Top 10 cărți citite în ultima parte a anului 2019

Top 10 cărți citite în ultima parte a anului 2019

Top 10 cărți citite în ultima parte a anului 2019

Top 10 cărți citite în ultima parte a anului 2019

    La final de 2019 am făcut o statistică personală cu câte cărți am citit, dar și câți bani aș fi putut să câștig dacă cineva mă plătea să le termin. Însă din moment ce în blogosferă nu se iau bani pe citit, vin cu propriile opinii despre un top 10 cărți citite în ultima parte a anului și care m-au încântat.
   Este un top personal pentru că eu cred cu tărie că merită să te bucuri de o cărți, nu orice titlu, ci pe cea care ai ales-o să îți țină companie o zi sau o lună.

   Să nu mai lungesc vorba și să trec la fapte. Vă prezint lista mea specială cu titluri ce nu le-am menționat anul trecut.

1. Zece negri mititei – Agatha Christie – Editura Rao

Zece negri mititei - Agatha Christie – Editura Rao

 

   Titlul original: Ten Little Niggers

   Citesc Agatha de fiecare dată când am ocazia, însă Zece negri mititei mi-a oferit-o un prieten, impresionat de carte. I se pusese pata pe acest roman și m-a forțat să o iau. Dacă n-o citeam rapid, cred că mă întreba la fiecare două zile în ce stadiu mă aflu :).

  Firul acțiunii este atât de minuțios de bine pus la punct încât aventura celor zece oameni care ajung față în față pe o insulă pustie devine stranie. Fiecare zi simbolizează ceva și se încheie cu o crimă. Suspansul se resimte când ștreangul se strânge în jurul celor rămași și inevitabil se întreabă cine va urma. Întrebările se acumulează, stresul și frica se resimt, teama de a nu muri începe să atingă cote alarmante. Atmosfera creată devine haotică, aproape tangibilă și toți așteaptă un deznodământ.

  Deși îmi place Agatha Christie, finalul n-a reușit să mă surprindă, cred că mi-aș fi dorit mai multă flamă, să simt acolo adrenalină, însă chiar și așa, cartea are un avantaj – scrisul este ireproșabil, fără de cusur.

2. O iubire neașteptată (Vol.2) Seria Beaumont – Heidi McLAUGHLIN – Editura Leda Edge

O iubire neașteptată (Vol.2) Seria Beaumont - Heidi Mclaughlin – Top 10 cărți citite în ultima parte a anului 2019

Data apariției: februarie 2019
Traducător: Adrian Șipoș
Editura: Leda
Pagini: 352

   Te voi iubi mereu mi-a plăcut la nebunie, am intercalat cartea cu filmul și a ieșit o plăcintă americană, însă a meritat. Atunci când am dat de O iubire neașteptată, m-am întors în timp ca să trăiesc alături de personaje și să înțeleg ce înseamnă să iubești, să pierzi și după să-ți fie teamă să te reîndrăgostești.

   Autoarea Heidi McLAUGHLIN pătrunde în lumea muzicii pentru a arăta că aparențe sunt înșelătoare. Pe scenă au un anumit look, iar în spatele cortinei devin oameni normali cu probleme, suferințe și trăiri intense.

   Povestea dintre Harrison și Katelyn are propriul ritm, rezonează după o anumită muzică însă ceva o reține să apară în prim plan. O atracție timidă care se formează pas cu pas, dar care mocnește își va face apariția în mod neașteptat. Amândoi au copii, responsabilități și nu le stă în caracter să ia decizii radicale, dar, pe măsură ce înaintează își vor da seama că s-au regăsit.

    O iubire neașteptată – o poveste surprinzătoare, duioasă despre a doua șansă la fericire în timp ce pe fundal se aude cu patos o melodie. O carte despre iubire și muzică, despre surprize și neprevăzut.

3. Cum să furi o inimă cu un sărut – L.J. Shen – Editura EpicaCum sa furi o inima cu un sarut - L.J. Shen - Top 10 cărți citite în ultima parte a anului 2019

Titlul original:The Kiss Thief
Editura: Epica
Anul apariției: Iulie 2019

    Prima dată când am auzit de această carte a fost la telefon, încă n-o cumpărasem și când am aflat subiectul, am zis: a mea să fie.

   Cum să furi o inimă cu un sărut este ca o adiere de vânt ce crește fulminant și indiferent dacă simți că te ia pe sus, efectiv nu te poți opune.

  Emoțiile ce le trăiești sunt precum un carusel. Dorințele personajelor se luptă cu ura și pasiunea, oscilează între realitate și minciună, în timp ce scenariul debusolant își urmează cursul și îi atrage ca un magnet.

    Am adorat cartea și nu știu cum am „fumat-o”, cert este că nu mă putem opri. Eram la muncă și eu mă gândeam la continuare la ultimele rânduri, aveam 5 minute libere și nu știam cum să mă întorc la ea.
Exact genul acesta caut, să mă atragă din primele pagini și să mă facă să rămân. Nu trebuie să fie romanul perfect, ci trebuie să fie romanul care îmi trebuie în acele momente.

   Dacă vă povestesc acum de cartea Cum să furi o inimă cu un sărut, înseamnă că are un plus. Finalul a fost puțin idealist, din punctul meu, aproape imposibil, dar când un autor scrie ficțiune, orice este posibil.

4. Dulcea eliberare (Vol.2) Seria Frații Maddox – Jamie McGuire – Editura Trei

Dulcea eliberare

Editura: Trei
Titlu original: Beautiful Redemption
Pagini: 351
Data apariției: decembrie 2018

   Frații Maddox sunt precum zahărul, îți dai seama că-s toxici, dar nu te poți abține să-i descoperi.

  Dulcea eliberare am început-o în avion. Trecusem printr-o caniculă, eram obosită și m-am delectat cu cartea timp de vreo 4 ore, efectiv mi-a îmbunătățit călătoria.

  Thomas Maddox este personajul meu preferat, agent FBI, (anti)/(sim)patic, perfecționist, dedicat familiei și … cu multe pătrățele. Haideți să nu ne mințim, ne plac bărbații care arată bine, ei ne fac situațiile neprevăzute extrem de interesante.

   Liis și Thomas, lucrează împreună, dar înainte să-și dea seama că vor ajunge să se cunoască, fac primul pas într-un bar. Sunt doi străini, obosiți, plini de hormoni ce vor să petreacă în compania cuiva care nu pune întrebări și vrea același lucru: o noapte de pasiune. Chimia dintre ei, refularea și energia care abundă le va transforma noaptea într-un vis frumos și zilele ce vor urma în calvar.

   Sunt agenți FBI și lipsa concentrării nu le stă în caracter. Se luptă cu atracția, însă de fiecare când sunt împreună ajung să se contrazică. La locul de muncă, toți ceilalți agenți sunt surprinși, Liis este colega nouă ce scoate din sărite pe șeful lor, intangibilul Thomas Maddox. Activitatea ei internă rămâne secretă pentru că au misiunea de a deconspira o serie de persoane ce lucrează sub acoperire. În cadrul filajului va intra în vizor și Travis Maddox, fratele mai mic al lui Thomas. Top 10 cărți citite în ultima parte a anului 20 Cei doi agenți jonglează cu focul, relația lor este tensionată, dar trebuie să meargă la nunta lui Travis și să discute cu el despre recrutarea acestuia în FBI, să soluționeze anumite cazuri ce au legătură cu mafia.

   Trecutul celor doi, atmosfera tensionată, sentimentele lui Thomas se lovesc de incertitudinile lui Liis și se transformă într-un amalgam.

5. Bocănilă – Alice Clayton – Editura Paralela 45

Bocănilă - Alice Clayton - Editura Paralela 45 - Top 10 cărți citite în ultima parte a anului 2019

 

Titlul original: Wallbanger
Pagini: 360
Anul apariției: Octombrie 2019
Traducător: Adriana Ciorbaru

   Am parcurs cartea în ultimele zile din an, într-o perioadă când scrisul nu se lipea de mine și seara înainte de somnic dădeam iama să văd care este treaba cu acest Bocănilă.

   Inițial am crezut că este o glumă, cine s-ar fi gândit la un astfel de nume, îmi venea să zic: Ce naiba se întâmplă cu imaginația autorilor?

  Primele 40 de pagini sunt savuroase, aventurile nocturne ale vecinului ei de apartament se țin lanț. Fiecare femeie are anumite caracteristici, scoțând zgomote enervante înainte de punctul culminant, în timp ce partenerul de nebunii mișcă patul bocănind în perete. Caroline, vecina singură care își pierduse orice șansă de a-și găsi un iubit pe măsura așteptărilor ei, efectiv este scoasă din sărite de comportamentul acestui Don Juan.

   Și la aceste scene comice, adăugați un motan care scoate zgomote dubioase atunci când aude mișcarea femeilor în apartamentul vecin.

   Nu știi la cine să reacționezi, fiecare refulează, pufăind, înjurând, gemând, până când Caroline se enervează și sună la ușa lui Bocănilă. Scena devine clișeică, dar are și avantajele ei. Ea sună disperată la ușă, fără să conștientizeze că se răsfățase cu un top sexy roz din volănașe diafane și răspunde într-un final bărbatul vinovat. Ține de un prosopel ca să-și acopere goliciunea, enervat și forțat să iasă din cearceafurile extazului. Vecina este exasperată că nu poate dormi din cauza zgomotului și inevitabilul se produce – își declară război.

   Ceea ce părea să devină o catastrofă, îi vor duce pe cei doi în alte circumstanțe față în față.
Nu vă voi minți, nu este o carte waw, dar este perfectă pentru relaxare. Chimia dintre Simon și Caroline se simte, iar autoarea nu intenționează să lege conspirații, ci să lase cititorului o stare de bine.

   Dacă vă plac cărțile serioase, atunci umorul și scenele hot s-ar putea să nu fie în lista de dorințe pentru 2020, dar în cazul meu și-a atins scopul. Efectiv m-am distrat, am încheiat anul cu zâmbetul pe buze, așa cum îmi doream.

6. Fata fantomă – Sophie Kinsella – Editura Polirom

Fata fantomă - Sophie Kinsella – Editura Polirom - Top 10 cărți citite în ultima parte a anului 2019

Original Title: Twenties Girl
Traducere din limba engleză și note de Vali Florescu
Anul apariției: 2009
Nr. pagini: 540

„Încercați numai să vă imaginați: o poveste cu o fantomă care adoră jazzul, bîrfa și comentează în permanentă, cu o mirare inocența și ironie fină, lumea de azi! Sophie Kinsella este, într-adevăr, o maestră a comediei cu această încîntătoare aventură într-una dintre cele mai incitante metropole ale lumii.” (Publishers Weekly)

   Fata fantomă – lectura perfectă atunci când te plictisești de moarte și nu știi cum să combați starea în care te afli. Se citește rapid, ușor, scenele sunt amuzante și prietenie din Lara Lington și Sadie – spiritul strămătușii se îmbină perfect. Cred că mulți s-ar scula din morți ca să scoată la iveală secrete bine tăinuite.

  Cele două se scot din sărite la început, dar pentru că nu ai cum să scapi de o fantomă enervantă, ajungi să faci pact cu ea. Firea nonconformistă, viața ce a trăit-o, spiritul ei aventuros, trăsnăile care vrea să le facă Sadie, dar nu poate, îi sunt pasate Larei – fire rezervată și focusată pe alte principii de viață.

