O vară în Long Island de Ann Brashares-recenzie (2)

O vară în Long Island de Ann Brashares-recenzie

Editura: RAO

An apariţie: 2017

Titlul original: The Whole Thing Together

Traducere din limba engleză: Graal Soft

Număr de pagini: 252

  Este o vorbă care se pliază perfect cărţii despre care vreau să vă vorbesc: Nu poţi să îţi alegi singur rudele. Familia o accepţi cu bune şi cu rele aşa cum ţi-a fost dată, nu o alegi şi o pui în coşul de cumpărături. Ea este baza fiecărei persoane, de acolo plecăm şi creăm, la rândul nostru, o altă familie. Ne putem imagina un nucleu, un arbore cu mai multe ramuri: pe fiecare stă o rudă şi o alta. De la ele luăm calități sau defecte, ulterior ajungem să le realizăm pe ale noastre şi le transmitem din nou şi din nou. Totuşi, acest nucleu se poate dispersa din cauza certurilor, prejudecăţilor şi orgoliilor. Când acest lucru se întâmplă nu mai există armonie. Insului îi este din ce în ce mai greu să se manifeste. Acestea le regăsim şi în volumul „O vară în Long Island”.

   Ann Brashares s-a născut în Alexandria, Virginia, şi a crescut în Chevy Chase, Maryland. A urmat gimnaziul şi liceul la Sidwell Friends School din Washington, DC. După ce a studiat filosofia la Colegiul Barnard, a lucrat ca redactor la 17 th Street Productions. Ulterior a lucrat o vreme pentru Alloy Entertainment. După ce a părăsit Alloy, a scris „Frăţia pantalonilor călători” care a devenit rapid un bestseller internaţional.

  Pentru a şti mai bine subiectul volumului trebuie să înţelegem că totul a pornit de la o familie compusă din Lila Harrison şi Robert Thomas. Aceştia au avut împreună trei fete: Emma, Quinn şi Mattie. Ulterior au divorţat. Lila s-a recăsătorit cu Adam Riggs, având împreună un fiu, pe Ray. Robert, de asemenea, s-a recăsătorit cu Evie Stone, având-o pe Sasha Thomas.

  Motivele pentru care Lila şi Robert au divorţat nu ne sunt prezentate de la început. Totuşi ei ajung într-un impas: nu se mai pot înţelege şi doresc să nu se mai vadă vreodată. Împart la proces casa de vacanţă a Lilei şi ajung la un compromis: o săptămână este a Lilei şi a familiei sale, iar următoarea este a lui Robert. Cele trei fete, Emma, Quinn şi Mattie, pot veni oricând, locuind atât cu tatăl, cât şi cu mama. Există, însă diferenţe între cele două ramuri: una este mai bogată, iar alta este mai săracă; tatăl este indian, mama este din America, iar în comun au cele trei fiice şi casa de vacanţă. În plus, atât Lila, cât şi Robert, urmăresc să îşi facă vieţile un chin: una nu plăteşte întreţinerea, iar celălalt nu tunde iarba.

  Povestea se derulează în jurul celor doi copii care nu se cunosc: Ray şi Sasha. Ei împart o cameră din casa de vacanţă, dorm în acelaşi pat, au aceleaşi dulapuri. Au ajuns să aibă şi un oarecare limbaj: în vreme ce unul construieşte baza blocului de cubuleţe, celălalt continuă; transmit notiţele pentru şcoală. Sunt curioşi şi dornici să se întâlnească, dar părinţii nu ajung la vreun acord, iar surorile mai mari aduc vorba când şi când despre unul, despre altul. Toate acestea se petrec până când Emma le găseşte celor doi un job la un magazin, pe care să îl împartă, de asemenea. Cei doi adolescenţi sunt încântaţi de idee şi acceptă. Vor ajunge să îşi cunoască unul altuia e-mailul şi vor coresponda. Nu după mult timp se întâlnesc accidental la petrecerea unui prieten, dar amuţesc amândoi şi totul se termină mult prea repede.O vară în Long Island de Ann Brashares-recenzie (2)

