Lumina iubirii

Lumina iubirii – Jay Asher – Corint (Leda Edge)

Titlu: Lumina iubirii

Titlu original: What light

Autor: Jay Asher

Editura: Corint (Leda Edge)

Traducător: Ofelia Al-Gareeb

Anul apariției: 2016

Număr pagini: 252

      Recenzie Lumina iubirii – Jay Asher 

  Jay Asher este un scriitor american de romane pentru adolescenți. Este renumit pentru romanul „Cele treisprezece motive”, care a fost ecranizat sub forma unui serial Netflix. Pe lângă romanul de renume, a mai scris un roman în colaborare cu Carolyn Mackler, intitulat „Viitorul nostru”, precum și romanul „Lumina iubirii”, despre care o să vă povestesc.

   Auzisem și citisem multe păreri despre această carte, toate pozitive (sau doar pe acelea le-am reținut). Recomandarea a fost să citesc această carte iarna, cât mai aproape de Crăciun. Chiar dacă mai este până atunci, am ales să o citesc acum și vă spun că mi-a prins tare bine. Deși eu nu prea sunt neapărat o cititoare de romance sau young adult, din când în când, am nevoie de o carte care să transmită un sentiment de optimism.

   „Lumina iubirii” este o carte minunată, care încălzește sufletul cititorului printr-o frumoasă poveste de iubire. Scrisă într-un stil lejer, relaxant și plăcut, nu îți prea dă voie să o lași din mână odată ce ai început-o. Chiar și atunci când a trebuit să las cartea, gândul îmi stătea tot la ea și încercam să îmi imaginez ce se va întâmpla, care va fi finalul. Pot să vă spun cu toată sinceritatea că am fost cu zâmbetul pe buze pe parcursul lecturii.

   Sierra și familia ei locuiesc în Oregon, unde au o fermă de brazi. În fiecare an, imediat după Ziua Recunoștinței, merg în California, unde au un punct de desfacere pentru brazii pentru Crăciun. În Oregon, Sierra are două prietene bune, care îi duc dorul pe perioada Crăciunului: Rachel și Elizabeth. În California, o are pe Heather, care deși o vede doar o lună pe an, este una dintre cele mai bune prietene ale ei.

   Anul acesta, Sierra pleacă în California cu un gând care o macină: o discuție pe care a auzit-o de la părinții ei i-a dat de înțeles că s-ar putea să fie ultimul an în care mai merg la punctul de desfacere. Deși îi lipsesc prietenele din Oregon pe parcursul lunii petrecute în California, Sierra iubește să vadă bucuria de pe fețele clienților atunci când își cumpără bradul pentru Crăciun, astfel că nu ar vrea să renunțe la perioada petrecută la punctul lor de desfacere.

„- Toată viața m-am întrebat cum ar fi să rămân acasă după Ziua Recunoștinței, zic eu. Să am șansa unui Crăciun cu zăpadă și să experimentez lucruri pe care le fac oamenii normali în timpul vacanței. Dar, ca să fiu sinceră, să mă întreb nu e același lucru cu a-mi dori.

   Când ajunge în California, Heather îi spune că trebuie să își găsească un iubit, pentru a face o ieșire în patru, cu ea și iubitul ei, Devon. Sierra nici nu vrea să audă despre o eventuală relație în California. Destul de sceptică în privința băieților și a relațiilor în general, o relație în California nu ar avea șanse de reușită, din cauza perioadei scurte petrecute acolo. Desigur, ideea ei se schimbă complet când îl vede pe unul dintre clienți – un băiat extrem de simpatic, de care se îndrăgostește pe loc.

Tipul se uită la mine și zâmbește, iar în obrazul stâng îi apare o gropiță frumoasă. Simt cum mă înroșesc instantaneu, așa că îmi cobor privirea în pământ. Stomacul îmi tresaltă, trag adânc aer în piept și îmi reamintesc că un zâmbet drăguț poate să nu aibă absolut nicio legătură cu persoana respectivă.”