   Și când se declanșează nebunia pornesc la vânătoare de comori, însă nu orice fel, ci unul de o valoare ce dispăruse după moartea lui Sadie din camera de azil.
Am citit cu plăcere fiecare filă și cred că dacă fiecare ar avea o strămătușă nebunatică, altfel ar vedea viața.

  „Fata fantomă este o poveste romantică, plină de umor, care propune o viziune aparte asupra lumii tensionate din ziua de azi, lăsîndu-se condusă de o voce deosebit de ironică – și de intrigată – a trecutului.” (Daily Mail)

7. Cinder (vol.1) Seria Cronicile lunare – Marissa Meyer – Editura Epica

Cinder - Marissa Meyer - (vol. 1) Seria Cronicile lunare

Pagini: 368
Data apariției: noiembrie 2017

   Înainte de a fi publicată Cinder în România, foarte mulți cititori apreciau autoarea Marissa Meyer. Și cum uneori trec prin lume ignorând ce se petrece, așa am lăsat și primul volum din seria Cronicile lunare să stagneze în bibliotecă. O prietenă bună mi-a oferit-o cadou și la un moment dat am zis, gata, îi ajunge, hai să o citim.

   Vreo două nopți am avut insomnie și mă chinuiam să dezleg misterele din Noul Beijing. Încercam să mă familiarizez cu impactul și să înțeleg cum ajunsese să fie lumea la 126 ani după Al Patrulea Război Mondial. Fană a genului nu sunt și cum nu puteam pune geană pe geană, m-am trezit în mijlocul molimei, între oameni și androizi, în timp ce tensiunea unui posibil război își făcea simțită prezența.

   Cinder la prima vedere este o fată simplă de șaisprezece ani, de meserie mecanic (unul cu har) și cyborg. Mama vitregă o urăște de moarte și soarta ei parcă atârnă de un fir de ață, însă ceva se schimbă când în atelierul ei apare prințul Kai.

   Drumurile lor se întrepătrund în clipa când are de reparat un alt cyborg și găsește un dispozitiv ascuns.
Discuțiile dintre ei sunt interesante, dar în timp vor fi deveni periculoase, mai ales datorită trecutului ei. Cinder pare să fie prinsă într-o cușcă și luptă să evadeze, însă nu-și dă seama că uneori nu poți avea totul. Libertatea costă și ea încă nu și-a încheiat conturile cu prințul Kai. Are multe de făcut înainte de a se declanșa scandalul și să fie liberă cu adevărat.

  Cinder – o carte interesantă care te prinde în mreje și dacă îți place misterul, atunci s-ar putea să te prindă. Acum trebuie să citesc și volumul doi, de data aceasta am pus mâna pe un exemplar în engleză. Dacă va fi ușor de parcurs sau nu, rămâne de văzut, cert este că eu trebuie să aflu ce se întâmplă mai departe.  Am rămas cu finalul în aer.

8. Matilda – Roald Dahl

   Audiobook, Unabridged edition, 5 pages
   Published June 13th 2013 by Penguin Random House Audio Publishing Group

Matilda - Roald Dahl

  După ce am ascultat The Wonder – Minunea, am decis să continui campania mea de audiobooks, dar nu orice fel, ci gratuit în limba engleză.

   Cărțile pentru copii încep să devină specialitatea mea, pardon, plăcerea mea nevinovată, așa că m-am oprit la Matilda, aventura unei fetițe talentate care prinde grai cu ajutorul actriței Kate Winslet.
Tind să cred că fiecare părinte și-ar dori un copil care să citească de mic, să devoreze la propriu cărțile și să se descurce cu cifrele.

  Așa este și Matilda, un copil geniu, dar talentele ei sunt un mister pentru tatăl ei care este un infractor, dar și pentru mama acesteia, dotată cu inteligență limitată. Timpul și-l pierde așa cum poate, învățând singură, mergând la bibliotecă periodic, fără ca ceilalți să-i simtă prezența.

