Talazul iubirii, de Beverly Lewis – Editura Casa Cărții – recenzie

Talazul iubirii

Beverly Lewis

Titlu original: The Ebb Tide

Traducere: Dana Ciupe

Editura: Casa Carţii

Anul apariţiei: 2019

Număr pagini: 358

Gen: Romance, Christian Fiction

Nota Goodreads: 4,29

   Talazul iubirii de Beverly Lewis comunitatea Amish.

,,Sallie visa de mică să aibă șansa ca măcar o dată să vadă cu ochii ei splendorile oceanului, înainte de a-și prelua locul cuvenit în cadrul comunității amish. Astfel, ocazia de a lucra ca dădacă pe timpul verii în Cape May, pentru o familie bună, i se pare un privilegiu picat direct din cer, chiar dacă plecarea ei temporară din comunitate va însemna încă un an de amânare a botezului ei, precum și renunțarea la un pretendent fără cusur. Totuși, lunile de vară petrecute în Cape May, la ocean, se dovedesc de neuitat, mai ales datorită prieteniei speciale pe care o dezvoltă surprinzător de repede și de ușor cu un atrăgător tânăr menonit.
Oare s-a grăbit Sallie să facă promisiuni sau î
și va găsi într-adevăr pacea sufletului în mijlocul comunității în care s-a născut?”

      ,,Talazul iubirii” este o poveste înduioșătoare despre familie, iubire și credință, cu o scriitură ușor de parcurs, având în centru un personaj feminin adorabil și dulce, care este pus în situația de a alege între iubire și convingerile sale spirituale. O carte cu o tematică simplă, în aparență, din care se pot trage învățăminte folositoare. Poți să încerci să faci ceea ce este corect, urmând tot ce ai învățat încă din copilărie și, în același timp, să îndeplinești dorința inimii tale, chiar dacă nu se potrivește cu învățăturile tale.

,,Credința este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite.”

   De ceva timp, am început să-mi îndrept atenția spre literatura creștină, spre acele povești de dragoste, contemporane sau de epocă, care conțin și o temă religioasă. De pe Libris au luat cam tot ce am găsit scris de Tamera Alexander și câteva cărți de Lynn Austin (două autoare care mânuiesc condeiul cu remarcabilă îndemnare și pe care vi le recomand cu drag), iar în wishlist am adăugat un nume nou pentru mine, Beverly Lewis. De multe ori mi-am propus să citesc măcar o carte scrisă de ea, dar ceva anume mi-a tăiat elenul de fiecare dată: toate romanele autoarei descriu viața în comunitatea Amisho grupare religioasă creștină, condusă după reguli străvechi, caracterizată prin stilul simplu de viață. Cu mulți ani în urmă, am citit o poveste de dragoste, între o fată amish și un tânăr doctor care nu făcea parte din comunitatea ei (Tami Hoag -Seducție), iar părerea mea despre amish nu a fost prea plăcută, pentru că oamenii erau mult prea austeri și închistați, deciși să refuze orice progres, mai ales cel medical. Dar, după ce am parcurs ,,Talazul iubirii”, mi-am dat seama că impresia mea era una eronată. Bine, nu am putut să-mi fac o părere foarte clară despre ei pentru că acțiunea romanului s-a desfășurat foarte puțin în comunitatea Amish din orașul Paradise Township, Pennsylvania, povestea fiind setată în lumea modernă, undeva pe plajă, în Cape May, New Jersey, dar am putut să remarc esențialul.

,,Stilul simplu de viață este un bun mod de viață, în ce mă privește. Nu este pentru toată lumea. Noi ne simțim chemați să trăim o viață simplă și plină de pace.“

   Prin intermediul romanului autoarei Beverly Lewis am descoperit o comunitate diferită de ceea ce știam. Mi-a plăcut că nu a cosmetizat stilul lor de viață, ci l-a prezentat într-o manieră cât mai realistă (mama autoarei s-a născut într-o comunitate amish, deci are credibilitate). Viața în stil amish este cu siguranță trăit într-un ritm mai lent. Ei au ales să trăiască în simplitate, să găsească plăcere în lucruri simple. Nimeni din comunitatea lor nu urmează școli de educație superioară. Este interzis… cel puțin pentru membrii botezați ai bisericii. Cu toate că se conduc după reguli străvechi, dispun și de mijloace moderne. O combinație interesantă, având în vedere că aparatura electrică funcționează cu surse de curent alternativ. Nu sunt niște oameni rigizi, ba dimpotrivă. De exemplu, Sallie Riehl, personajul nostru principal, are o relație frumoasă cu sora ei, dar și cu părinții. Cu toate că aceștia nu înțeleg cum poate ea să prefere să își petreacă timpul cu oameni din lumea modernă în locul orelor de instruire pentru botez, nu încearcă să-i limiteze alegerile, ci doar să o convingă. De asemenea, am fost surprinsă să descopăr că ei nu i se impun anumite restricții (folosește tehnologia modernă; este chelnăriță într-un restaurant), dar asta se întâmplă doar pentru că nu a fost încă botezată.

