Supă cremă de cartofi cu praz – Tigaie picantă – Tort de zahăr ars
Supă cremă de cartofi cu praz – Tigaie picantă – Tort de zahăr ars
1.Aperitiv: Sandwich la cuptor cu jambon și brânză topită (Iliuţa)
- 8 felii de pâine toast se ung cu unt și se dau la cuptor pentru 5 minute.
- 200 g jambon se taie feliuțe și se așează pe feliile de pâine, adăugăm câte un triunghi de brânză topită, feliuțe de la o ceapă și o roșie tocată cubulețe.
- lăsăm pentru încă 10 minute la cuptor la 180 grade.
2.Supă cremă de cartofi cu praz (Iliuţa)
- 300 g praz tăiat feliuțe se sotează în 50 g unt sărat.
- 500 g cartofi tocați cubulețe se adaugă peste praz și se mai lasă încă 1-2 minute .
- adăugăm peste compoziție 1.5 l zeamă de supă de legume, sare( dacă mai este cazul, gustăm în prealabil), piper, busuioc și dafin.
- se lasă la fiert la foc mic pentru 15-20 minute.
- mixam rezultatul obținut cu 300 g smântână cu 20% grăsime. .
- noi o servim cu jambon crocant.
3. Tigaie picantă (Vero):
- 300 gr. pulpă de porc ( sau vită după preferință) , 2 cepe , 1 ardei gras roșu, 2 ardei iuți ( sau pastă iute pentru gulaș) 2 linguri pastă de tomate
- dacă se folosește pasta iute nu se pune pastă de tomate.
- se condimentează cu sare( vegeta) și piper după gust.
- se servește cu cartofi sau orez.
4. Tort de zahăr ars (Mili):
- pregătim crema de zahăr ars astfel:se fierbe 1 l de lapte, lăsăm puţin să se răcească, adaugam 1 esenta de vanilie.
- batem 8 ouă cu 7 linguri de zahăr+1 lingură de făină pusă în ploaie=amestecăm bine apoi combinăm cu laptele omogenizând bine.
- într-o cratiţă(de 3 l) caramelizăm 5 linguri de zahăr, rotim astfel cratiţa să se întindă uniform caramelul şi pe pereţii vasului.
- turnăm crema şi dăm la cuptor pe baie de apă(cratiţa pusă pe una mai mare cu apă)pentru 30-40 minute, crema trebuie sa fie bine inchegata.
–pentru blat:batem 4 ouă întregi cu 120 gr zahăr(până îşi triplează volumul), adăugăm 120 gr făină amestecată cu ½ praf de copt(punem făina treptat)=amestecăm cu spatula de jos în sus compoziţia ca să nu se lase.
- când crema este închegată turnăm deasupra compoziţia de blat şi lăsăm în cuptor până se coace
- lăsăm prajitura să se răcească bine la rece câteva ore bune(de seara până dimineaţa)
- scoatem tortul pe un platou, dar mai lăsăm cratiţa deasupra câteva ore să se scurgă bine siropul
- se poate servi aşa, sau ornat cu frişcă sau budincă de vanilie, fructe.
-
Reţete culinare
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri