Top 25 cărți de citit în 2020 ce îmi vor aduce bani în pușculiță
Top 25 cărți de citit în 2020 ce îmi vor aduce bani în pușculiță
Am început 2020 cu gânduri mari, vreau să văd rezultate palpabile și nu doar din cele sufletești, ci și financiare. Și cum cititorilor le place să vorbească, pardon, în cazul de față să scrie despre planurile lor, m-am gândit să vă povestesc de lista mea secretă cu top 25 cărți de citit în 2020. Sigur că nu mă limitez, ar fi și păcat, scopul este să câștig, nu să ies în pierdere.
Fiecare carte citită/ascultată va aduce automat în pușculița mea câte o liră, una oferită de jumătatea mea cea econoamă (era păcat să scriu că-i zgârcită, pardon practică, mă vede Doamne, Doamne 🙂 ). Sigur acum se roagă să citesc puțin și să mă reprofilez, ca să reducă pierderile, dar a greșit persoana, mi s-a activat gps-ul literar. Dacă mă gândesc, era ok și dacă alocam 10 lei/carte citită, însă se transforma ideea în economie literară și dădeam eu? Neahhh, asta nu este afacere.
Așadar, să-i dăm bătaie înainte de a mai schimba/adăuga alte titluri în acest top 25 de citit :
1. Fiecare colț întunecat – Every dark corner – Karen Rose
Every dark corner, al treilea volum din seria Cincinnati are un scenariu spumos. Personajele au avut parte de experiențe ce efectiv mi-au dat fiori. Firul cărții pornește pe urmele unei filiere de trafic carne vie, pornografie infantilă, droguri, crime, însă privite din mai multe unghiuri: victime, traficanți, intermediari și investigatori. Deși are foarte multe informații, cartea are un echilibru între evenimente și înaintarea vine firesc pe zile și ore.
Personajul principal este Griffin „Decker” Davenport – agent special FBI, aflat sub acoperire într-o rețea de carne vie ce va fi împușcat într-un schimb de focuri. Starea lui este delicată, stă câteva zile în comă indusă și când se trezește are o misiune importantă – să vorbească urgent despre cazurile sale (însă nu prea poate) și să salveze rapid copiii dispăruți. Persoana care i-a stat alături, susținându-l moral cu vocea sa a fost Kate Coppola – agent FBI, o necunoscută pentru el, însă o femeie puternică.
În scurt timp, apar situații neprevăzute, tentative de omor și victime descoperite în zone suspecte. Sunt trimiși oameni să-l linșeze pe Decker, dar nu au sorți de izbândă, omul se ține cu dinții de viață și se salvează la limită.
Și cum scenariul nu se învârte în jurul lui, dreptul la replică vine fiecăruia, inclusiv victimelor care așteaptă să găsească o cale și să fugă din ghearele celui care îi terorizează. Situațiile în sine sunt complicate, dar să nu credeți că fiecare pagină are lacrimi și sânge.
Îmi place cum scrie autoarea și da, mi-a mers la suflet, însă apreciez foarte mult tehnica și echilibrul între gânduri. Povestea înaintează și tensiunea crește gradual, păstrând suspansul. Mărturisesc că abia aștept să văd cum se termină, efectiv nu are cum să mă dezamăgească. Știu sigur că va deveni cartea anului în viziunea mea. Top 25 cărți de citit
2. Second life – S.J. Watson
Prima dată am citit 150 de pagini și la un moment dat am trișat parcurgând ultimele pagini din carte. Efectiv mi s-a tăiat apetitul, ce să mai continui. M-am enervat și am zis că o las la dospit. În ultimele zile din 2019 am reluat firul scenariului și am prins gustul.
Second life este o ciudățenie, un thriller psihologic care mi-a pus răbdarea la încercare.
Julia și acum îmi dă bătăi de cap, ea este personajul principal, femeia care am urmărit-o pe parcurs, să văd ce idei are atunci când își dă reset la viață la scurt timp după moartea zbuciumată a surorii sale. Se simte urmărită, vrea să afle făptașul și intră pe internet discutând cu un străin, iar la un moment dat își dă întâlnire cu acesta. Are o viață normală, își iubește soțul și fiul, dar ceva se declanșează în ea când îl vede pe individ. Minciunile curg lanț, ea crede că deține controlul și dintr-o dată cade în propria capcană.
