Luminile pierdute din St.Kilda de Elisabeth Gifford – Editura Meteor Publishing – recenzie
Luminile pierdute din St.Kilda, de Elisabeth Gifford – Editura Meteor Publishing – recenzie
Luminile pierdute din St.Kilda
Elisabeth Gifford
Editura Meteor Publishing
Număr pagini:
Elisabeth Gifford este autoarea a patru cărți, printre care Secrets of the Sea House, care a fost nominalizată pentru premiul Historical Writers’Association’s Debut Crown și a fost desemnată Waterstones Scotland Book of The Month.
St. Kilda face parte dintr-un arhipeleag din Scoția format din patru insule. Este situată la 64 km, N-V, în Oceanul Atlantic. Cea mai mare dintre insule este Hirta, care a fost și singură locuită. Populația nu a depășit niciodată o suta optzeci de persoane,iar pe final rămânând vreo patruzeci. În 1930, toată populația insulei Hirta a fost evacuată, aceasta fiind la limita subzistenței.
Este o poveste emoționantă, destinul unei comunități, o dramă. Eu așa am simțit citind această carte. Disperarea răzbate prin toți ,,porii” acestei cărți, lupta continuă pentru supraviețuire te vor lăsa cu un gust amar. Nu am rezonat cu această carte, nu e genul meu, dar recunosc că este foarte bine scrisă, împărțită în două părți principale. În prim plan avem viața din anii 1927 de pe St.Kilda, unde o întreagă comunitate este la limita subzistenței, dar ei nu vor să recunoască. Sunt foarte multe luni din ani complet rupți de lumea civilizată. Frumusețea aspră, dură, obișnuința a tot ce e mai greu pentru supraviețuire, te vor pune pe gânduri dacă te încumeți cumva împotriva vieții și a traiului decent cu care ești obișnuit.
,
,În jurul coastelor dealului, oceanul se întindea ca o mătase fin unduită, cu cărările de albastru sticlos al curenților răsucindu-se și îndreptându-se cine știe încotro. Pajiștea era acoperită cu floricele cât degetul mare. Orhidee-albine deschise la culoare, orhidee-trompete roz închis, orhidee papucul-doamnei galbene și coada racului cu aspect de margarete. Un pâlc de smocuri de iarbă de bumbac, aidoma unor păsări poposite pe trestii, tremurau ușor și străluceau de parcă ar fi fost luminate de felinare. Sus, pe dealuri zgomotele oceanului erau mai discrete și valurile se spărgeau în bucăți mici la baza falezei. Adia o briză slabă, pământul emana un iz de turbă încălzită, iar uneori se simțea miros de baligă de vaci. Păsările țiuiau și croncăneau cu grijile lor îndepărtate. Totul era albastru și verde amețitor.”
În planul doi avem războiul din 1940, unde Fred Lawson va fi capturat în spatele liniilor inamice. Amintirea iubitei sale Chrissie de pe insula St Kilda,care i-a fost alături în războiul din Franța, în captivitate și mai ales când a evadat și a început fuga prin Franța spre libertate. Singurul lui gând a fost -întoarcerea la Chrissie.
,,A fost doar un sărut. Un sărut care a despicat stâncile insulei în două, a schimbat nordul în sud și a transmutat pământul în apă. M-am tras înapoi cu răsuflarea tăiată amândoi ne-am privit fix-doi luptători pe punctul de a se înfrunta pe viață și pe moarte, în timp ce el mă strângea cu putere de antebrațe.”
1940. Rachel Anne, fiica lui Chrissie. O tânără măcinată de incertitudinea de a nu își fi cunoscut tatăl. Mama sa, împreună cu ea, două evacuate de pe Insula ST.Kilda (Disperării, numită de către mine), care acum trăiesc în Morvern, Scoția. Rachel, descoperă într-un sertar al mamei o fotografie cu doi bărbați. Pe unul îl recunoaște ca fiul Lordului, celălalt nu știe cine poate fi.
Oare ea face parte dintre moștenitorii Lordului?
Curiozitatea fiicei de a ști mai multe despre insula unde s-a născut, despre tatăl său pe care mama nu îl pomenește niciodată, o va determina pe Chrissie să înceapă să-i povestească viața petrecută pe Insulă.
Cunoaștem o Chrissie de vârsta lui Rachel, dornică să își ajute părinții în munca foarte grea de pe St Kilda. Pe lângă faptul că insula este înconjurată de ocean, stâncoasă, fără nici un copac, cu un acces foarte greu a navelor în perioada furtunilor, locuitorii trebuie să plătească arendă Lordului insulei. Singurul lor venit este atunci când puținii turiști vin să cumpere tweedul de foarte bună calitate, țesut în lungile luni de iarnă. Furtunarii sunt păsările care vin să își depună ouăle pe falezele abrupte ale insulei. Aceștia sunt principala sursă de hrană pe timp de iarnă. Oile sunt crescute pentru lâna pe care o folosesc la țesut tweed-ul, iar puținele vaci pentru lapte și brânză, care niciodată nu este destulă.
În anul 1927, Archie, fiul Lordului, împreună cu un alt student, Fred Lawson, vor veni pe insulă pentru a întreprinde un studiu geologic.
Archie a mai fost pe insulă ,iar penultima dată, cu mulți ani în urmă, i-a promis lui Chrissie că va reveni la ea și se vor căsători. O promisiune care i-a mers la suflet fetii, iar acum trage speranța că Archie își va aduce aminte de ea.
Dacă Chrissie are ochii doar pentru Archie, care nu o bagă în seamă, Fred va fi captivat de insulă și de frumoasa insulară.
,,Dacă vei urca din sătucul aflat în golf până la cota cea mai înaltă de pe Hirta, vei găsi un crater vulcanic străvechi, un castron verde care zace pe jumătate afundat în apă, de parcă un gigant ar lua apă cu o oală, din care jumătate este ascunsă sub apă, iar cealaltă jumătate se ridică mult și formează un semicerc de dealuri abrupte, astfel că există un amfiteatru verde în jurul satului cu semiluna sa de nisip alb și cu linia curbă de căsuțe scunde,construite destul de aproape de plaje. Dacă ai sta în sat într-o zi frumoasă, într-un loc atât de liniștit și protejat, ai fi ispitit să crezi că în spatele unei astfel de creații minunate se află o divinitate a binecuvântărilor, dar dacă ajungi în vârful dealurilor înconjurătoare,rămâi cu adevărat șocat. Pământul se sfârșește, se prăbușește într-un țărm stâncos de la o înălțime de patru sute de metri.”
Sunt prezentate și câteva luni petrecute de tinerii noștri pe această insula. Fred este foarte interesat de toate obiceiurile grele de supraviețuire, dar și de Chrissie, care va veni în căsuța lor să le facă mâncare. Va avea șanse Fred la inima fetei sau dragostea din copilărie pentru Archie va avea câștig de cauza? Fred este hotărât să înfrunte viața foarte grea de pe Kilda, dar vorbele grele și rachiuna lui Archie îl vor face să se răzgândească. Chrissie nu va ști ce s-a întâmplat între cei doi prieteni, dar nici Fred nu va ști adevărul depre ultima întâlnire dintre Archie și Chrissie.
1940. O avem pe Chrissie care va încerca să dezvăluie unele lucruri despre originea lui Rachel, dar și îngrijorarea pentru soldații plecați în război și care au fost luați prizonieri. Oare pentru care bărbat este îngrijorată Chrissie?
Fred, căzut prizoner, reușind să evadeze, va începe împreună cu un camarad drumul greu și periculos prin Franța ocupată de germani. Vor fi ajutați în drumul lor de către francezii din Rezistență. În lungile luni în care a trebuit să se ascundă sau să fugă din calea raidurilor armatei germane parcurgem împreună viața grea, lipsurile și atrocitățile asupra populației din timpul războiului. Amintirile neprețuite și inexplicabila nevoie de a o găsi pe Chrissie, îi vor da puterea de a reuși să parcurgă greul drum al evadării.
Vor reuși cei doi tineri din adolescență să se regăsească?
Oare unde locuiește Chrissie?
Va reuși să o găsească Fred?
Va reuși să scape cu viața din acest război sângeros?
Vor reuși cei doi adulți acum, să lămurească neînţelegerile care au dus la ruperea relației lor?
Cine este tatăl lui Rachel, și cum se vor descurca cele două pe timpul războiului?
Se va mai reîntoarce cineva pe St.Kilda?
Las pe cei pasionați de acest gen de carte să descopere toate neînțelegerile la care eu nu am dat răspuns.
Carte disponibilă pe site-ul Meteor
Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Luminile pierdute din St.Kilda de Elisabeth Gifford – Meteor Publishing
Mulțumesc pentru recomandare !
Cu multă plăcere Iliuta!
Multumim Nicol,scrie bine autoarea
Scrie foarte bine, dar,pentru mine e prea realistă!
Mulțumim pentru recomandare, Nicol!
Cu multă plăcere Rodica!