să-și facă treaba cu demnitate și profesionalism în aceasta piață nebună care, pe lângă faptul că abia se menținea pe linia de plutire, a fost lovită și de pandemie, obligând foarte multe companii să spună stop-joc. Toate acestea reprezintă o fază. Vor urma și altele, însoțite de noi trend-uri și de dispariția multora dintre vechile cutume.
Arci: Ce urmează? Ce poveşti? Ce planuri? Ce visuri?
Oana: Visuri sunt multe, timp să avem. Editura trebuie să crească sănătos și natural, scriitorii UP să „livreze” ca și până acum povești minunate, eu să continui să scriu. Planul cincinal este cât se poate de simplu și de clar. Poate că în primăvară, dacă nu se mai întâmplă ceva neprevăzut, voi relua seria de evenimente “Neconvențional”, poate că vom reuși să organizăm un târg propriu de carte, așa cum mi-am propus. Deocamdată situația actuală nu ne prea permite să facem planuri pe termen scurt și mediu, nu-i așa?
Arci: Câteva cuvinte pentru cititorii şi echipa Literatura pe tocuri.
Oana: Ca de obicei, citiți și rămâneți frumoși!
Mulțumim Oana Arion și mult success în continuare!
Cărțile Oanei Arion le găsiți pe site-ul Editura Up
Interviuri autori români
Felicitări, Oana. Continuă tot asa
Felicitari si mult succes!
O autoare de suflet! Felicitări! Mult succes în continuare !
Succes, Oana!
Mult succes în continuare!