   În clipa când ajunge la școală domnişoara Honey, învățătoarea, își dă seama de abilitățile Matildei, însă orice tentativă este distrusă de către directoarea școlii, o femeie îngrozitoare care avea drept scop traumatizarea celor din jur. Copiii sunt terorizați de domnişoara Trunchbull, însă nu au ce face, femeia este o forță. Top 10 cărți citite în ultima parte a anului 20

Prietenia dintre fetița talentată și învățătoarea ei va scoate la iveală trecutul și cu puțin exercițiu de imaginație, împreună vor reuși.

    Cartea Matilda a fost ecranizată, însă dacă doriți să o citiți în română, o găsiți la editura Arthur.

9. Subjugarea unui scoţian – Maya Banks – Editura Alma/Litera

Subjugarea unui scoţian de Maya Banks

   Dacă aud cuvântul magic – scoțian, atunci creierul reacționează instant și ochii sunt ca girofarul, căutând sursa de achiziționare.

  Subjugarea unui scoțian este puțin diferită de alte cărți. Personajul principal feminin a rămas fără auz și clanul din care face parte crede că este nebună. În clipa când regele decide ca două clanuri rivale să depună armele și să încheie o alianță prin căsătorie, situația devine tensionată.

  Prima interacțiune dintre Eveline Armstrong și Graeme Montgomery pare ciudată, mai ales că familia ei este îngrozită, vor să o protejeze, să o țină aproape. Într-un fel se consideră vinovați pentru suferințele ei, dar și pentru faptul că nu i-au fost alături când s-a accidentat.

   Aceste detalii vor trece în plan secundar atunci când părinții ei remarcă o acceptare din partea fiicei lor și se vor strădui de dragul ei să dea o șansă alianței până la următorul semn de nesupunere. Top 10 cărți citite în ultima parte a anului 2019

   Legătura dintre cei doi protagoniști devine interesantă, ea nu vorbește, iar el își dă seama la scurt timp care este cauza. Planurile inițiale sunt date peste cap atunci când Eveline vrea să facă tot ce se poate și să se implice în căsnicie, dar cum să facă acest lucru când clanul Montogomery se opune prin orice mijloc. Graeme va ajunge să se îndrăgostească și să creadă că ceilalți vor remarca/accepta pe femeia iubită, nu pe rivala din clanul vecin.

  Primul volum din seria Pasiuni scoțiene vă va cuceri cu romantismul, finețea și delicatețea personajelor.

  Am adorat Subjugarea unui scoțian, abia aștept să citesc și restul cărților ce urmează să fie traduse. Presimt că vor fi la fel de interesante.

„Îi plăcea să sărute. Majoritatea bărbaţilor nu aveau prea multă răbdare pentru asta. Oamenii lui glumeau că sărutul era o pierdere de timp și că era folositor doar pentru a curta fetele nedoritoare. Dar, dacă o fată voia, preferau să treacă direct la următorul pas.
Dar pentru Graeme sărutul era aproape la fel de intim ca actul intim. Nu era ceva ce trebuia grăbit sau făcut pentru a curta o fată mai reticentă. Era o exprimare a respectului.”

„Braţele îi erau pline cu o fată dulce, blândă. A lui. Soţia lui. Una pentru care nu mai trebuia să se simtă vinovat că o dorea. Era la fel de capabilă ca el să înţeleagă căsătoria. Puteau avea o căsnicie normală dacă ea voia. Știa că el își dorea asta.
O sărută pe creștetul capului și rămase tăcut, pentru că ea nu l-ar fi auzit.
Ea se adânci cu încredere în îmbrăţișarea lui, și el îi inspiră parfumul, lăsându-l să zăbovească în nările lui în timp ce Eveline se ghemuia în braţele lui. Mai aveau multe de discutat, dar nu voia să pună capăt dulceţii îmbrăţișării.”

