Schimb de vieți, de Beth O’Leary – Editura Litera – recenzie

Schimb de vieți, de Beth O’Leary – Editura Litera – recenzie

by -
4
Schimb de vieți, de Beth O’Leary - Editura Litera - recenzie

Schimb de vieți, de Beth O’Leary – Editura Litera – recenzie

Titlu: Schimb de vieți

Autor: Beth O’Leary

Titlu original: The Switch

Editura: Litera (colecția Blue Moon)

Număr pagini: 352

 „Schimb de vieți a fost revigorant, captivant și foarte plăcut. Această poveste are tot ce ți-ai putea dori: personaje ingenioase, relații feminine puternice și o viziune despre dragoste care ar face pe oricine să spere.” Helena Hunting

  Cum ar fi să îți schimbi viața, să ai o șansă la un nou început, să trăiești viața altei persoane chiar și pentru două luni? Pare un exercițiu de imaginație destul de simplu, dar schimbul de vieți dintre Leena, o tânără corporatistă și Eileen, bunica sa de 79 de ani, nu e deloc ușor, ci vine la pachet cu numeroase provocări.

  Leena Cotton trăiește în Londra, și este în plin avânt din punct de vedere profesional, doar că în ultimul timp, ea nu mai dă randament la serviciu. O cădere nervoasă în plină ședință o determină pe șefa ei să îi ofere șansa de a se pune pe picioare: un concediu plătit timp de două luni.

  Serviciul este tot ceea ce ea știe, și a fost singurul refugiu, după moartea surorii sale mai mici, Carla, răpusă de cancer. Mereu calculată și stăpână pe ea, Leena nu știe cum să gestioneze toată sentimentele care ies la iveală cu o viteză amețitoare. Deși nu o recunoaște, are nevoie de o pauză, pentru a-și pune în ordine gândurile, pentru a-și vindeca rănile rămase după moartea Carlei.

  Bunica ei îi propune să vină un weekend în satul natal din Yorkshire, iar ea acceptă cu o oarecare tragere de inimă, căci asta înseamnă că va trebui să o vadă și pe mama ei, Marian și casa în care a murit Carla.

  Eileen Cotton, bunica Leenei, se simte singură după ce soțul ei a părăsit-o pentru o femeie mai tânără. Și-a dedicat o viață întreagă familiei, lăsând deoparte visurile ei. Când face o listă cu burlacii eligibili din zonă, realizează că nu are prea multe alegeri. Leena găsește lista și îi propune bunicii sale să facă un schimb de vieți. Pentru două luni. Bunica să lase viața tihnită de la țară și să înfrunte tumultul întâlnirilor online din Londra, iar Leena să facă o pauză de la tot ceea ce înseamnă viața ei de la oraș.

  Leena se va ocupa de proiectele bunicii sale, și va face cunoștință cu membrii Pazei Cartierului. Realizează că nu e tocmai ușor să faci față pretențiilor unor domni și doamne trecuți de prima tinerețe. Apariția lui Jackson, vecinul din copilărie, care este total schimbat fizic, condimentează situația.

  Relația tensionată dintre Leena și mama ei stă pe un butoi de pulbere, iar lipsa comunicării e principalul motiv. Leena o învinovățeste că nu a mers cu sora ei la un medic care îi propunea un tratament alternativ, dar nu știe că aceasta a fost decizia Carlei. Marian, mama sa este la fel de rănită ca și Leena, iar înstrăinarea dintre ele, doar prelungește suferința.

  Eileen este copleșită la început de viața din Londra, dar cu ajutorul colegilor de apartament ai Leenei, Fitz și Martha, reușeste să se acomodeze. Tumultul orașului și neprevăzutul întâlnirilor online o fac pe Eileen să se simtă atât de vie. Îl întâlnește pe Tod, un actor boem și trăiește alături de el o relație fără obligații, plină de pasiune. Pe aplicația de dating descoperă și alte persoane, dar nu toate cu intenții onorabile, iar surpriza vine din partea lui Arnold, vecinul antipatic, care începe să îi scrie într-un mod foarte curtenitor.

  În timp ce bunica sa, vrea să amenajeze spațiul din interiorul blocului ca pe un club destinat persoanelor vârstnice din Londra, Leena va organiza festivalul de 1 mai din sat. Leena nu realizează că acești bătrâni morocănoși vor deveni pe nepusă masă prietenii săi. Descoperă că Arnold, vecinul bunicii sale, nu este atât de arțăgos precum credea, și începe să se lege o prietenie între ei.

  Ethan, prietenul Leenei, nu vine atât de des să o viziteze, iar petrecerea timpului în prezența lui Jackson o perturbă. Relația cu Ethan pare să scârțâie, el nu este cu adevărat acolo pentru ea.

 Întoarcerea acasă vine la pachet cu sentimente de regret, melancolie, dar și o veste neașteptată despre Ethan, care va dinamita relația lor.

