Secretul scorburii întunecate de Kieran Larwood

Secretul scorburii întunecate, de Kieran Larwood – Editura Paralela 45 – recenzie

Secretul scorburii întunecate

Kieran Larwood

The gift of dark hallow

Traducere: Viorel Zaicu

Saga celor cinci tărâmuri – Cartea a doua – vol.1 Legenda lui Podkin o ureche

Număr pagini: 309

Editura: Paralela 45

    Secretul scorburii întunecate de Kieran Larwood cărți pentu copii.

   Kieran Larwood este profesor de școală primară, tată și autor de carte pentru copii. Locuiește în Anglia. Saga celor cinci tărâmuri  l-a făcut cunoscut și la noi în țară. Încet, dar sigur, cu câteva premii la activ, autorul se impune pe piața cărților scrise de titanii grei ai genului de literatură de ficțiune pentru copii.
 
O zeiță, douăsprezece daruri magice, iepuri care merg în două picioare, cum făceau oamenii odată, și o mare primejdie: Hapligonul!
,

,Haplii mișună pretutindeni în jurul Pădurii Inimii Întunecate. După ce descoperă Darul Căpitanului Umbră, Podkin află de un alt Dar magic al Zeiței, care poate prelucra metalul așa încât să străpungă fierul din armură oricărui Haplu. Însă recuperarea acestui Dar presupune o călătorie foarte periculoasă printr-un teritoriu stăpânit de harpiile metalice și în vizită în Colonia Crucea Mărului, unde puținii iepuri rămăși sunt sub puterea Hapligonului. O să reușească Podkin să găsească Darul? Prin ce primejdii mai trec el și tovarășii lui? ‘

   Bardul nostru care povestește nu este nimeni altul decât Puk, fratele lui Podkin o ureche. Vă dați seama că această poveste are și câteva adevăruri. Când Bardul s-a hotărât că a stat destul în Colonia unde a fost invitat, va dori și nu prea să meargă mai departe, poate la Festivalul Goarnei…,numai că micuțul Rue, unul dintre fii capeteniei acelei Coloni vrea să devină cu orice preț un Bard. Pentru a deveni un bard ai nevoie de o imaginație bogată, de o memorie bună și multă răbdare. Nu pot să nu observ cum autorul încearcă cu fiecare ocazie să dea exemple pozitive de urmat celor mici, dar și celor mari care citesc cartea.
Este cazul să fac o recapitulare a primei cărți, nu de alta, dar faptele și evenimentele din Podkin o ureche vor continua și în Podkin în misiune.
   Dacă a-ți citit primul volum o să șțiți că Podkin și prietenii au atacat tabăra haplilor cu succes.Va aduceți aminte ce sunt Hapli? Sunt iepurii din colonia care se numea Izvorul Nisipurilor. După ce au săpat în pământ au descoperit un pilon de fier viu, o părticică din zeul cel rău Hapligon. Fierul toxic acoperea întreaga lume mai demult, până când Zeița împreună cu sora sa geamănă l-au păcălit să între înapoi în pământ. De data aceasta hotărât să se reîntoarcă la suprafață va crea Hapli, și se vor pune pe distrus și cucerit colonii de iepuri. Când colonia lui Podkin va fi distrusă, el împreună cu surioara Paz și frățiorul mai mic Puk vor fugi să se salveze. Scramashank, căpetenia Haplilor, care vânează Darurile magice, vor fi pe urmele micuților, aceștia trecând pe lângă moarte de mai multe ori. Vrăjitoarea Brigid i-a primit la ea în casă, apoi micuții au fost trimiși în bârlogul unor vagabonzi fugari. Aici îl vor întâlni pe Crom, un războinic orb.
   După ce au trebuit să fugă din calea Haplilor, micuții s-au adăpostit în Scorbura Întunecată din Pădurea Inimii Întunecate, fosta colonie a lui Crom. Aici, tatăl soldatului orb a fost o căpetenie, dar cum Crom va refuza să preia  fucția de căpitan, toți iepurii au abandonat Scorbura.
  În Scorbura Întunecată iepurașii sunt în siguranță deocamdată. După atacul asupra Hapliilor și eliberarea prizonierilor, traiul în Scorbură a devenit mai greu, fiind mai multe guri de hrănit. Podkin era hotărât să meargă în Nord, acolo unde ar fi mai bine, dar mama  și mătușa sa salvate de către el se vor inbolnavi, și vor intra într-un somn adânc. Degeaba vor încerca să le trezească, nu vor reuși.
   Oare de ce se spune că este o Colonie blestemată? Se pare că Darul zeiței a fost pierdut și din această cauză era Scorbura blestemată. Cum Podkin nu prea avea ce face în Colonie va cerceta mai adânc tunelurile și împreună cu sora și fratele mai mic vor descoperi o broșă de argint și o tăbliță.

