Planul atracției – Flavia Bădic – Editura Letras – recenzie

Planul atracției – Flavia Bădic – Editura Letras – recenzie

Planul atracției – Flavia Bădic – Editura Letras - recenzie

Planul atracției – Flavia Bădic – Editura Letras – recenzie

Titlul: Planul atracției

Autor: Flavia Bădic

Editura: Letras

Nr. pagini: 268

Gen: romantic

Planul atracției este un roman despre evoluția unei relații inițial imposibile, un roman despre dragoste, greșeli și soluții.

Șirul poveștii prezintă într-o manieră amuzantă și plină de suspans, schimbările din viața Lianei Matei, o tânără hotărâtă să înceapă de la zero în urma pierderii familiei. Viața ei ia o turnură neașteptată: oraș nou, apartament nou, job nou și o atracție irezistibilă față de bărbatul de care nu are voie să se îndrăgostească.

Cezar Negrea, avocat de succes, divorțat și arogant, condus de principiul fără sentimente și fără obligații, este hotărât să nu dea curs atracției, până în momentul în care aceasta pune stăpânire pe judecata lui. Oare ea îi va putea ține piept?

O carte pentru femei, destinată și bărbaților.

Un roman despre evoluția unei relații inițial imposibile, un roman de dragoste, greșeli și soluții.

    Titlul și sinopsisul mi-au stârnit interesul, suficient de mult încât să-mi doresc să citesc cartea. Însă, cum nu știam nimic despre Flavia Bădic, am făcut câteva investigații pe internet, și așa am aflat că este o autoare debutantă din Brașov care și-a lansat cartea la începutul pandemiei de coronavirus. O scriitoare care, după părerea mea, își cunoaște potențialul, nu se teme de părerea cititorilor, ba chiar îi îmbie să-i citească cartea Planul atracției, dezvăluind câteva detalii incitante :,, – o tânără ambițioasă versus un avocat de succes – o noapte în club și o relație imposibilă – mărturisiri neașteptate și amintiri apăsătoare din trecut – mesaje cu subînțeles – aventură și suspans – flirt și ispită – seducție, tentație și o atracție irezistibilă”. Toate acestea nu au făcut decât să mă determine să citesc și mai abitir romanul ei de debut, convinsă fiind de faptul că voi avea parte de o lectură lejeră și ușoară. Și chiar așa a fost! Intriga, personajele, umorul, maniera de scriere – toate mi-au plăcut foarte mult. Nici măcar nu am simțit că autoarea se află la început de drum. 

  Planul atracției este un delicios roman de dragoste, asezonat cu replici savuroase și înțepături ironice, care stârnesc hohote de râs. O carte bine scrisă, ușor de parcurs, cu o protagonistă amuzantă și un stil de scriere ușor sarcastic. 

  De ceva vreme nu am mai citit o poveste de dragoste care să mă farmece cu umorul de situație, să mă introducă în atmosfera încă de la prima frază și să-mi ofere două personaje în care să mă regăsesc cu ușurință. 

  De asemenea, am apreciat faptul că povestea curge firesc, conține suficiente detalii cât să ofere credibilitate, iar perspectivele narative se modifică, având atât punctul de vedere al Lianei, cât și al lui Cezar. Acest din urmă aspect m-a încântat tare mult, pentru că m-a ajutat să mă apropii de personaje și să le înțeleg temerile – mai ales că cei doi protagoniști vin din două medii diferite. El, Cezar Negrea, este un avocat de succes, dar și patron de club, calitățile lui ,,speciale” – ursuz, temperamental și capricios, fiind împachetate într-un corp atrăgător. Este un obsedat al controlului. Dă ordine, directive și are impresia că toți ceilalți trebuie să-i cadă la picioare. Ea, Liana Matei, este genul de femeie stângace (,,are momente în care se coordonează în reluare”), împiedicată și aiurită. Singură recunoaște că are obsesia ca fiecare lucru să fie pus într-un anumit fel și nimeni nu poate face asta mai bine ca ea. Probabil, din acest motiv e încă singură la 35 de ani. E drept că a avut o relație de doi ani cu Tudor, un tip amuzant și foarte atent cu ea, dar a ajuns să-l agaseze cu problemele din viața ei familială, iar el nu a știut să o susțină, ci a ales să plece cu altă femeie, în speranța de a-și salva mândria.   

,,Nu că n-aş fi avut numeroase ocazii! Doar că le-am dat cu piciorul la toate, rând pe rând. Gândesc prea mult fiecare acțiune, analizez prea mult fiecare persoană și găsesc mereu motive pentru a nu alege. Creierul meu nu se oprește niciodată și devine foarte frustrant câteodată. Aş avea mare nevoie de un shut down.”

  Peripețiile prin care trece Liana m-au făcut să râd copios, iar conversațiile dintre ea și Cezar, m-au făcut să mustăcesc precum pisica Cheshire. Ca să nu mai vorbesc de gândurile necurate pe care le are Liana la adresa lui. A fost fermecată de el încă din prima clipă, iar prologul scoate în evidență impactul pe care bărbatul l-a avut asupra ei. 

