Cartea alinării de Matt Haig – Editura Nemira – recenzie

Cartea alinării de Matt Haig – Editura Nemira – recenzie

„Acestea sunt câteva dintre plutele mele de salvare. Gânduri care m-au ținut la suprafață. Sper ca unele dintre ele să vă poarte și pe voi spre uscat.”

Cartea alinării de Matt Haig - Editura Nemira - recenzie

Cartea alinării, de Matt Haig – Editura Nemira – recenzie

Cartea alinării

Autor: Matt Haig

Titlul original: The Comfort Book

Editura: Nemira (Orion)

Anul apariției: 2021

Număr pagini: 248

Traducere din limba engleză de: Alexandra Florescu

Gen: Nonficțiune, Psihologie

Cotație Goodreads: 4,18

  În ziua de azi, într-o lume și o perioadă stresantă, când nu avem timp pentru nimic, „Cartea alinării” vine tocmai pentru a ne ajuta să luăm o pauză.

  Alegeți un moment când puteți pune totul pe pauză. Poate fi o zi liberă, o zi din weekend, o seară după o zi plină… Așezați-vă în locul unde vă simțiți confortabil, un fotoliu, o canapea, patul. Serviți un ceai, o ciocolată caldă, un pahar de vin sau orice vă face plăcere. Luați „Cartea alinării” și citiți. Mai bine?

  Ce îmi place la „Cartea alinării”? Se citește foarte ușor, e o plăcere. Nu are un subiect anume, mai degrabă, este despre toate: despre cum trebuie să ne acordăm nouă mai multă importanță, să lăsăm deoparte lucrurile pe care nu le putem controla, în câteva cuvinte, să ne iubim pe noi. I se potrivește de minune titlul „Cartea alinării”, „The Comfort Book”.

  Ne ajută să lăsăm stresul deoparte chiar și pentru câteva ore și să reflectăm la propriile nevoi. Din fiecare pagină poți desprinde cel puțin un citat aplicabil în aproape orice situație de viață.

  Autorul, trecut prin propria suferință, ne împărtășește din gândurile și trăirile sale, precum și din ideile care l-au ajutat să supraviețuiască, să se ridice și să-și ia din nou viața în mâini. Multe aspecte le regăsim și în alte cărți ale sale, precum  „Biblioteca de la Miezul Nopții”.

  Conține povești din experiența autorului, din experiența altora, citate motivaționale și terapeutice, proprii și preluate, rețete de gătit, liste cu filme, melodii și cărți care l-au ajutat pe autor să depășească momentele dificile. Cum spune și autorul în introducere, unele capitole sunt mai lungi, altele mai scurte.

  Fiind o carte atipică, fără acțiune, fără un subiect anume, nu am ce povesti. Însă vă pot lăsa câteva citate care au rezonat cel mai mult cu mine, precum și îndemnul de a citi cartea și a găsi paragrafele care vi se potrivesc și vă călăuzesc în viața de zi cu zi.

„Dacă mergem în linie dreaptă, ieșim de aici. Pășind constant în aceeași direcție, vei ajunge întotdeauna mai departe decât alergând în cerc. E vorba despre hotărârea de a nu renunța să mergi înainte.”

„Să cauți continuu sensul vieții e ca și când ai căuta sensul pâinii prăjite. Uneori e mai bine să mănânci pur și simplu pâinea prăjită.”

„Ceilalți contează. Dar nu are niciun sens să devii altcineva ca să-ți găsești prieteni. Pentru a găsi oamenii care te plac e nevoie să fii tu însuți.”

„Răsucim chei în uși tot timpul. Sau, mai degrabă, timpul răsucește chei necontenit. Pentru că timpul înseamnă schimbare.

Iar schimbarea este esența vieții. Motivul pentru care sperăm.”

„Nu-ți însuși critica venită de la oameni cărora nu le-ai cerut sfatul.”

„Nu e un cuvânt bun. Îți menține sănătatea mintală. Într-o epocă a suprasolicitării, nu înseamnă, de fapt, da. E un da spus pentru a avea spațiul necesar ca să trăiești.”

