Minciuna lui Michelangelo – Catedrala în flăcări de Igor Bergler – Litera...

Minciuna lui Michelangelo – Catedrala în flăcări de Igor Bergler – Litera – recenzie

Minciuna lui Michelangelo – Catedrala în flăcări de Igor Bergler - Litera - recenzie

Minciuna lui Michelangelo – Catedrala în flăcări, de Igor Bergler – Litera – recenzie

Minciuna lui Michelangelo – Catedrala în flăcări

Autor: Igor Bergler

Editura: Litera

Anul apariției: 2021

Număr de pagini: 656

  Într-o lume plină de minciuni, de comploturi și de perpetue răsturnări de situații, s-ar putea spune că nimic nu ne mai miră… și totuși, acest teren reprezintă un mediu propice pentru nașterea unei cărți de o rară complexitate, atât prin structura sa, cât și prin mesajul pe care îl transmite.

  „Minciuna lui Michelangelo” este al treilea roman din seria Charles Baker, dar dincolo de o lectură senzațională, cartea reprezintă portarea genului thriller la un alt nivel, unul care depășește prin numeroase elemente autori de talie internatională. În circumstanțele unui teren literar în care scrisul greoi a îndepărtat într-o mare măsură cititorul de carte, Igor Bergler implementează scrisul profesionist, bine construit, lansând o punte magnifică între personajele sale și cititor. De altfel, cititorul, odată pătruns de lumea captivantă a cursei spre dezvăluirea misterelor, devine inevitabil, dependent de următoarele scrieri ale autorului.

Iată ce spun criticii literari despre „Minciuna lui Michelangelo”:

   „Miza acestui nou roman al celui mai de succes autor român din ultimii 30 de ani, în țară și străinătate, depășește cu mult pariurile cărților sale anterioare. E o lectură hipnotică, incredibilă! Iar istoria povestită aici e pe atât de uimitoare, pe cât e de reală! Munca de documentare a autorului e, așa cum ne-a obișnuit, impresionantă. Nu cred că poate exista cineva care ar putea rămâne indiferent nici la adevărurile spuse în acest roman, nici la felul spectaculos în care sunt narate! E singurul autor pe care îl cunosc care își depășește cu fiecare nouă carte propria performanță.“ Simona Epuran – Cleveland State University

  „Legați-vă centurile de siguranță! Fie că sunteți obișnuiți cu cărțile acestui fenomen literar unic care este Igor Bergler, fie că îl întâlniți pentru prima dată! Pentru că Minciuna lui Michelangelo vă va face să vă reevaluați toate cunoștințele, vă va face să vă întrebați ce știți, de fapt, despre lucruri pe care toți credem că le cunoaștem, vă va zgudui certitudinile. Cartea aceasta vă va ține în suspans, vă va emoționa, vă va face să râdeți, să plângeți, să vă temeți, să vă reevaluați valorile. Cum se zice la noi, e «mind-blowing». Pentru că dacă n-ați citit Minciuna lui Michelangelo înseamnă că n-ați citit nimic!“ Jean Harris

  Într-o lume în care credințele noastre au rădăcini milenare, așezându-se comod în subconștient cu aluri de adevăruri de neclintit, apar elemente care sparg tiparele, ruinând cel mai mare secret pe care Biserica l-a dorit ascuns, mizând pe capacitatea oamenilor de a crede fără a cerceta. După asasinarea unor cardinali în capitala Italiei, pe fundalul deja periculos al scandalurilor de corupție și pedofilie la Vatican, rândul adepților la creștinism se rărește tot mai mult, lăsând Roma într-o stare generală de panică. În aceeași perioadă au loc execuții ritualice și în Mexic, toate aceste crime fiind piese esențiale dintr-un puzzle complicat, cu piese așezate strategic încă de pe vremea lui Michelangelo. Ceea ce urma să se afle avea să decline puternic autoritatea și imaginea Bisericii, iar documentul ascuns de Buonarroti cu cinci sute de ani în urmă reprezenta una dintre piesele esențiale. Ca într-un joc de domino, personaje remarcabile încep să cadă, dezvăluind noi și noi indicii care conduc spre ideea că nimic nu e ceea ce pare. Aflat în vizită la Palmanova, la rude din familia Visconti, profesorul Charles Baker este pus în fața celei mai mari conspirații din istorie. Împreună cu detectivul Columbus Clay, acesta inițiază o adevărată cursă pentru descoperirea adevărului… o cursă în care nimic nu e ușor, însă Charles Baker și detectivul Clay nu se ocupă de cazuri ușoare, ci sunt meniți să arunce în aer secrete care vor genera explozii în creștinătate. RADIX OMNIUM MALORUM AVARITIA. Rădăcina tuturor relelor este avariția. Aceasta este una din replicile lui Michelangelo care explică dualitatea unor personaje cu impact remarcabil în istoria omenirii și în special a creștinismului așa cum a fost știut până de curând.