,,Fluturaşii din stomac sunt mici copii pe lângă stolul pe care îl simt eu acum, de când m-a abordat personajul ăsta arogant. Mult prea arogant pentru binele lui și mult prea atractiv pentru binele meu. Încerc să nu mă întorc să-i văd reacția, deși mă cam roade curiozitatea. Până la urmă sunt femeie și… deşi știu că „curiosity killed the cat” trebuie să îmi arunc un pic privirea ca să validez faptul că încă se uită la mine.“

  Prima lor întâlnire a avut loc într-un club. Liana, împreună cu bunele ei prietene sărbătoreau prima ei zi la Cluj, și cum era după o despărțire, fetele au convins-o să încerce ceva îndrăzneț. Părul răvășit, rochița minusculă și mulată, buzele pline, de un roșu intens, au atras imediat atenția lui Cezar. Fiind proprietarul clubului, a avut ocazia să cunoască destule femei pentru care nu trebuia să depună niciun efort. Banii lui le atrăgeau din start și se ofereau pe tavă. Însă femeia asta i-a stârnit curiozitatea cu atitudinea ei înțepată și modul în care încerca să îl ignore. Dar în loc să o cucerească cu șarmul lui, a ajuns mai degrabă să o irite cu comentariile sale: ,,Când te-ai gândit să te îmbraci așa, nu ai luat în considerare că s-ar putea ca tot clubul să tragă de tine? Dacă mă lași să-ți comand un cocktail, vei avea șansa ca unicul care va trage de tine în seara asta să fiu eu”.

,,Deși continuam cu replicile, mi-am luat ignore în continuare. Ce să vezi?

După care… i-am auzit comanda de la bar: Trei blow jobs. Shit! Comanda ei m-a dus cu gândul la exact ce nu trebuia atunci, pentru că îmi dădeam seama că nu era singură.

Oricât de tentat eram să insist, am făcut buna alegere de a mă retrage. Uite aşa m-am ridicat și am plecat fără să mă uit înapoi.

M-am închis repede în biroul meu de la etaj, încercând să nu mă mai gândesc la ea. Dar după cum bine am putut observa, timp de două luni nu mi-a prea ieşit din minte.

Ghinionul meu era că nu-i știam numele, ca să pot încerca s-o găsesc.”

  Dar soarta a făcut ca cei doi să nu rămână doar niște necunoscuți care și-au intersectat cândva drumurile. 

   Liana, disperată că nu reușește să-și găsească un loc de muncă, nici după două luni de când s-a mutat în Cluj, își pune speranțele în prietena ei, care i-a promis că o va ajuta să se angajeze la firma de avocatură unde ea lucrează. Însă, întâmplarea face că există în acel loc, Ele să dea peste Mister Dark, tipul care o tachinase pe Liana în clubul de noapte. Respectivul tocmai intra în sala de conferință, iar asta a făcut-o să creadă că venise probabil să se angajeze pe postul de secretară rămas liber. Cum în mintea ei a apărut ideea că bărbatul mai mult ca sigur îi răpește prietenei sale șansa de a se angaja, Ele o convinge pe Liana să se prezinte cât mai repede la firmă pentru un interviu cu șeful. Însă, din nefericire, bărbatul nu poate ține interviul în respectiva zi, așa că îl deleagă pe unul dintre asociații săi, nimeni altul decât Mister Dark/ Cezar Negrea. 

   După o discuție destul de jenantă, bărbatul ia decizia să o angajeze pe post de asistentă, pentru că situația era urgentă, arzătoare și presantă, nimeni din interior nefiind disponibil pentru acel post. Oricum era decis s-o angajeze pe baza recomandărilor, formarea profesională și studiile, cât și experiența indica faptul că Liana era persoana potrivită. 

  Pe zi ce trece, Liana se simte tot mai atrasă ca un magnet de șeful ei, însă nu poate spera la nimic mai mult de la el, pentru că relațiile intercolegiale sunt strict interzise, și, în plus, bărbatul are o prietenă oficială. Totuși, asta nu-i împiedică pe cei doi să își dea târcoale și să se împungă verbal, ca într-un joc de-a șoarecele și pisica. 

  Lucrurile iau o cu totul altă turnură din momentul în care Liana, împinsă de curiozitate, caută informații despre Cezar pe net și așa ajunge să afle că el este însurat cu o frumoasă creatoare de modă. Dacă este așa, cum se face că bărbatul nu se jenează să-și aducă amanta la birou și, în plus, o etalează în fața ei, dându-i de înțeles că trebuie să-i acopere indiscrețiile? Dacă este însurat, de ce îi face și ei ochi dulci? Ce simte pentru ea? 

,,Mă întreb adesea de ce nu durează relațiile din ziua de astăzi.

Poate pentru că partenerii nu acceptă să li se spună că greșesc, nu vor să-şi recunoască greşelile sau să-ncerce să le îndrepte cumva. Poate pentru că încearcă să se schimbe unul pe altul, neînțelegând că trebuie să se accepte exact aşa cum sunt.”

   ,,Planul atracției“ este cea mai amuzantă poveste de dragoste pe care am citit-o anul acesta. O recomand cu drag pentru că merită! Dacă nu ați cumpărat-o până acum, vă recomand să o faceți.

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

12 COMMENTS

    • M-a binedispus asa cum nu ma asteptam. Sper sa fie si pe placul tau, in cazul in care te decizi sa o citesti.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.