,,Am început să mă întreb, stând în biserică, dacă Dumnezeu chiar vrea ca anumite persoane să fie amish… pe viață. Dar, pe de altă parte, mă simt ca și cum eu sunt peștele care încearcă să înoate contra curentului înapoi spre locul meu de baștină.”

   Sallie s-a născut cu dorința de explorare în inimă. A fost mereu plină de curiozitate vizavi de natură, mereu citind cărți despre locuri îndepărtate, luptându-se cu această „boală a picioarelor neastâmpărate”. Adesea se gândește cu groază la restricțiile de care va avea parte după botez, știind cât de limitate ar fi fost șansele de a ajunge să călătorească peste ocean odată ce se va alătura bisericii. La urma urmelor, avându-i pe ceilalți nouă frați mai mari toți în siguranță în cadrul comunității, ea rămăsese singura oaie rătăcită. Și acum, că avea aproape douăzeci de ani, îngrijorarea părinților ei era și mai mare odată cu venirea primăverii, împreună cu ea apropiindu-se și vremea călătoriei pentru care își strânsese bani timp de trei ani de zile.

,,Nu avusese niciodată îndoieli că, până la urmă, se va așeza și va urma acest stil de viață. Nici nu îi trecuse prin minte vreo altă variantă.

Însă teama de a-și pierde oportunitatea de a călătorii undeva în lume avusese aproape un efect de panică asupra ei. “

   Din păcate, cu două săptămâni înainte de plecarea ei în Australia, a intervenit ceva mult mai important. Doctorii i-au descoperit nepoțelul ei un murmur la inimă, cauzat de o infecție bacteriană, și ar putea muri dacă nu va avea parte de o intervenție chirurgicală. Aventura ei mult așteptată pare ceva nesemnificativ acum, în comparație cu această situație. Nu se poate gândi la altceva decât la muntele de cheltuieli ce stătea în fața familiei. Fără să stea prea mult pe gânduri, renunță la banii de călătorie, numai ca să-și vadă nepotul sănătos.

   Atunci când i se oferă posibilitatea de a lucra ca dădacă, în Cape May, New Jersey, pentru o familie pe care a cunoscut-o la restaurant, lui Sallie i se pare ca un răspuns la speranțele și visurile ei, având în vedere că a pierdut posibilitatea călătoriei. Este o oportunitate venită direct cer, chiar dacă plecarea ei temporară din comunitate va însemna încă un an de amânare a botezului ei, precum și renunțarea la Perry, un tânăr amish care o curta de ceva timp. Totuși, plecarea va fi un lucru bun. La urma urmelor, distanța face ca inima să tânjească mai mult.

   Lunile de vară petrecute la ocean, se dovedesc de neuitat, mai ales datorită prieteniei pe care dulcea și simpatica Sallie o dezvoltă cu atrăgătorul Kevin Kreider, stagier la Centrul de Supraveghere și Cercetare a Balenelor din Cape May, un biolog marin care nu face parte din comunitatea amish, dar care este totuși familiarizat cu tradițiile lor. Pe parcurs, prietenia lor se transformă în cu totul altceva, iar părinții și sora ei sunt tot mai îngrijorați că se va îndrăgosti de Kevin. Cred că el o va atrage spre lumea modernă. Sallie era doar o fată de la țară. De ce voia atunci un student de la universitate să petreacă timp cu ea? Kevin  nu ar putea fi Amish, nu cu tipul de carieră ce și-o dorește. Își va ține Sallie promisiunea făcută mamei ei? Acum că a experimentat puțin din viața modernă, cum i se va părea stilul de acasă? Pe care dintre cei doi tineri îl va alege? Va prefera să se întoarcă la Perry Zook, tânărul din comunitatea Amish? Ce simte de fapt pentru Kevin? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

,,- Suntem din două lumi diferite, îi aminti ea blând. Tu te întorci la facultate, iar eu la viața de la fermă. În plus, în  lumea din care sunt eu, nu este loc pentru o relație ca a noastră.”

,,Dar dacă drumul cel bun seamănă prea mult cu drumul greșit?“

Cartea o găsiţi pe Libris.ro

Recenzii cărţi

Talazul iubirii este o poveste înduioșătoare despre familie, iubire și credință

 

 

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

10 COMMENTS

  1. Am fost sigura ca e o recenzie facuta de Alina înainte să văd . Mi-a plăcut tare mult recenzia. Pun cartea pe lista de dorinte. Merci de recomandare

  2. Felicitări, Alina! O carte interesantă. Îmi place subiectul si recunosc ca îmi doresc sa o citesc, deși nu știu când voi reuși sa o cumpăr…

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.