   Află despre el că îl cheamă Caleb și nu are o reputație tocmai bună. Totuși, odată ce ajunge să îl cunoască, se îndoiește că zvonul despre el ar putea fi adevărat. Caleb este un băiat sufletist, care își cheltuiește ciubucurile pentru a cumpăra brazi familiilor care nu își permit.

   Cei doi se îndrăgostesc unul de altul și se întâlnesc des, chiar dacă nu în calitate de iubiți. Alături de Caleb, luna petrecută în California trece extrem de repede, iar dorul de Oregon și de prietenele ei este înlocuit cu durerea despărțirii de orașul și de oamenii pe care a ajuns să îi îndrăgească în California.

   Între Sierra și Caleb se dezvoltă o relație frumoasă, nu doar de iubire, ci în primul rând de prietenie. Ea îi este alături, îl ascultă și îi arată încredere în el, în ciuda tuturor vorbelor urâte care se spun despre el în oraș. De cealaltă parte, Caleb îi înțelege pasiunea pentru brazi și pentru Crăciun.

„În mintea mea, există o mulțime de lucruri care mă sâcâie și amenință să mă extragă din acest moment. Dar, în loc să-mi fac tot felul de griji, închid ochii, mă lipesc de el și îmi permit să cred în noi.”

   Însă Crăciunul se apropie cu pași repezi și, odată cu el, și plecarea Sierrei înapoi în Oregon. Ce se va alege de relația ei cu Caleb? Vor reuși să rămână împreună, vor face față distanței care are să îi țină despărțiți 11 luni pe an? Dar, mai presus de toate, există vreo șansă ca Sierra și părinții ei să mai revină în California anul următor? Acestea sunt întrebările pe care orice cititor și le adresează pe parcursul lecturării romanului lui Jay Asher.

   „Lumina iubirii” este o carte plină de emoție și de speranță, cu o poveste inocentă de iubire. Sentimentele dintre Sierra și Caleb sunt cât se poate de pure și povestea lor topește inimile cititorilor. Cât despre roman, detaliile legate de Crăciun, brad, ciocolata caldă și colindele de Crăciun, m-au făcut să visez la perioada frumoasă care urmează și să îmi doresc și eu să ascult colinde, la gura sobei, cu o cană de ciocolată caldă în mână.

Cartea Lumina iubirii – Jay Asher poate fi comandată de pe site-ul Editura Corint

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi Editura Corint

Cărţi de la Corint – Lumina iubirii – Jay Asher

 

***Eva Anca***Salut, eu sunt Anca, o pasionată de cărți și de scris (orice, în afară de cărți). Pasiunea mea pentru citit mi-a trezit dorința de a scrie despre cărțile citite. Când nu citesc, sunt mamă, soție și content writer. În ceea ce privește preferințele mele literare, aș putea spune că nu prea am preferințe în privința genului, deoarece îmi place ca o carte să fie pe gustul meu, fie ea fantasy, romance, thriller sau orice altceva. Citesc în cea mai mare parte cărți scrise de autori români contemporani. Despre cărți, pot vorbi o zi întreagă și să nu mă satur, dar dacă nu am acest punct comun cu o persoană, sunt retrasă, tăcută și închisă în carapacea mea.

18 COMMENTS

  1. Felicitari! O recenzie superba! Nici nu sti cat ma oftic ca nu am o memorie mai buna si nu mi-am comandat cartea. Sper sa o iau in perioada sarbatorilor. Multumesc! O carte foarte interesanta si dulce!❤

  2. Felicitari Eva,calda si intensa recenzia!Mie chiar imi plac cartile pentru tineri,asa ca voi tine cont de recomandare ta.

  3. Chiar eram curioasa cu privire la cartea asta. Mi-a placut cam tot de la Jay Asher, atat „Cele 13 motive”, cat si „Viitorul nostru”, scris in colaborare. Felicitari pentru recenzie!

  4. uite asta chiar pare o carte foarte draguta spre deosebire de cele 13 motive. imi place cate o astfel de lectura la un anumit timp, ma mai binedispune si ma tine in alerta

  5. Am citit-o fix de Crăciun. O recomand cu drag!

    Eva, multunesc ca mi-ai adus aminte de o carte atat de simpatica!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.