,,Era lucrată foarte frumos. Firicelele de argint se unduiau și se împleteau într-un model circular foarte alambicat. Pe spate avea un ac lung și un fel de pierticică albă în mijloc. Părea o versiune în miniatură a lunii.
-La lumina lunii, îmbrăcat în umbre, Darul ăsta te va face să dansezi cum n-ai fi crezut că poți, a citit Paz. Trebuie să fie Darul Scorburii Întunecate? Cel care lipsește de secole, Podkin? ”

   Cu Gheara Stelei, pumnalul care taie orice mai puțin fierul și Broșa, care te poate purta din umbră în umbra Lunii, la fel că și gândul, Podkin va  afla că există un ciocan magic care poate prelucra metalul în așa fel încât să străpungă armura Hapliilor. Problema este că acest ciocan este ascuns în Colonia de la Crucea Mărului, aflată în stăpânirea Haplilor. Cum va reuși Podkin, un iepure fricos și nu prea harnic, să străbată un ținut și o colonie plină de Haplii? Prin învingerea fricii. Va înfrunta frică, va învața să o stăpânească și împreună cu sora, fratele, Crom și alți doi iepurași, Podkin va pleca după Ciocanul magic. Un ajutor nesperat îl vor avea și de la vrăjitoarea Brigid, care își va da darul său magic lui Paz. Este vorba despe Secerea Tămăduirii, un dar foarte valoros dacă șții să îl folosești înțelept. Pe drum, trupa lui de iepurași va da de alte pericole, primul fiind Dansatoare pe oase, Zarza și cei doi tovarăși de drum.

,,-Dansatoarele pe oase sunt asasine cu simbrie, a zis Crom. Ucigașe naimite. Cele mai bune de pe cele Cinci Tărâmuri. Asta dacă-ți permiți simbria.Vin dintr-un Templu din Thrianta numit Piatra Ghimpată. Doar femeile pot intra în ordin și o slujesc pe Nixa, zeița morții.
-Și numai cele care s-au ridicat la rangul de soră își pot oferi serviciile, a completat Zarza, continuând s-o țintuiască cu privirea pe Paz. Eu sunt doar o novice.
-Novice? a făcut Podkin, uitând că ar vrea să fie invizibil. Asta înseamnă că încă mai înveți cum să ucizi pe cineva?
-O, știu tot despre ucis, micuțule cu o ureche. De fapt, noi trebuie să omorâm ceva în fiecare zi. Așa ne cere zeiț Nixa.”

  După ce o va convinge pe Zarza că Hapli sunt cei mai mari dușmani, și că ei vor să găsească ciocanul care poate străpunge armura, iepurași o vor convinge pe dansatoarea pe oase să meargă împreună și  își vor continua drumul plin de primejdii.
  La fel își va continua și Bardul drumul, însoțit de micuțul Rue. Ciudat e că bardul se ferește pe drum să fie recunoscut. Oare de cine se teme sau cine îl urmărește? Cineva îl va recunoaște ca fiind Lupul Hoinar, un bard faimos care a câștigat de multe ori cupa Marelui Bard.
  Cu secretul necunoscut al bardului, dar cu Rue care așteaptă să descopere peripețiile lui Podkin și ceata lui, povestea va continua. Ceata iepurilor se va mai confruntă cu pericole, se va lasa cu răniri, dar vor ajunge în sfârșit la colonia unde este ciocanul.
   Vor reuși să scape cu viață din confruntarea cu marele Scramashank? Vor reuși să între în templu și să treacă de capcane pentru a dobândi ciocanul? Cine va reuși să scape din confruntare și cine nu?
Se va mai reîntoarce cineva la Scorbura Întunecată cu darurile sau vor fi capturate?
  Deși am mai zis, o mai repet încă odată, ador să citesc și cărți pentru copii, youg adult, fantasy. Lumea magică, fantezia mă binedispun. În această Saga a lui Larwood sunt foarte multe învățăminte pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Cei mici vor învața să fie mai puternici, să își învingă fricile și să devină mai conștiincioși, iar adulții vor învața cum să se comporte cu cei mici pentru a reuși împreună.
  Recomand cu căldură această carte și aștept cu nerăbdare următoarele peripeții a lui Podkin și ceata lui.

Cartea o găsiți pe site-ul Editura Paralela 45

Cărți pentru copii

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

6 COMMENTS

    • Cu multă plăcere! Sunt foarte bucuroasă că am avut ocazia sa citesc aceste cărți pt copii dar cu multe învățăminte si pt.adulti!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.