  La fel ca în arta cinematografică, în „Minciuna lui Michelangelo”, ceea ce este neclar la început, capătă, prin focalizare, dimensiuni clare și evidente. Faptele, dar și personajele care și-au construit o imagine falsă, tot ceea ce a fost blurat până acum, toate trec printr-un proces de reglare, iar adevărul este etalat așa cum este el, chiar dacă claritatea aceasta nu este comodă pentru unii. Adevărul istoric deposedat de hainele create de designerii religioși de-a lungul mileniilor, se vede, în cele din urmă, în forma sa reală… și asta cu ajutorul agilității profesorului Baker. Desigur, în relevarea secretelor, Baker este un personaj cheie, o îmbinare extrem de reușită între inteligență și umor, însă fiecare personaj are o însemnătate… o simbolistică, aș spune. Acum, după ce am citit toate cele trei cărți ale seriei, am înțeles că personajele secundare ale lui Igor Bergler există doar în sensul strict tehnic. Dincolo de aparențele de personaje secundare se ascund oameni cu contribuții esențiale în marele puzzle al celei mai mari conspirații din istorie.

  Cu siguranță, pentru iubitorii genului thriller, cartea va fi una despre care își vor aminti mereu. Stilul alert, tensiunea generată de goana personajelor pentru a-și ascunde adevărata față, ritmul accelerat în care zidul din jurul secretului se prăbușește, toate aceste elemente fac din această carte o lectură pe care n-ai cum s-o uiți.

  Dincolo de aspectele unui thriller care depășește topurile, cartea poate fi citită și în înțelesurile ei profunde. Pentru cei care iubesc istoria și istoria religiilor, cartea este o excelentă oportunitate de instigare la documentare. De altfel, pentru realizarea cărții, autorul a pus la bătaie nu doar tehnicile scriitoricești și darul său nativ, ci și o solidă documentare.

  Așadar, din orice perspectivă ai citi „Minciuna lui Michelangelo”, cu siguranță, vei avea parte de o lectură fascinantă.

  Iată câteva cuvinte despre autor: Igor Bergler este regizor, scenarist, critic de film, doctor în management şi profesor de naratologie. Primul său roman, „Biblia pierdută”, a apărut în anul 2015 și s-a vândut în 250 000 de exemplare, record deposit „Testamentul lui Abraham”, publicat în 2017. În anii 2015 şi 2017, ambele romane au primit votul publicului pentru „Cea mai râvnită carte“ la cel mai important eveniment editorial românesc – Târgul Internaţional Gaudeamus. În 2018 a primit același vot pentru volumul de povestiri 6 poveşti cu draci.

  „Biblia Pierdută” și „Testamentul lui Abraham” au depășit 200.000 de exemplare vândute în România, devenind cele mai vândute romane din ultimii 30 de ani.

  Recomand cartea celor care preferă genul thriller, celor pasionați de dezvăluirea marilor mistere din istorie, dar și celor care se află într-o perpetuă căutare a răspunsurilor din trecut, în scopul înțelegerii depline a realității de astăzi.

Carte disponibilă pe site-ul Litera

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

5 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.