Meniul zilei nr. 11-Masa de Craciun

Meniul zilei nr. 11-Masa de Craciun

by -
9

Meniul zilei nr. 11-Masa de Crăciun

Câteva idei pentru masa de Crăciun. Pe lângă tradiţionalele sărmaluţe, cârnăciori, pomana porcului, caltoboşi, cozonaci, etc, Bunica Arci vă aduce şi câteva reţete uşor şi rapid de facut.

APERITIVE

1.SALATĂ (straturi)

-ţelină murată (se găseşte la borcan la Kaufland sau Real), 1-2 cutii porumb, 300 gr. caşcaval (dat pe răzătoarea mai mare), 3-4 ouă fierte tari (le tăiem sau le dăm pe răzătoarea mare), 300 gr şuncă (tăiată mărunt) 1-2 mere (date pe răzătoarea fină), ananasul dintr-o cutie de compot, 1 praz (tăiat felii subţiri), maioneză (preparată după reţeta ştiută), 1 cutie de smântână
-amestecăm într-un castron ţelina murată (scursă bine) cu porumbul (scurs de zeamă), mărul răzuit şi ananasul tăiat bucăţele mici
-în alt castron amestecăm caşcavalul, şunca şi ouăle
-într-un bol mixăm maioneză cu smântână (să fie ca un sos mai gros, smântână punem după gust)
-pe un platou punem un strat din castronul cu ţelină cam de grosimea unui deget, peste el punem un strat de sos (maioneză cu smântână) apoi un strat din castronul cu caşcaval, peste un strat de sos.
Repetăm straturile până punem toată cantitatea. Deasupra trebuie un strat puţin mai gros de sos peste care aşezăm rotiţele de praz (ca un start subţire)
-punem platoul la rece cel puţin 1 oră-când serviţi puteţi orna platoul pe margine cu felii subţiri de castravete şi gogoşari muraţi

2. PASTĂ DE BRÂNZĂ

-1/2 kg brânză de vaci se mixează cu un pachet de margarină (Rama cub), condimente (sare, piper, curry, chimen praf, mărar), dacă vă place şi o ceapă mică tăiată mărunt
-dacă umpleţi nişte forme (la Kaufland sunt forme gata făcute de coşuleţe sărate pentru aperititv) sau să puneţi numai în bol puteţi pune şi puţină boia dulce (pentru culoare)
-puteţi umple jumătăţi de gogoşar sau ardei murate cu pastă de brânză, sunt foarte gustoase.

3. PASTĂ DE PEŞTE

-se mixează împreună 2 cutii de sardine (mici) în ulei cu 1 pachet Rama, sare, piper şi suc de lămâie după gust-este mai bună dacă adăugăm 2-3 ouă fierte tari şi date pe răzătoarea fină sau o cutie mică de pastă brânză
-se poate aşeza pe un platou mic în formă de peşte şi orna cu felii de măsline(aici după imaginaţie)

SUPĂ DE PUI SAU CURCAN

-după preferinţă cu tăiţei sau găluşte de gris(se zice că de Crăciun se mănâncă pui)

FELUL PRINCIPAL (sau felul 2)

1.PUI UMPLUT

-1 pui de mărime mijlocie (sau 2 depinde de câţi sunteţi) se spală bine, se curaţă bine şi-l lăsăm să stea cam 1 oră în apă cu sare; pornind de la gât ridicăm uşor pielea (cu mâna şi cu grijă) să facem loc între piele şi carne
-într-o cratiţă punem 1-2 cepe tăiate mărunt să se călească cu puţin ulei, 2-3 felii de pâine (muiate în apă şi stoarse), puţină verdeaţă tocată mărunt (după preferinţe pătrunjel sau mărar), condimente (sare, piper, curry, după gust) şi 3-4 ouă întregi şi amestecăm puţin pe foc să se lege umplutura
-luăm puiul şi acolo unde am ridicat pielea umplem cu grijă cu umplutura făcută
-coaseţi puiul la ambele capete (pielea de carne să nu iasă umplutura) cu aţă neagră să fie vizibilă
-condimentati puiul, în interior între piept şi spate puneţi o ceapă mică şi un măr bucăţi; se poate unge puiul cu un amestec de miere şi muştar asta după preferinţe
-puneţi tava cu puiul în cuptor, în tavă se pune puţină apă de câte ori e nevoie
-după ce puiul s-a făcut (îl lăsaţi să se facă la foc mic) îl scoateţi, îl lăsaţi puţin să se răcească şi puteţi să-l taiati
Garnitura faceţi ce doriţi, cartofi piure, orez sau legume.

2. CÂRNAŢI CU VARZĂ

-varză murată măruntă cam 1 kg,un kg de cârnaţi afumaţi puţin sau proaspeţi (după preferinţe), cam 1 kg de cartofi curăţaţi tăiaţi felii rotunde (cam de jumătate de deget)
-într-o tavă aşezaţi (pe lungimea tăvii) un strat de varză – un strat de cârnaţi (îl puteţi tăia bucăţi) – un strat de rondele de cartofi- puneţi puţină apă în tavă şi băgaţi la cuptor-eu mai pun condimente dacă e necesar la final, pentru că se pătrund condimentele şi sarea de la alimente
-când s-au copt cârnaţii şi cartofii este gata (mai puneţi pe parcurs câte puţină apă)

PRĂJITURI

1. SĂRĂŢELE

-punem într-un castron 1 kg făină +1 linguriţă sare +1 vârf cuţit zahăr+1 lingură ulei+drojdie cât o nucă (sau 2 linguri de drojdie uscată) muiată cu puţin lapte
-frământăm cu lapte, sau iaurt sau smântână să fie un aluat potrivit pe care îl lăsăm să crească
-dacă vrem să facem cornuleţe împărţim aluatul în 4 părţi egale; întindem fiecare parte, tăiem în 8 (ca un cerc împărţit în 8 părţi), radem deasupra brânză şi rulăm fiecare parte (de la marginea cercului spre mijloc), îndoim puţin la capete să arate ca un cornuleţ apoi le aşezăm în tavă (unsă cu untură) şi le ungem cu ou şi se pun la copt (dacă vreţi cornuri mai mari împărţiţi cercul numai în 4)
-dacă nu vreţi cornuleţe le tăiaţi drepte sau cu formă de covrigi, ungeti cu ou şi presăraţi deasupra caşcaval dat pe răzătoare sau brânză

2. COARDA

-1 kg de făină o frecăm (cu mâna) cu 200 gr unt sau margarină, punem apoi 4 ouă, un pic de sare, 250 gr zahăr, drojdie (un pacheţel mic de 8-10 gr) muiată cu puţin lapte călduţ, frământăm cu lapte călduţ să fie un aluat potrivit.
-se împarte aluatul în 8 (formăm nişte tutite) şi-l lăsăm să stea o jumătate de ora timp în care pregătim umplutura
-macul sau nuca măcinate le muiem cu puţin lapte călduţ şi amestecăm cu zahăr după gust sau putem pune cacao amestecată cu zahăr
-întindem fiecare turtiţă, punem umplutura, le rulăm lejer (apăsăm capetele) şi le aşezăm în tavă (lăsăm distanţă între ele că mai crescă şi la copt), le mai lăsăm cam 20 minute, după care le ungem cu ou şi le punem la copt

3. PRĂJITURĂ CU CREMA DE LĂMÂIE

-Foi: 500 gr făină + 200 gr untură (sau unt sau margarină) +1 praf de copt +1 zahăr vaniliat +3 gălbenuşe de ou (albuşul îl puneţi într-un borcan închis în frigider, îl folosim la cealaltă prăjitură) +100 gr zahăr
-se frământă cu lapte să fie un aluat potrivit.
-se coc 4 foi pe dosul tăvii
-Crema: 250 gr unt (sau Rama cub) +250 gr zahăr se freacă spumă; -4 linguri de făină le fierbem cu 300 gr lapte până se îngroaşă, îl lăsăm să se răcească
-punem pe rând în amestecul de unt (făină fiartă) coajă rasă de la o lămâie şi zeamă de lămâie (să fie o cremă acrişoară) şi mixăm bine
-foile le ungem cu gem de caise şi le lipim câte 2 între el, punem crema de lămâie (deci avem aşa: foaie+gem caise+crema +foaia cu gem de caise +foaie)
-deasupra punem zahăr praf

4. PRĂJITURĂ CU CACAO

-Foi: 1/2 kg făină +150 gr untură (unt sau margarină) +3 gălbenuşe de ou (albuşul îl punem peste celălalt în frigider) +1 praf de copt +150 gr zahăr
-frământăm cu lapte sau smântână să fie un aluat potrivit
-coacem 3 foi pe dosul tăvii
-Crema: într-un castron zdrobim o foaie (de obicei pe cea mai puţin reuşită) punem peste ea 200 gr zahăr şi un pahar de lapte fierbinte şi-l amestecăm să nu fie cocoloaşe; adăugăm 2 linguri de cacao, 2 linguri gem de caise, o esenţă de rom şi 100 gr unt sau margarină; mixăm bine.
-umplem cele 2 foi cu crema (chiar dacă e încă călduţă)
-albuşurile de la cele 2 prăjituri le batem pe abur cu 8 linguri de zahăr-punem spumă pe prăjitură şi radem ciocolată deasupra
Punem prăjitură la rece.

5. FOI DE NAPOLITANE UMPLUTE CU NUCĂ

– într-o cratiţă caramelizăm 1 cană de zahăr (mărime cană de ceai), când s-a caramelizat punem un pachet de margarină Rama (cub) şi amestecăm să se topească zahărul (nu vă speriaţi dacă margarina se topeşte şi fierbe cu zahărul)
– o luăm de pe foc -separat amestecăm o cană de zahăr cu 2 ouă întregi până se omogenizează, apoi o punem peste margarina cu zahăr caramelizat amestecând continuu, punem şi 2 căni de nucă (unii o pun bucăţi tăiate eu prefer nuca măcinată) sau chiar 2 căni jumate, amestecăm bine şi mai punem pe foc să dea câteva clocote.
– se pune caldă între foile de napolitane (merge un pachet de 5 foi)
– foile le apăsăm bine şi peste ultima foaie punem ceva greu că să se lipească bine foile
– o tăiem rece: dacă doriţi puteţi pune deasupra o glazură

Fetelor dacă aveţi vreo nelămurire sunaţi-mă vă spun cu drag la telefon (tel. e pe profil)

Poftă bună!

Crăciun Fericit!

Review overview
5
***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

9 COMMENTS

  1. Arci multumim.. f interesante retetele. Pasta de branza chiar o fac. Si praji. Daca nu stiu ceva te sun. Pupici

  2. Multumim, bunicuta Arci ! Nu stiu pe care o voi incerca, toate imi plac! Savuroase retete! locco_smiley_1

  3. Arci, tu stii k eu nu am nicio sansa sa fac ceva din chestiile astea gustoase. Asa k m-am gandit sa te iau la mine de sarbatori! 🙂 Zi DA! Te roooog!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.