Sos de legume cu usturoi, Ciorbă de porc, Cartofi cu bacon, ceapă verde
Sos de legume cu usturoi, Ciorbă de porc, Cartofi cu bacon, ceapă verde și cașcaval la cuptor, Napolitane cu cremă de nucă
1.Aperitiv : Sos de legume cu usturoi (Iliuţa)
-2 cepe roșii, doi ardei, un dovlecel tăiat pe jumătate, o vânătă tăiată pe jumătate, un morcov și 2 căpățâni de usturoi în coajă (spălate) la care am tăiat partea de deasupra, le punem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt;
-adăugăm sare cu mirodenii mediteraneene și ulei de măsline;
-se lasă pentru 20-25 de minute la 180 grade Celsius;
-le lăsăm să se răcească 10 minute, după care le mixăm pentru 2 minute, adăugând piper, boia, rozmarin și busuioc;
-la usturoi punem doar interiorul;
-adăugăm în compoziția rezultată 200 ml iaurt grecesc și mai mixăm 1 minut;
-îl puteți servi la friptură, cartofi, telemea pane, chifteluțe, sau pe felii de pâine prăjită;
-este delicios și îsi păstrează aroma mult timp.
2. Ciorbă de porc:
-fierbem oasele de porc;
-2 morcovi+1 pătrunjel +1 păstârnac le dăm pe răzătoarea fină;
-punem legumele în oală, strecurăm zeama de pe carne și carnea curățată de pe oase și tăiată mai mărunt;
-potrivim de sare, piper, curry, boia;
-când legumele sunt fierte adăugăm amestecul de verdeață și mai lăsăm câteva clocote;
-se poate servi așa sau dreasă cu smântână.
3. Cartofi cu bacon, ceapă verde și cașcaval la cuptor (Iliuţa)
-1 kg cartofi se fierb în coajă în 1.5 litri apă în care am presărat sare și rozmarin după gust;
-după ce s-au răcit, îi decojim și îi tăiem cubulețe;
-într-o tavă pentru cuptor tapetata cu puțin unt, adăugăm cartofi, 4 cepe verzi tăiate cubulețe, 150 g bacon tăiat feliuțe, 150 g telemea de oaie puțin sărată bucăți mai mari (nu răzuim telemeaua), 150 g cașcaval răzuit, piper și boia dulce;
-amestecăm compoziția, adăugăm 50 g unt tăiat cubulețe mici pe toată suprafața și dăm tava la cuptor pentru 15 minute la 180 grade Celsius;
-la final punem busuioc verde tocat mărunt și 4-5 căței de usturoi răzuiți (în cazul în care nu aveți busuioc verde, acesta trebuie adăugat la început în compoziție);
-amestecăm bine totul;
-presărăm 50 g cașcaval ras și lăsăm pentru încă 10 minute în cuptorul încins sau până se obține o crustă ușor maronie;
-noi îi servim cu salată verde sau murături asortate.
4. Napolitane cu cremă de nucă
-1 pachet de napolitane;
-crema: 250 gr zahăr+200 gr unt (sau 250 gr margarină rama)+300 gr nucă măcinată+1 esență de rom+2 zahăr vaniliat;
-se pune în cratiță zahărul să se caramelizeze (nu-l lăsați să se ardă trebuie numai un pic caramelizat), se adaugă untul;
-să nu vă speriați când untul s-a topit inițial fierbe și pare foarte lichid dar se îngroașă;
-adăugați zahărul vaniliat și amestecați tot timpul;
-când compoziția s-a îngroșat adăugați nuca și esența de rom și amestecați să se omogenizeze bine, și lăsăți câteva clocote;
-puneți așa fierbinte pe foile de napolitane (deasupra pe ultima foaie nu puneți);
-puneți ceva mai greu deasupra până se răcește prăjitura, apoi o puteți tăia.