Nu știu ce se petrece mai departe, dar până acum îmi vine să-mi dau cu cartea în frunte atunci când o văd. Femeia caută necazul cu lumânarea și eu stau acolo să-i întind o batistă când transpiră de la stres.
3. Trandafirul și hangerul – Renée Ahdieh
Kalid și Sazi mă duc în alt tărâm, o altă poveste încâlcită și cu blesteme, sentimente ascunse în care forțele răului își bagă coada stârnind discordia.
Am adorat Urgia și zorile, însă m-am oprit să citesc continuarea. M-am pus pe fapte mari pentru că Șeherezada are nevoie de companie, mai ales acum când se află departe de soțul său, califul din Khorsan. Vreau să-i fiu alături atunci când necazurile se adună și se simte pierdută, știu că voi fi persoana potrivită.
Dacă autoarea Renée Ahdieh m-a fermecat prima dată, sigur povestea de iubire va continua în Trandafirul și hangerul, de data aceasta cu o eroină puternică și sigură pe sentimentele sale.
4. Sunt o babă comunistă – Dan Lungu
Mi-a ajuns din întâmplare un exemplar pe mână și am citit 50 de pagini. Exact comportamentul pe care l-ar fi avut mama dacă afla că fiică-sa aduce acasă un băiat cu care vrea să se mărite. Credeam că numai ea ar fi dat casa peste cap, am greșit, există epidemie. În cazul de față părinții fetei zugrăvesc inclusiv o parte din scara blocului ca să dea bine când vine cu potențialul ginere din străinătate.
Am încetat să citesc Sunt o babă comunistă pentru că râdeam singură în pauza de masă și dacă ar fi trecut cineva pe lângă mine, sigur ar fi crezut că-s truli. Acum, să nu ne mințim, normal că-s într-o dungă, însă mai trebuie să păstrez și aparențele, nu-i așa? Doar nu dau totul din casă.
5. Până la sfârșitul timpului – Raluca Alina Iorga
De anul trecut stă cartea la loc de cinste. Am cumpărat-o la scurt timp după ce am întâlnit autoarea la un club de lectură din București și ceva s-a legat între noi. Pentru mine nu este Raluca Alina Iorga, ci AliMoon, așa cum îmi place să o alint. Știu cât de mult suflet a depus pentru a o scrie, dar și cum a făcut documentarea, scoțând la iveală adevărul despre Vlad Țepeș.
N-am reușit să avansez pentru că am trecut prin diferite etape, nu m-am simțit pregătită pentru nivelul următor – să văd dincolo de aparențe, dincolo de adevăr, dar asta nu înseamnă că povestea dintre Ana și Vlad Țepeș va rămâne o necunoscută. Orașul Târgoviște are un simbol aparte și poate că acum aflu mai multe, făcând o paralelă între trecut și prezent. Top 25 cărți de citit
6. Pacienta tăcută – Alex Michaelides
Începutul promițător, ciudățenia personajelor, gândurile fiecăruia și modul cum este prezentat cazul pacientei tăcute, mă forțează să trec cartea de debut a autorului în lista mea cu top 25 cărți de citit.
Deja am voci care șușotesc pe la colțuri că este faină rău și că sigur mă va încânta, iar eu nu mă conformez. Citesc mai multe cărți în paralel, ce să fac, nu mereu pot fura câteva minute de timp liber, am și alte activități care mă solicită (de exemplu, acest articol. Dacă eram cu nasu-n carte, nu mai scriam lista de dorințe. Nu-i așa? Blogul cere sacrificii).
7. Lacrima stejarului – Simona Tănăsescu
De cartea Simonei Tănăsescu am tot auzit, prima persoană a fost Iasmy. Mi-a dat detalii din casă, încât dacă nu o adăugam pe listă, cred că mă ștergea de pe lista cu cadouri de Crăciun. Nu puteam să ratez ocazia și am zis, fie, mă sacrific.
