Lapidarea Sorayei de Freidoune Sahebjam-Meteor Publishing

Lapidarea Sorayei, de Freidoune Sahebjam-Meteor Publishing-prezentare

Editura:Meteor Publishing
Număr pagini: 176

  Lapidarea – un obicei barbar și extrem de crud, transmis din negura timpului până în ziua de azi. O parte întunecată a oamenilor, pe care Freidoune Sahebjam a decis să o prezinte lumii întregi.

 Mereu supusă, crescută de mică în tradițiile unei societăți rigide, conduse exclusiv de bărbați, Soraya a trebuit întotdeauna să se supună regulilor altora. Căsătorită forțat de la o vârstă fragedă cu un soț abuziv, care decide s-o părăsească și, împreună cu un presupus mollah și un primar maleabil, pune la cale un complot în care își acuză soția că l-a înșelat, Soraya n-a avut practic nicio șansă. Unica ei greșeală a fost faptul că, în fața numeroaselor abuzuri și suferințe, a ales să nu mai vorbească. Tăcerea i-a fost fatală. Singura ei apărătoare, venerabila mătușă Zahra, a fost neputincioasă în fața isteriei colective care a cuprins mulțimea în acea zi fierbinte de vară.

  Lăsând la o parte nedreptatea și duritatea actului în sine, cartea scoate în evidență un adevăr șocant: propria familie te poate trăda pentru a se supune regulilor comunității din care face parte. Totuși, chiar și în fața morții, o femeie nevinovată poate dovedi curaj și demnitate. O poveste tulburătoare despre cruzime, norme rigide, adevăr și iertare.

 Freidoune Sahebjam, ziarist de origine franco-iraniană, corespondent de război și scriitor, a câștigat recunoașterea internațională cu această carte care, după ce a fost tradusă în limba engleză, a reprezentat baza scenariului unui film cutremurător: The Stoning of Soraya M.

,,Se lăsă o tăcere grea. Îl vedea pe procuror întorcând nervos paginile unui dosar, citind câteva rânduri, ridicând capul, apoi coborându-l din nou în hârtiile lui.
– Tot n-ai nimic de spus în apărarea ta?
– Nu, domnule, n-am nimic de spus, doar că vă cer clemenţă pentru greşelile mele.
Bărbatul îl fixa cu privirea. Turbanul lui negru părea să se ţină graţie celor două urechi imense care se revărsau de-o parte şi de alta a feţei. Nu părea să aibă 30 de ani. Era practic spân, şi semăna cu acei eunuci din haremuri pe care-i vezi în miniaturile vechi.
– N-ai avea nicio propunere să-mi faci, nicio târguială ca să-mi obţii clemenţa?
Hassan nu se îndoia că va sfârşi ajungând în acest punct. Aştepta întrebarea al cărei răspuns era pregătit de cincisprezece zile.
– Nu posed mare lucru, dar puţinul pe care-l am poate fi pus la dispoziţia revoluţiei şi al serviciilor
dumneavoastră.
– Şi la cât se ridică ofranda ta?
– Câteva monede de aur pe care le-am câştigat prin munca mea de institutor….’

 Sursa Meteor Publishing

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Apariţii Cărţi

Lapidarea Sorayei de Freidoune Sahebjam-Meteor Publishing

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.