  Schimbul de vieți se dovedește revelator pentru fiecare femeie, căci puse în postura altei persoane, acest lucru le ajută să-și rezolve problemele, să-și recapete încrederea în sine, să aibă o a doua șansă, indiferent de orice.

  Am admirat faptul că femeile din familia Cotton sunt puternice, în ciuda problemelor pe care le întâmpină, găsesc o cale de a merge mai departe.

  Schimb de vieți este genul de lectură savuroasă, care îți va smulge zâmbete, poate și câteva lacrimi, dar care îți va aduce aminte de puterea interioară care zace în tine. Cred cu tărie că există o Cotton în fiecare femeie, este flacără aceea interioară care nu se stinge niciodată și îți dă puterea să mergi mai departe.

   Povestea ascunde o dramă, iar modul în care moartea afectează o familie poate crea răni sângerânde care au nevoie de timp pentru a fi vindecate.

„.. Și da doare, dar nu așa cum am crezut. Și cu cât vorbesc despre ea mai mult, cu atât vreau mai mult, de parcă în creierul meu ar fi un baraj, cumva, fără să îmi dau seama au apărut crăpături, apa trece prin aceste breșe, și cu cât debitul este mai rapid, cu atât mai mult se distruge barajul.”

  Schimb de vieți spune povestea a două femei diferite ca generație, dar care în aceeași măsură se confruntă cu probleme asemănătoare. Vârsta e doar un număr și bunica Eileen e cel mai frumos exemplu că viața poate avea farmec la orice vârstă, atâta timp cât ești dispus să îți acorzi o nouă șansă. La 79 de ani, Eileen se dovedește mai deschisă și mai plină de energie decât mulți tineri, și reușește să își deschidă inima către noi provocări.

„Când mă gândesc la bunica, întotdeauna mi-o închipui ca pe o forță a naturii, care schimbă lumea după cum vrea ea. Nu îmi pot imagina că există o doamnă mai în vârstă cu un spirit mai tânăr.”

   Schimbul de vieți le dă posibilitatea celor două femei să își facă noi prieteni, să descopere că sunt capabile de atâtea lucruri, și mai presus de orice fiecare învață lecții prețioase. Leena învață să se ierte pe sine și pe mama ei, Eileen învață să se iubească și să se aprecieze mai mult. Amândouă găsesc iubirea acolo unde se așteaptă mai puțin.

   Personajele sunt construite într-o manieră reală, fără exagerări, iar credibilitatea lor dă un aer autentic poveștii. Asistăm de-altfel la mici povești de viață ale personajelor secundare. Bee, prietena Leenei este mamă singură și i se pare imposibil să își găsească un partener. Betsy, prietena bunicii are un soț agresiv, iar decizia de a-l părăsi nu e tocmai ușoară. Martha- colega de apartament a Leenei devine mamă și se luptă cu fricile inerente care se ivesc atunci când în viața ta apare un copil.

  Schimb de vieți este o invitație către o lectură relaxantă, motivațională în care veți descoperi poveștile a două femei puternice, care descoperă că niciodată nu e prea târziu pentru o a doua șansă.

Îmi place foarte mult Schimb de vieți, este un roman atât de dulce și optimist și este un adevărat balsam în aceste vremuri nenorocite.” Marian Keyes

    BETH O’LEARY a studiat limba engleză la universitate înainte de a se angaja în domeniul editorial, unde se ocupă de cărți pentru copii. Locuiește la țară, în apropiere de Londra, și a scris primul ei roman, Dragoste în contratimp (The Flatshare, 2019), în tren, în timpul navetei către și de la serviciu. O veți găsi, de regulă, cuibărită cu o carte, o ceașcă de ceai și mai multe pulovere de lână (indiferent de vreme).

 

Carte disponibilă pe site-ul Litera

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Anca Moraru*** Sunt o fire visătoare, dar destul de ancorată în realitate, iubesc pisicile și mi-ar plăcea ca full time job să mă ocup doar de scris. Ambițioasă din fire, merg pe premisa că orice e posibil atâta timp cât muncești pentru visurile tale. Îmi place natura și mi-aș dori să călătoresc mai mult. Am descoperit pasiunea pentru literatură în școala generală, când citeam orice îmi cădea în mână. Treptat, a intervenit curiozitatea și dorința de a scrie, și astfel am început să scriu poezii, apoi proză, marea mea dragoste rămânând însă poezia. Mămică a doi copii cu vârste și interese diferite, nu am timp să mă plictisesc niciodată: familia și hobby-urile mele mă țin mereu în priză. Sunt blogger cu experiență aș putea spune, iar din 2020, am pornit cu emoție pe tărâmul făuritorilor de povești, devenind autor de carte.

4 COMMENTS

  1. Ma tenteaza cartea,eram curioasa inca de cand a aparut.
    Multumesc pentru recomandare Anca!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.