Acum, lăsând gluma la o parte, n-am luat şi eu totul de bun, am început să răsfoiesc romanul, să văd ce este de capul lui, nu merg pe premisa: Crede și nu cerceta! Îmi voi face o opinie după ce parcurg o bună parte din cărămidoi, să văd dacă este stilul meu sau nu. Plus că am un target: un bănuț pentru Lacrima stejarului, nu?
8. Povestea mea – Michelle Obama
Nu-s pasionată de viața altor persoane, de aceea nu citesc autobiografiile, dar Povestea mea mi-a captat interesul. Probabil Michele Obama a avut un editor bun care a știut să îi redirecționeze scrisul sau poate acesta este harul ei, cert este că nu devine plictisitoare, ci păstrează contactul cu cititorul, asigurându-se că nu depășește limita, nu obosește. Intercalarea trecutului cu prezentul, povestind puțin despre origini, despre cât de bine se simte când în sfârșit poate bea liniștită o cafea pe terasă, efectiv lasă impresia că stai și tu pe scaun, alături de ea.
9. Al zecelea clan – Focul – O.G Arion
Oana Arion m-a pus pe fugă data trecută și mi-a dat emoții când s-a gândit Măria Sa să mă întrebe ce aș face dacă vine sfârșitul lumii. Eu cred că are surse sigure ce i-au spus că stau prost la orientare, de asta nu apuc să supraviețuiesc mult timp. Uite că am făcut-o și pe asta, doar iarba rea nu piere, ci crește și citește Al zecelea clan – Focul. Aici se schimbă foaia, trec la nivelul următor dau de vampiri, nonsangi, vârcolaci și cine știe ce alte făpturi malefice.
Nu știu cu ce se mănâncă tipul acesta de roman, dar mă convinge repede O.G. Arion și tura următoare când mă prinde la clubul de lectură, sigur mă ia la întrebări. Femeia vrea să se asigure că eu chiar citesc. Normal! Ce credeați că eu trișez? Nu Domnule, eu citesc paragraf cu paragraf. Poate că o mai ia gândul pe arătură și pierd firul, însă reiau… până termin cartea.
10. Dulcea mea răzbunare – Jane Fallon
Din când în când este nevoie și de diversitate, mai ales că o femeie află accidental că soțul ei, un actor cunoscut, trișează cu altă femeie. Și se pune ea pe treabă ca să lege fir cu fir și să se răzbune, mergând încetul cu încetul. La început să dea jos din kilogramele depuse și după să îi strice domnului soț karma dându-i prăjiturele ca să facă fălcuțe. Și cum nu se poate liniști, merge să discute și cu soțul matracucei, adică amantei.
Acțiunea se complică și eu trebuie să aflu. De asta în următoarea perioadă merg în studiu de caz pentru a înțelege de ce o femeie are răbdare atât, în loc să îi dea o lovitură sub centură și gata. Ce atâta nervi și stres?
Eu nu rezistam, sigur albeam dacă stăteam luni în șir cu secretele pe limbă și să nu vorbesc. Tocmai eu care sunt ca televizorul și de neoprit?
11. Arlechinul – Natașa Alina Culea
Natașa Alina Culea are un stil aparte și oricât aș încerca să o dau la întors, ea mă trece la nivelul următor, mergând spre lucruri serioase.
Arlechinul este o poveste specială, un fel de bombă cu ceas care mă va teleporta pe alte tărâmuri pentru a trăi prin intermediul cuvintelor.
Doamne ajută ca în 2020 să fie un an magic, să nu mai trag mâța de coadă, să se dubleze timpul și să-mi formez propria opinie despre misterul arlechinului.
12. Surâsul gheişei. Secretele artei japoneze de a trăi – Ursula Richter
Cei care mă cunosc știu că nu am nici în clin nici în mânecă cu gheișele, dar în jurul lor există suficient mister cât să citesc, cel puțin această carte.
S-au scris/spus atâtea despre ele, încât trebuie să aflu ce secrete ascund femeile ce îmbracă aceste chimonouri, dar și ce rol joacă în cultura japoneză. Sunt de neatins sau în jurul rol s-a creat un mit?
Am multe întrebări fără răspuns și tind să cred că Surâsul gheișei s-ar putea să mă ajute, în fond nu trebuie să mă mulțumesc cu descrierea editurii, am dreptul la propriile mele răspunsuri.