10. Când dragostea așteaptă – Johanna Lindsey – Editura Alma/Litera

Titlul original: When Love Awaits

Anul apariției: 2015

Când dragostea așteaptă - Johanna Lindsey - Top 10 cărți citite în ultima parte a anului 2019

    Ultima carte din an a venit însoțită de o veste proastă, autoarea Johanna Lindsey a plecat spre alte tărâmuri pentru odihna veșnică lăsând în urma sa multe romane care pot fi citite cu drag oricând.

  Când dragostea așteaptă ne poartă pe un alt tărâm, în care conflictul, războaiele se țin lanț atunci când singurul scop este să asediezi castele și să le conduci după bunul plac.

    Atunci când un conflict nu are sorți de izbândă, singura soluție este o căsătorie. Și cum în acele vremuri un decret regal era literă de lege, așa ajunge Lady Leonie să se mărite cu fiorosul Lup Negru – Rolfe d’Ambert, un mercenar devenit peste noapte lord de Kempston. 

Neînțelegerile dintre cele două castele le vor da bătăi de cap, dar când se trezesc puși în fața faptului, nu au ce face. Cei doi primesc informații eronate, pornind în căsnicie cu idei preconcepute despre fiecare. Firi diferite, luptătoare și cu temperamente care nu lasă loc de interpretări, vor ajunge să lupte cu morile de vând atunci când tot ce conta era să dea cărțile pe față.  Top 10 cărți citite în ultima parte a anului 2019

  Implicarea unor terțe persoane, întrebările fără răspuns, războaiele care le poartă fiecare, vor ajunge să le pună piedici în soluționarea conflictelor. Și cum intriga are rolul ei, va dura până când cei doi vor înțelege că sentimentele lor prind contur și ar fi păcat să le irosească.

   Un sărut nevinovat, îmbrățișări înflăcărate și gândul la nopțile irosite departe de persoana iubită, îl vor face pe Rolfe să se gândească că uneori cucerirea castelelor trebuie să înceteze. Și soția lui îi demonstrează din mers ce pierde atunci când pleacă de acasă și nu remarcă cum proprietatea care o deține se transformă în casă.

    Când dragostea așteaptă mi-a amintit de o alte carte dragă mie – Regatul viselor.

  Voi ce titluri ați menționa dacă ar trebui să faceți propriul Top 10 cărți citite în timpul anului 2019

7 COMMENTS

    • Arci, tu sigur ai citit alte carti care n-au ajuns inca pe listele mele.
      Mereu ma surprinzi cu cate un autor nou.

  1. Daaa, „10 negri mititei”, capodopera! Si „Fata fantoma” mi-a placut foarte mult, desi nu sun fan Sophie Kinsella.

    • Sorina, tu esti fana Agatha, ar fi fost culmea sa nu iti straluceasca ochisorii cand ai auzit de carte.
      Legat de Fata fantoma, o minune, nici ca ma asteptam sa citesti asemenea siropel.

  2. Să îmi fie rușine. Nu am citit decât patru cărți din listă. Măcar am avut bunul simț să cumpăr celelalte cărți

    • Ohh, la cumparat suntem campioane, a intrat in sangele nostru, nu avem ce face.
      Acum sa vedem cand reusim sa le dam gata. 🙂

  3. Am citit patru cărți din lista ta! Daca ar fi sa fac un top?din 163de cărți citite?prea greu! Iti spun doar ca mi-a plăcut Seria-Printul de hârtie de Erin Watt,si toate cărțile apărute în 2019ale lui Lexi B.Newman ,Carolina Hills,Inocentii-T.steven,Vânător de noate-Bryndza,Demonii-laura Nureldin,Mister MoneyBags-l.V,Cosmarul de la K.Crekee,Marco si Max-Andreica,toate cartile aparute la ed.Miron….s lista poate continua cu multe cărți, toate pe primul loc!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.