Supă cremă de cartofi cu praz – Tigaie picantă – Tort de zahăr...

Supă cremă de cartofi cu praz – Tigaie picantă – Tort de zahăr ars

by -
0
Supă cremă de cartofi cu praz - Tigaie picantă - Tort de zahăr ars

Supă cremă de cartofi cu praz – Tigaie picantă – Tort de zahăr ars

1.Aperitiv: Sandwich la cuptor cu jambon și brânză topită (Iliuţa)

  • 8 felii de pâine toast se ung cu unt și se dau la cuptor pentru 5 minute.
  • 200 g jambon se taie feliuțe și se așează pe feliile de pâine, adăugăm câte un triunghi de brânză topită, feliuțe de la o ceapă și o roșie tocată cubulețe.
  • lăsăm pentru încă 10 minute la cuptor la 180 grade.

2.Supă cremă de cartofi cu praz (Iliuţa)

  • 300 g praz tăiat feliuțe se sotează în 50 g unt sărat.
  • 500 g cartofi tocați cubulețe se adaugă peste praz și se mai lasă încă 1-2 minute .
  • adăugăm peste compoziție 1.5 l zeamă de supă de legume, sare( dacă mai este cazul, gustăm în prealabil), piper, busuioc și dafin.
  • se lasă la fiert la foc mic pentru 15-20 minute.
  • mixam rezultatul obținut cu 300 g smântână cu 20% grăsime. .
  • noi o servim cu jambon crocant.

3. Tigaie picantă (Vero):

  • 300 gr. pulpă de porc ( sau vită după preferință) , 2 cepe , 1 ardei gras roșu, 2 ardei iuți ( sau pastă iute pentru gulaș)  2 linguri pastă de tomate
  • dacă se folosește pasta iute nu se pune pastă de tomate.
  • se condimentează cu sare( vegeta) și piper  după gust.
  • se servește cu  cartofi sau orez.

4. Tort de zahăr ars (Mili):

  • pregătim crema de zahăr ars astfel:se fierbe 1 l de lapte, lăsăm puţin să se răcească, adaugam 1 esenta de vanilie.
  • batem 8 ouă cu 7 linguri de zahăr+1 lingură de făină pusă în ploaie=amestecăm bine apoi combinăm cu laptele omogenizând bine.
  • într-o cratiţă(de 3 l) caramelizăm 5 linguri de zahăr, rotim astfel cratiţa să se întindă uniform caramelul şi pe pereţii vasului.
  • turnăm crema şi dăm la cuptor pe baie de apă(cratiţa pusă pe una mai mare cu apă)pentru 30-40 minute, crema trebuie sa fie bine inchegata.

pentru blat:batem 4 ouă întregi cu 120 gr zahăr(până îşi triplează volumul), adăugăm 120 gr făină amestecată cu ½ praf de copt(punem făina treptat)=amestecăm cu spatula de jos în sus compoziţia ca să nu se lase.

  • când crema este închegată turnăm deasupra compoziţia de blat şi lăsăm în cuptor până se coace
  • lăsăm prajitura să se răcească bine la rece câteva ore bune(de seara până dimineaţa)
  • scoatem tortul pe un platou,  dar mai lăsăm cratiţa deasupra câteva ore să se scurgă bine siropul
  • se poate servi aşa, sau ornat cu frişcă sau budincă de vanilie, fructe.

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.