13. Inițierea și Călătoria din seria Cavalerii timpului – Mirela Oprea
De la Mirela Oprea mi-au rămas de citit cele două volume din seria Cavalerii timpului. În primele cazuri am mers pe teren sigur, romantism, intrigă, suspans, mai exact în aria historical romance/contemporan. Acum va fi fantasy (poate și ceva romantism), însă nu-mi este teamă, pot duce.
Mă ghidez după deviza: Înainte cu tupeu!
14. Orice carte de Kate Morton
Știu, sună dubios, dar Kate Morton este senzația momentului. Se pare că nu ești cititor adevărat dacă n-ai citit această autoare. Și cum eu nu mă ghidez după reguli, am zis că poate mă prinde flama și trec în gradena fanilor.
Am să dau iama în librăria online ca să citesc vreo câteva pagini, nu pot alege așa oricum. Voi merge pe instinct, cea mai convingătoare introducere să fie a mea. În timpul anului îmi voi da seama cât de inspirată sau neinspirată am fost să adaug această autoare pe listă.
Nu dați cu pietre, nici voi nu sunteți fani Sandra Brown, așa ca mine, da? Să nu strâmbați din năsuc pentru că această autoare dă clasă multor autori (amatori) români contemporani.
15. Un nou început – Mona Kastan
Am citit recenzia scrisă de Alice și mi-am dat seama că dacă n-am ce face, pot să o citesc. Nu mă va da pe spate cu acțiunea ei, dar măcar voi rămâne cu o stare de bine. Și cum eu mă orientez după cum bate vântul, atunci Un nou început se poate încadra ușor în lista mea de dorințe. Presimt că o voi fuma rapid și mai câștig o liră cu acest top 25 cărți.
16. Confesiunea unui preot – Sierra Simone
La câte cărți erotice am citit de-a lungul anilor, ar fi păcat să nu adaug și Confesiunea unui preot. Din recenzia Iasminei reiese că s-ar încadra în tiparele mele și că da, sigur este atipică, dar până nu citesc câteva capitole nu mă conving de realitate.
Ce dacă mă va face să roșesc, n-o citesc în avion/autobuz/metrou/căruţă ca să chițăi, stau și eu liniștită pe canapea, să râd singură dacă am la ce.
17. Over the Rainbow – Paul Pickering
Am înhățat-o din instinct. De obicei, la titlurile în engleză intru pe alte bloguri de profil. Descrierile de pe copertă sunt îmbietoare și dacă un autor nu-mi spune ceva anume, merg să văd în ce categorie se încadrează.
De data aceasta voi porni în Afghanistan. Povestea este complicată, dar, se preconizează că nu va fi lipsită de aventuri și cum conflictele în zona respectivă sunt în toi, sigur voi găsi ceva bun de cules din acest roman.
18. Tatăl celuilalt copil – Parinoush Saniee
În cazul cărții Tatăl celuilalt copil situația este diferită. Mi-a oferit-o un profesor de română, încântat că mai sunt și oameni care citesc. Deși nu m-am ținut de cuvânt, am împrumutat-o la mai multe persoane care au dorit să o termine. Inclusiv mama a citit-o, tocmai ea care are contract încheiat cu cărțile romantice și cu greu o scot din granițe.
„Una dintre primele mele amintiri este o zi fierbinte de vară în care mergeam de mînă cu tatăl meu și pe lîngă noi a trecut un camion plin cu oameni care strigau diverse lozinci. N-am să uit niciodată sentimentul pe care l-am avut cînd o lacrimă de-a tatei mi-a căzut pe mînă.” (Parinoush Saniee)
19. Dinastia – J. R. Ward
Nopți de patimă – prima mea carte cu vampiri care m-a prins între mreje, de asta Dinastia vine la pachet cu bilețelul: Must read.
Informațiile culese sunt puține, dar nici nu mai contează, a scris J.R. Ward, trebuie să fie ceva de capul ei. Sigur va avea romantism la pachet.
20. Verity – Colleen Hoover
Dacă este Colleen Hoover, atunci intră în top de priorități. Până acum mi-au plăcut cărțile precedente ale autoarei și cred că va face o figură frumoasă. Nu doar pe mine m-a prins flama, ci și pe alți cititori.
