Origini, de Dan Brown-Editura Rao-recenzie

Titlu original: Origin
Traducere:  BĂdescu Adriana
Editura:  RAO-2017
Număr pagini: 527

   “Navigând pe coridoarele ascunse ale istoriei și pe apele tulburi ale extremismului religios, Langdon și Vidal trebuie să scape de un inamic sumbru, a cărui putere atotcunoscătoare pare să-și aibă sursa chiar în Palatul Regal al Spaniei, și care nu se va opri de la nimic în încercarea de a îngropa pentru totdeauna descoperirea lui Edmond Kirsch.”

“Toate lucrările de artă și arhitectură, toate informațiile de ordin științific și toate organizațiile religioase care apar în acest roman sunt reale.”

   Asta spune Dan Brown și ne convingem citind cartea. Alături de eroii romanului călătorim de-a lungul Spaniei, din palatal regal la muzeul Guggenheim din Bilbao, de la Sagrada Familia la Centrul de Supercalcul din Barcelona-aflat în locația fostei biserici Torre Girona, din Valea Celor Căzuți (monumental funerar al lui Franco) la El Escorial_-locul de odihnă veșnică a monarhilor spanioli. Cunoaștem întâmplări din viața familiei regale, organizarea palatului și a pazei, momente din istoria Spaniei la fel de interesante ca și descoperirile științei. Fiecare întâmplare și descoperire este legată de momentele bune sau rele din viața personajelor, de împlinirile sau neîmplinirile lor, de frustrările lor.

Dar, haideți să vedem ce se întâmplă.

   Edmond Kirsch, om de știință, unul dintre studenții profesorului Langdon, crede că a făcut o descoperire epocală

“Iată cele două enigme aflate la baza întregii experiențe omeneșți. De unde venim? Și încotro ne îndreptăm?Creația și destinul omenesc. Două mistere universale. Robert, adaugă Edmond cu o privire pătrunzătoare, descoperirea mea…răspunde clar la ambele întrebări.”

   Deși discuțiile lor au fost deseori în contradictoriu, sau poate chiar de aceea, Edmond ține la Langdon vrând să împărtășească cu acesta descoperirea lui:

“Poate că-ți amintești ce ți-am garantat atunci-că știință va spulbera miturile religioase încă din decursul vieții noastre.”

“Îmi amintesc. Și ți-am zis că religia a supraviețuit timp de milenii progreselor științifice, că a avut un rol important în societate și că, deși poate că va evolua, de murit nu va muri niciodată.”

“Ai susținut că de câte ori voi găsi un <adevăr științific> care contrazice sau subminează principiile religioase, să discut despre el cu un erudit din domeniul religiei, în speranța că poate îmi  voi da seama că știința și religia încearcă de multe ori să spună aceeași poveste folosind două limbaje diferite.”

“Specialiștii lumii științifice și cei din domeniul spiritual utilizează deseori un  vocabular diferit pentru a descrie exact aceleași mistere ale universului. Iar conflictele au frecvent la baza chestiuni de semantică, nu de substanță.”

   Langdon îi admiră inteligența și determinarea. Cu douăzeci  de ani în urmă Edmond fusese unul dintre primii lui studenți la Harvard, pasionat de computere, de coduri, de limbajul simbolismului, un tip aparent banal, dar de-o inteligență sofisticată.

“În prezent Edmond Kirsch era un nonconformist de renume internațional-specialist IT miliardar, futurolog, inventator și om de afaceri, autorul unei game incredibile de tehnologii de ultima generație în domenii variate, ca robotica, neurologia, inteligența artificială și nanotehnologia. Iar predicțiile lui infailibile cu privire la viitoarele evoluții științifice îi conferiseră o aură aproape mistică”

   Edmond și Langdon se întâlniseră frecvent de-a lungul anilor, elevul cerând părerea profesorului, dar făcând în final cum credea el. În general era vorba despre piese de artă cu care voia să-și îmbogățească colecția. Doar la ultima întâlnire discutaseră despre Dumnezeu, despre credințele fundamentale ale diferitelor religii ale lumii și despre miturile creației:

“Langdon îi conturase o imagine detailată a diferitelor convingeri de la povestea Genezei, aceeași în iudaism, creștinism și Islamism, până la mitul hindus al lui Brahma, cel babilonian al lui Marduk și multe altele.”

“…știința și religia nu sunt rivale, sunt doar două limbaje diferite care încearcă să spună aceeași poveste. E loc suficient în lumea asta pentru amândouă.”

Apoi, după o pauză de aproape un an, Langdon primește invitația la evenimentul organizat de elevul său.

   Edmond îl caută înainte de prezentare și-i spune că discutase anterior cu trei importanți lideri religioși, care tocmai participaseră la “Parlamentul Mondial al Religiilor” (din 1893 sute de lideri spirituali se reuneau în diferite locații timp de o săptămână, pentru dialoguri interconfesionale):

Parlamentul avea ca obiectiv declarat <cultivarea armoniei între religiile lumii, construirea de punți între diverse mișcări spirituale și celebrarea comuniunii între toate credințele religioase>”

   Edmond se va întâlni în Catalania cu episcopul catolic Antonio Valdespina (prieten și sfătuitor al regelui Spaniei), rabinul Yehuda Koves (filozof și autor al unor scrieri ample despre Cabala) și Sayed al-Fadl (reputat allamah și cărturar Islamic) Celor “Trei Magi” sau “Sfânta Treime”cum îi numește  el, Edmond le va vorbi despre descoperirile lui, deoarece:

“…cred că informația pe care o dețin îi va afecta pe credincioșii din întreaga lume, într-un mod radical, provocând, probabil, o schimbare de paradigmă pe care n-aș putea s-o descriu decât ca…explozivă.”

   Le promite că-i va lăsa să se gândească la ceea ce le arată, dar este hotărât (pentru că timpul nu este în favoarea lui), și iată-l peste trei zile în mijlocul evenimentelor:

“Ceea ce nu știau ei era faptul că, peste numai trei zile, Kirsch intenționa să facă publică prezentarea video respectivă, în cadrul unui eveniment exploziv, meticulos coregrafiat. După aceea, oamenii din lumea întreagă vor înțelege că învățăturile tuturor religiilor de pe Pământ au, într-adevăr, un lucru în comun, Toate sunt greșite.”

  Evenimentul este într-adevăr foarte bine organizat, fiecare invitat pare a fi condus și îndrumat de un ghid personal (prin căștile primite la intrare).

   Ghidul lui Langdon se numește Winston, ceea ce-i amintește acestuia despre admirația lui Edmond pentru Winston Churchill. Dar rămâne stupefiat când află că de fapt “ghidul” este un computer, o inteligență artificială pe care Edmond dorea s-o testeze în acea seară, că de fapt “ghidul”interacționa cu toți invitații. Cercetările dezvoltate în timp și banii investiți de Edmond în ele, au dus la crearea unui computer, aproape uman, o inteligență artificială ieşită din tipare.

   În discuția cu Edmond, Langdon află că acesta a fost amenințat, nu știa exact de către cine, așa că îi dă profesorului un cartonaș cu o adresă unde ar urma să se întâlnească după prezentare. Langdon este surprins de tot ce se întâmplă și mai ales de faptul că Edmond pare foarte bolnav și slăbit, deși acesta îi spune că urmează un regim vegan, ceea ce pare o explicație plauzibilă la acel moment.

   Muzeul prin care Winston îl ghidează pe Langdon până la destinație este un amestec de vechi și nou, cu opere futuriste, inclusiv un fel de “autoportret” al robotului (acesta îl va ajuta pe profesor în cercetări).

   Prezentarea evenimentului o face directoarea muzeului, frumoasa Ambră Vidal, logodnica prințului Julian, apoi oaspeții sunt conduși într-un loc amenajat astfel încât să pară un planetarium sofisticat. La începutul prezentării Edmond folosește un film care-l prezintă pe profesorul Robert Langdon vorbind despre începuturile lumii, primele credințe și primii zei, despre cum atunci când fenomenele naturale au putut fi explicate științific zeii au dispărut pe rând lăsând locul unuia singur:

“-Zeus! tună glasul lui Langdon. Părintele tuturor zeilor. Cea mai temută și mai venerată dintre divinitățile păgâne. Mai mult ca oricare alt seamăn al său, Zeus a rezistat propriei extincţii, ducând o luptă aprigă împotriva dispariției-exact așa cum făcuseră, de altfel, și zeii anteriori, cărora le luase locul.”

“-Adepții lui Zeus erau atât de ferm atașați de zeul lor, încât tânăra credință creștină, cuceritoare, n-a avut de ales decât să adopte chipul lui ca figură a noului ei zeu.”

   Dar Edmond crede că dezvoltarea tehnologică îi va determina pe oamenii din viitor să ne considere vechi și prăfuiți, pentru că sistemul de operare al minții omeneșți ar fi ”Detestă Haosul. Creează Ordine.”, ceea ce reprezintă programul de organizare al creierului uman.

  Întrebările gen: ”De unde venim? Încotro ne îndreptăm?, au primit până acum răspunsuri simpliste mai mult prin intermediul credinței, dar lucrurile se vor schimba:

“Introspecția spirituală a fost întotdeauna domeniul de interes al religiei, care ne îndeamnă să credem orbește în învățăturile ei, chiar și atunci când sunt ilogice.”

“Știința este antiteza credinței, relua Edmond. Prin definiție, știință este încercarea de-a găsi dovezi fizice pentru ceea ce este necunoscut sau încă nedefinit, de a respinge superstițiile și percepțiile greșite în favoarea adevărurilor observabile. Când știința oferă un răspuns, acesta este universal. Iar omenirea nu se războiește din cauza lui, ci face front comun în jurul lui.”

“Epoca religiei se apropie de sfârșit, cea a științei abia se naște.”

  În mod vădit prezentarea era astfel concepută pentru a stârni controverse, deși procesul ei urmarea istoria și evoluția științei corelată cu cea a evenimentelor.

   Dar înainte de a-și prezenta descoperirea, Edmond este ucis. Atacatorul, un tip în uniformă de marină, reușește să dispară.

   La început, bănuit din cauza derulării evenimentelor, Langdon ajutat de Ambră încearcă să descopere ce s-a întâmplat și de ce. Dirijați și ajutați de Winston, ei ies din muzeu și parcurg un drum al căutărilor convinși că numai prezentarea descoperirii lui Edmond va opri tăvălugul.

   Ucigașul, amiralul Avila, a ajuns asasin în urma unor evenimente crunte în familie și a întrării lui în biserica palmarienilor. Biserica Palmariană era o biserica alternativă a bisericii catolice, care credea că papa era prea modern și că biserica căzuse pradă “ereziei modernismului”

   Avila adera la credința palmariană, așa că atunci când este contactat din partea lor de o persoană numită ”Regentul”, executa fără crâcnire ordinele convins că o face în numele credinței. După asasinarea lui Edmond va fi trimis pe urmele lui Langdon până în Barcelona, unde va fi ucis accidental.

   În lume, un asasin contractat pe dark internet îi omoară pe rabinul Koves și pe clericul musulman, și totul i se înscenează lui Valdespino. Tot o înscenare îl scoate din joc și pe Garza, șeful gărzii regale. Mai apoi dispariția din palat a prințului Julian cu Valdespino și plecarea regelui într-un loc necunoscut declanșează alte teorii ale conspirației.

   Cercetările îi duc pe Ambră și Langdon la Sagrada Familia la Barcelona, unde vor găsi “cheia” ce le va permite să acceseze prezentarea lui Edmond. ”Cheia” era un vers dintr-un poem de William Blake: ”Întunecată religie a pierit și dulcea știință e stăpână”, iar cartea acestuia era expusă la catedrală.

  Apoi Langdon își amintește “autoportretul “lui Winston, și ajung la locația lui, adresa care era și pe cartonașul primit de la Edmond. Acolo vor găsi cel mai mare computer construit vreodată, în cadrul căruia era proiectat  Winston, inteligența artificială.

   În toate cercetările sunt asistați de câte ori este posibil de către Winston, care la final le va spune și că Edmond mai avea doar câteva zile de trăit și chiar se interesase cum s-ar putea sinucide mai rapid. Dau publicității descoperirea lui Edmond și predicția lui în privința viitorului, credința că omul și tehnologia vor fuziona, că factorul uman va evolua în ceva diferit, că viitorul omenirii va fi mai lin și mai blând:

”-Ne aflăm  acum la o ciudată răspântie a istoriei, continuă Edmond, un moment în care lumea pare întoarsă cu susul în jos și în care nimic nu este așa cum ne-am imaginat că va fi. Dar incertitudinea a fost întotdeauna un precursor al transformărilor de amploare; schimbarea este în mod inevitabil precedată de teamă și tulburări. Vă îndemn să aveți încredere în capacitatea omului de a fi creativ și de a iubi, fiindcă atunci când sunt combinate, aceste două forțe au puterea de a ilumina orice întuneric.”

“-Fie că folosofiile noastre să țină pasul cu tehnologia. Fie ca înțelegerea și compasiunea noastră să țină pasul cu puterea pe care o dobândim. Și fie ca dragostea, nu frica, să fie motorul schimbării noastre!”

   Încă marcat de ceea ce Edmond a realizat, Langdon află cu stupoare că Wisnton va dispărea așa cum a fost programat de creatorul lui.

Încet, cu răbdare, fiecare mister este elucidat și lucrurile se așează în matca lor.

   Dar cine a dat informații sitului de știri? Cine a ordonat uciderea clericilor? Cine a ordonat asasinarea lui Edmond și atacul asupra lui Langdon? Cine a încălcit ițele, îndreptând suspiciunile asupra șefului gărzii regale și a episcopului? Ce a avut de mărturisit regele fiului său?

   Iată întrebări care la final își vor găși răspunsul. Mărturisesc că a fost puțin înfricoșător și extrem de surprinzător.

Dar până la urmă cum spune Langdon reformulând oarecum versul-cheie al lui William Blake:

“Dulcea știință va alunga religiile întunecate…pentru că acelea luminate să poată înflori.”

Și totuși rămâne întrebarea:

“Omenirea față în față cu al șaptelea regn: se va adapta sau va repeta soarta înaintașilor neanderthalieni?” (Alexandra Bădescu)

Merită și trebuie să citiți acest roman al lui Dan Brown:

“Un roman care plasează știință în antiteză cu creationismul, atrăgând astfel controverse la fel de mari precum cele iscate de Codul lui Da Vinci. În Origini, vizionarul Edmond Kirsch vine cu o teorie atât de îndrăzneață, încât, crede el: <Nu va zgâlţâi principiile fundamentale. Vi le va zdrobi> Kirsch adresează afirmația respectivă umanității, deoarece aceasta este scară la care Brown scrie. Dan Brown și ideile serioase se potrivesc împreună în Origini mai bine că niciodată până acum.” (Janet Măslin,The New York Times)

   Ce mă intrigă pe mine este abordarea bisericii și boicotarea cărții. Se întâmplă același fenomen ca și la “Codul lui Da Vinci”. Sincer nu cred că cineva s-ar fi uitat cu foarte mare atenție la tabloul “Cina cea de taină”, încercând să vadă ce sugera autorul, dacă biserica nu ar fi cerut interzicerea cărții. Lumea ar fi tratat cartea ca pe orice alt thriller cu temă biblică sau istorică.

   Dovadă că “Îngeri și demoni”, apărută înainte de “Codul lui Da Vinci”, a trecut aproape neremarcată, deși pe lângă subiectul biblic tratează și probleme foarte interesante legate de știința viitorului. Chiar dacă, cam la un an după apariția cărții, publicații serioase dezvăluiau existența cercetărilor de la institutul Cern din Elveția, care a produs primele particule de atimaterie, lucru prezent și în România, lumea nu s-a sesizat.

   Și din nou la “Origini” biserica se mobilizează nefăcând altceva decât o reclamă masivă (chiar agresivă) romanului.

   Cred că fiecare om trebuie lăsat să-și facă propria părere despre credință și știință și nu în ultimul rând despre cărțile lui Dan Brown.

 

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

18 COMMENTS

 1. Si la mine e singura carte ce imi lipseste!!!Abia astept sa o citesc!M-ai starnit maxim cu aceasta recenzie!Felicitari!

 2. Arci, ai mare dreptate că fiecare trebuie să-și facă propria părere despre biserică și despre cărțile lui Dan Brown, dar e destul de greu în condițiile în care se încearcă o asiduă manipulare din diverse căi. Multe a interzis biserica până acum, fără să realizeze că totul se întoarce ca un bumerang.
  Mi-a plăcut foarte mult recenzia ta, așa cum ai zis, cartea ar fi putut fi percepută doar ca un thriller foarte bun, dacă nu ar fi intervenit biserica cu interdicțiile.
  Felicitări din inimă!

  • multumesc Rodica!Culmea e ca personajul cartii in felul lui e mai credincios ca multi altii.

 3. Felicitări pentru recenzie ! Este foarte frumoasă și incitantă ! Cartea trebuie sa o comand ! Vreau sa o citesc, îmi place mult autorul !

 4. O recenzie excepțională, Arci 🙂

  Nu știu dacă este pe gustul meu, însă cu siguranță mulți alți cititori vor dori să citească această carte datorită recenziei tale! Felicitări 🙂

 5. Un roman care m-a impresionat atat de mult, incat inca mai zabovesc in atmosfera lui, citind si rectind aprecierile altor cititori despre el. 🙂 Perfecta prezentarea, Arci! 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.