„Orice punct mort sau fundătură nejustificată ne ajută să ieșim din labirint. Ca să știi pe ce cale s-o iei, îți este de folos să mergi mai întâi pe câteva drumuri greșite.”

„Creșterea înseamnă schimbare. Și când totul merge lin, nu avem niciun motiv să ne schimbăm. Cele mai dureroase momente din viețile noastre ne lărgesc orizontul.”

„Toți suntem rodul întâmplării. Ne tragem din incertitudine. Aproape din pură imposibilitate. Și totuși, existăm. Prin urmare, când simți că sorții îți sunt împotrivă, e important să înțelegi că ei nu sunt atât de porniți contra ta pe cât erau atunci când nu existai. Și iată-te aici, iată-ne aici, existăm.”

„Dă-ți voie să ai gânduri negre, pentru că așa vor trece mai repede. (…) Nu încerca prea tare să adormi. Lasă-ți mintea să asimileze ziua și permite temerilor și frustrărilor să plutească prin tine.”

„Nimic nu e mai puternic decât o rază de speranță care nu se stinge.”

„Lasă să ți se întâmple orice: frumusețe și spaimă.

Mergi mai departe.

Niciun sentiment nu ține o veșnicie.” – Rainer Maria Rilke, Das Stundenbuch

„Cu alte cuvinte, dacă cerem de la viitor să nu ne aducă suferință ca să fim fericiți, atunci nu vom fi fericiți. E ca și cum i-am cere mării să stea complet nemișcată înainte să ne aruncăm în ea.”

„Valoarea ta nu depinde de niciun „pentru că”. Ești cantitatea potrivită. Ești o cană plină. Ești valoros prin tine însuți și asta e mereu de ajuns.”

„Verifică dacă armura ta emoțională chiar te protejează și nu cumva e atât de greu încât te împiedică să te miști.”

„Plânsul eliberează hormonii stresului. Înjuratul crește toleranța la durere. Furia ne poate motiva să acționăm.”

„Problema cu idealurile perfecte și abstracte la care vrem să ajungem e că nu le atingem niciodată. Sunt curcubeie intangibile.”

„Curiozitatea și pasiunea sunt inamicii anxietății.”

„Găsește-ți o pasiune la fel de mare ca frica pe care o simți. Lumea e calea de ieșire din mintea ta.”

„Să negăm dezordinea înseamnă să negăm cine suntem.”

„E în regulă să te integrezi. Dar nu încerca niciodată să te integrezi dacă asta presupune să devii altcineva. Nu orice fruct trebuie să fie măr. E prea obositor să îți petreci existența fiind altcineva. Dacă ești o rodie, fii rodie.”

„Nu trebuie să fii mereu ocupat. Nu trebuie să-ți justifici existența în termeni de productivitate. Odihna e o parte esențială a supraviețuirii. O parte esențială din noi. O parte esențială a animalelor care suntem.”

„Departe de a fi un blestem, incertitudinea poate fi o sursă de speranță.”

„Singura problemă e că nu poți fugi de tine însuți. Oriunde ai merge, tu ești mereu acolo.”

Recomand „Cartea alinării” tuturor. O recunoaștem sau nu, cu toții avem nevoie de alinare.

 Despre autor:

  Matt Haig este un scriitor și jurnalist britanic. Majoritatea cărților sale au ajuns bestsellers și/sau sunt în curs de ecranizare: „The Last Family in England”, „Shadow Forest”, „Runaway Troll”, „Umanii”, „Băiatul Echo”, „Câteva motive să iubești viața”, „Cum să oprești timpul”. Este cunoscut pentru seria Christmas: „Un băiat numit Crăciun”, „Fetița care a salvat Crăciunul”, „Eu și Moș Crăciun” și pentru romanul „Biblioteca de la Miezul Nopții.

  Mesajul din cărțile sale este inspirat din propria viață, autorul trecând prin depresie și o tentativă de suicid.

Carte disponibilă pe site-ul Nemira.

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.