Salată bulgărească – Ciorbă de cartofi – Lasagna cu spanac – Prăjitură cu mere coapte – fără zahăr
Salată bulgărească – Ciorbă de cartofi – Lasagna cu spanac – Prăjitură cu mere coapte – fără zahăr
1. Aperitiv: salată bulgărească
- se rade jumătate de căpățână de varză dulce, condimentăm cu sare și piper, lăsăm sa stea 15 min apoi adăugăm puțin ulei de măsline și oțet.
- 1 ardei roşu tăiat felii subţiri
- 2 roşii tăiate feliuţe
- 2-3 ouă fierte tari si tăiate felii
- amestecăm ingredientele, potrivim de piper şi sare, apoi punem la rece până servim
2. Ciorbă de cartofi:
- 2-3 cartofi se curăţă și se taie mărunt
- 1 morcov+1patrunjel+1 păstârnac = se dau pe răzătoarea fină
- 1 ceapă mică tăiată mărunt o punem în oală în puțin ulei și o călim
- adăugăm zarzavatul mai călim puțin,punem cartofii și apă și punem la fiert
- adăugăm sare, piper, curry, boia, praf de chimen
- când legumele sunt fierte adăugăm amestecul de verdeață care ne place (pătrunjel, leuștean, țelină, tarhon) și mai dăm câteva clocote
- servim simplu sau cu smântână
3.Lasagna cu spanac(Iliuţa)
- se fierb 500 g foi pentru lasagna.
- o ceapă medie și 4 căței de usturoi se sotează în puțin unt aromatizat.
- 3 roșii tăiate cubulețe se adaugă peste ceapă și se lasă pentru 2-3 minute la foc mic până se omogenizează compoziția.
- adăugăm 300 g bulion, 100 ml vin alb, busuioc și puțină sare.
- se lasă la foc mic pentru 10 minute.
- 500 g spanac se opărește pentru 2-3 minute.
- se lasă la răcit și se adaugă 250 g brânză ricotta.
- răzuim 200 g cașcaval.
- punem într-o tavă termorezistentă un rând de foi lasagna, deasupra spanacul cu brânză și ulterior sosul de roșii.
- punem următorul strat de foi peste care adăugăm doar cașcavalul.
- repetăm astfel până toate ingredientele sunt încorporate.
- la final punem cașcaval și lăsăm preparatul pentru 40-45 minute la cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 grade.
4.Prăjitură cu mere coapte – fără zahăr (Iliuţa)
- blatul îl facem din 500 g biscuiți dietetici pe care îi punem într-un bol împreună cu 150 ml unt topit și 2-3 banane ( în funcție de mărimea lor ).
- amestecul obținut îl întindem într-o tavă pentru prăjituri.
- 8 mere le curățăm de coajă, scoatem sâmburii presăram scorțișoară și zahăr vanilat.
- le punem în cuptor pentru 15 minute la temperatura de 180 grade.
- așezăm merele pe blatul de biscuit.
- adăugăm pe fiecare măr miere și nucă măcinată și coaptă.
- ornăm cu frișcă .
-
Reţete culinare
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri