Prin ochii mei - Angela Dumbravă - O carte născută din bucuria de trăi

Prin ochii mei, de Angela Dumbravă – O carte născută din bucuria de trăi

   Floarea Calenic

  „Prietenoasă și dornică de dialog, Angela Dumbravă ne oferă în dar, spre Crăciunul lui 2018, cartea sa de proză „Prin ochii mei”. Asemenea unui scenariu de film neorealist a la Roselini, cartea ilustrează, aproape vizual și aproape la maximum, valoarea pe care o poate produce în plan spiritual amatorismul – în cel mai nobil sens al cuvântului! -, trimiterea spre pictura naivă, făcută de confratele Mircea Marcel Petcu fiind nu doar întemeiată, ci și deosebit de inspirată.”

  Constantin Bejenaru, BECO, Ziarulul Certitudinea, nr. 29 / 2018

  Vineri, 16 noiembrie 2018, în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea   a avut loc lansarea cartii Prin ochii mei”, autor: Angela Dumbravă.

Prin ochii mei - Angela Dumbravă - O carte născută din bucuria de trăi

  În deschidere ne-au încântat cu două momente special pregătite pentru acest eveniment Grupul  vocal „Pandelașul” și un grup de artiști ai Liceului de Arte „George Georgescu” din Tulcea. Grupul vocal „Pandelașul” al Liceului de Arte „George Georgescu” din Tulcea a fost condus de către doamna profesor coordonator Georgeta Nechifor. Grupul a avut următoarea componență: Lucian Grigore – solist, Andreea Vlad, Adelina Buzoianu, Ana Bâlea, Monica Toader, Cristina Radu, Georgiana Plătică, Alina Jurachi, Adelina Niță, Bianca Sidorencu, Evelina Gălățeanu.

  Un al doilea grup de artiști ai Liceului de Arte „George Georgescu” din Tulcea, sub conducerea doamnei profesor de muzică, Rodica Grămoiu, au susținut un moment muzical instrumental – „Palladio” – Karl Jenkins. Din grup fac parte:  Alexia Fugigiu – pian, Alexandra Codriș – vioară, Maria Botoșencu – vioară, Diana Amelian – vioară.

  La eveniment au ținut cuvântul domnul Mircea Marcel Petcu – Președintele „Aegyssus” Asociația Scriitorilor din Județul Tulcea, doamna Floarea Calenic – profesor de excelență de Limba și Literatura română, doamna Olga Văduva (Grigorov) – poetă și domnul Tănase Carașca – scriitor.

„Autoarea romanului „Prin ochii mei”, autobiografic ca și primul, „O altfel de copilărie, dar este a mea”, are un talent înnăscut de a povesti, de a ne purta într-un univers familiar ei, care devine însă și al nostru prin forța și bucuria evocării. Orice cititor se va recunoaște în ipostazele prin care ni se arată naratoarea, în momentele și evenimentele retrăite. Ele au fost și ale noastre și sunt și ale tinerilor de azi pentru că au acel omenesc care le face universale.

Autoarea își asumă riscul dezvăluirilor, care uneori pătrund în intimitatea eului „așa cum este”, aducând în prim-plan imagini, trăiri care ar părea ușor indiscrete, dacă nu am recunoaște cu sinceritate că, în parte, au fost și ale noastre. Definindu-și eul, naratoarea spune la un moment dat: „Sunt de-acolo din lumea lucrurilor simple, plămădită cu dragoste de oameni care m-au dorit, din apa și pământul reavăn și curat”.

Laitmotivul acesta, al satului natal, devine în roman un simbol al purității, al înțelegerii rădăcinilor, al faptului că povestitoarea a ajuns la inima vieții găsind frumosul în orice. Trudește de dragul minunilor vieții, găsind mulțumire și împlinire.

Romanul devine treptat o lecție de viață, naratoarea, educatoare ani mulți, dorind să dea, cu sfială, sfaturi cititorului, să-l pună să reflecteze la ceea ce este etern uman, valoros, la tot ce merită sa fie trăit.

Cu o sinceritate absolută, evaluează totul prin ochii adultului, din perspectiva cunoașterii vieții. Cuprinsă de euforie, se întoarce spre anii tinereții și pune în centru universului satul natal, Ilganii de Sus, sau pe cel în care se muta cu familia, Partizani. Aici a învățat să trăiască după principii sănătoase, să iubească natura și viața, să prețuiască obiceiuri și tradiții ale locului, să dăruiască din frumusețea sa sufletească.

Voltaire spunea: „Nu ești bun de nimic dacă ești bun doar pentru tine”. Eroina acestei cărți minunate dăruiește iubire, primește la rându-i și simte că nicio bucurie nu o poate egala pe aceea de a-i sluji pe alții.

Învață acest lucru în satul său, pe care îl elogiază și care devine des scena unor evenimente unice (nunți, baluri, petreceri de Crăciun, de Paște). Idealizarea universului rural, ușoara opoziție cu orașul, ne duc cu gândul la sămănătoriștii care vedeau satul ca singurul univers sănătos, populat de oameni simpli, dar curați sufleteste. Cu nostalgie, povestitoarea mărturisește: „Am copilărit în satul Partizani acolo unde tradițiile și obiceiurile erau la ele acasă și cu atât erau mai frumoase că se împleteau obiceiurile a două etnii, haholii și românii. Mă trag dintr-o familie numeroasă cu mătuși, unchi, verișori și eu atunci, copil fiind și curioasă, urmăream cu uimire și bucurie tot ce se întâmpla în satul și familia noastră”.

Un caracter frumos este acela care se întoarce cu recunoștință sinceră spre toți care l-au modelat.

Este o valoare profundă a acestei cărți: ne învață să rămânem tineri, frumoși la suflet, să ne bucurăm de viață. Este povestea unui om care se dăruiește cu pasiune oamenilor!”

   Floarea Calenic

  Către final, autoarea cărții, doamna Angela Dumbravă ne-a împărtășit din trăirile, emoțiile și inspirația care au condus la publicarea celei de-a doua cărți a domniei sale.

  Lansarea de carte s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Comunicat de presă oferit de www.edituraaegyssus.com 

2 COMMENTS

  1. Mult succes în continuare! Sunt convinsă că astăzi, într-o lume în care bucurie pierde tot mai mult teren, e nevoie de cărți care să aducă acest nobil sentiment!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.