   Cartea ne prezintă şi pe cele trei surori, Emma, studentă la facultatea de Drept, Quinn, fata pe care toată lumea o iubeşte şi care îi ajută neîncetat pe ceilalţi şi Mattie, fata care nu şi-a dat seama încă ce îşi doreşte de la viaţă, care simte că ceva nu este la locul său şi care vede în frumuseţe, iar nu în inteligenţă, singura ei armă. Cele trei resimt din plin diferenţele din familiile lor: dacă tatăl îşi cumpăra cel mai scump apartament din New York, mama abia îşi permitea chiria la garsonieră. Emma va ajunge să se îndrăgostească de un angajat al firmei tatălui său şi decid să se căsătorească. Problema era că nu ştia cum să aducă ambele familii pe care le iubeşte la un loc. De unde vine ajutorul? Din partea lui Quinn, fata pe care niciunul dintre părinţi nu o poate refuza. Zis şi făcut. Petrecerea de logodnă va fi organizată de aceasta şi este un prilej de bucurie nu doar pentru viitorii miri, dar şi pentru Sasha şi Ray.

  Între timp, Mattie află că e posibil ca ea să fie motivul pentru care părinţii s-au despărţit, aflând că mama sa a avut o aventură cu un anumit profesor de surf.

   Ramurile celor două familii se întrepătrund şi se rup. La petrecerea de logodnă se descoperă că nici familia mirelui nu este mai brează decât celelalte, viitoarea soacră având drept viciu băutura. Vor reuşi Emma şi Ray să le lege din nou, să aducă armonia? Ei se îndrăgostesc unul de celălalt, dar ce pot face? Ce se întâmplă cu ceilalţi?

  Cartea m-a luat prin surprindere; a trezit mai multe sentimente, râzând şi plângând. Este bine scrisă. Are atât dialoguri, cât şi descrieri, poveşti ale mai multor personaje. În ciuda faptului că determină cititorul să creadă că e volumul a două persoane, de fapt familiile sunt cele care stau în prim-plan şi se luptă unele cu altele fără să-şi dea seama cât de mult rău fac celor dragi. Acţiunea se petrece în timpul verii, moment pe care îl asemănăm deseori cu schimbarea fiindcă nu va fi precum celelalte: vine schimbarea cea dură care îi face pe unii trişti, iar altora le va deschide uşile.

„Locuim în acelaşi loc, dar niciodată împreună…Lasă totul să pătrundă în tine”.

Tu ce ai face, dragă cititorule într-o atare situaţie? Ai lupta pentru armonie sau ai rămâne pasiv?

LECTURĂ PLĂCUTĂ!!!

Cartea O vară în Long Island de Ann Brashares poate fi comandată de pe site-ul Editura Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii Cărţi Editura Rao

O vară în Long Island de Ann Brashares-recenzie (2)

***Stanciu Maria Crina (Crina Stanciu)***Salut la toată lumea, mă numesc Crina și sunt la fel de obișnuită ca oricare altă fată, cu mențiunea că îmi place scrisul și cititul. Eu ador tot ceea ce iese din tipar, sunt pasionată de călătorie, de limbile străine, noi culturi. Alții descoperă lumea făcând alpinism sau scubadiving, eu o aflu la picior, cu avionul sau descrisă în paginile unei cărți de aventură, fantasy, crime, dragoste, istorie, ficțiune pentru adolescenți. Abia aștept să elucidez și mai multe mistere aici, alături de ceilalți colaboratori și de voi!

13 COMMENTS

  1. Mama, cred ca iubitorii de soap-opera sunt in extaz! :)) Parca e „Dinastia”, la cate increngaturi sunt :))

    • Sincer, m-am încurcat de câteva ori 🙂 Până la urmă toate rudele acestea dau farmec cărții

  2. O carte care mi s-ar potrivi. Am ocolit-o cand am ajuns in librarie, dar acum vreau sa o rasfoiesc, sa-mi dau seama daca scriitura este pe placul meu.
    In ultima vreme am fost selectiva si prefer o marja de eroare.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.