Un mod frumos de a prețui acest 2020, mai mult decât am făcut-o până acum.
21. Orașe de hârtie – John Green
John Green – autor îndrăgit, cărți ecranizate, tineri mulțumiți și multe lacrimi la mijloc. Poate că alegeam și eu Sub aceeași stea sau Căutând-o pe Alaska, dar am zis că poate Orașe de hârtie are mai puțin dramatism.
Și dacă nu va fi, nu-i capăt de lume, lista de provocări continuă.
22. Femeia în fața oglinzii – Éric-Emmanuel Schmitt
O carte atipică în care sunt prezentate trei femei ce trăiesc în epoci diferite. Una în epoca Renașterii, alta în Viena imperială de la începutul secolului XX și ultima în prezent, la Hollywood. Se preconizează că se simt diferit și că ar fi una și aceeași femeie.
Aș citi acest roman din curiozitate, în fond Éric-Emmanuel Schmitt până acum a fost în gândurile mele, nu și în listele mele de lecturi. Să fie revoluție literară, să intru în lumea bună a cititorilor. Un autor apreciat și eu sunt în urmă. Să-mi fie rușinică.
23. Prințesa de hârtie (vol.1) – Erin Watt
Seria Familia Royal a cucerit multe inimi, iar eu nici măcar o filă nu am deschis. Din descrierea editurii, primul volum are câte puțin din fiecare, secrete, minciuni, oameni care au totul, dar nu sunt fericiți. Știți voi, picanterii care atrag de obicei, ființele inocente ca mine, ce n-au crescut în puf și preferă să arunce o privire peste gard în grădina altora. 🙂 Mă simt ca o spioană, însă așa sunt cititorii, curioși și băgători de seamă.
24. Hoțul de inimi – Teresa Medeiros
Am devorat 160 de pagini din carte, dar încă mă enervează personajul masculin. Scoțian renegat, hoț și bărbat care merită o ciufuleală pentru că nu știe ce vrea. Se simte atras și stă la vrăjeală cu o tânără, dar vrea să se căsătorească cu mătușa acesteia din interes. Și lovitura de teatru apare când se schimbă brusc și se mută din Anglia în Scoția. Poate aici se va petrece altceva pentru că de nu, jar mănâncă această carte. 🙂
Da, să știți că eu nu dau cu cărțile de pereți, le abandonez repejor până ajung la sentimente mai bune.
25. Nothing to fear – Karen Rose
Dacă am ajuns la final, înseamnă că am supraviețuit și merită să citesc inclusiv această cărămiduță. În cazul în care cineva se va apropia de veniturile mele, îi dau cu hardcoverul în cap și se duce la nani instant (este aleasă pe sprânceană, un fel de armă albă literară). Top 25 cărți de citit
Deja știți că ador autoarea, indiferent că le citesc aiurea, nu țin cont de începutul seriei, nici că mai contează, femeia scrie remarcabil. Cărțile ei sunt complete, pline de suspans, personaje multe și da, se vede că se documentează.
Nu stați pe gânduri, descoperiți cărțile lui Karen Rose pentru că merită fiecare bănuț.
Să știți că acțiunea din Nothing to fear se petrece înainte de You can t hide – Nu te poți ascunde, singura carte a autoarei ce a fost tradusă în România.
Voi ce gânduri aveți pentru 2020. Ce cărți ați alege dacă ar ai fi să faceți un Top 25 cărți de citit în 2020 care ar putea să aducă venituri?
Buna,asa mi-a propus si eu sa pun 5 lei/carte pentru mine si 0.50 bani pentru copil,iar de Black Friday sa cumpăr cărți.
Eu am o problema ,banii nu rezista la mine,pusesem in pusculita „cate ceva” dar am dat o comanda de cărți și iar sunt pe zero.pai eu cand comand păi comand (i am luat copilului alte 10 cărți, cu toate că am zis ca o las mai „lejer ” anul acesta. ANUL trecut i am luat 120 de carti lui si 60 mie,asa ca am.zis ca trebuie sa limitez achizițiile (e pacat sa nu le rasfoim si sa le intelegem pe cele luate,iar eu am destule necitite )
.. sper sa apuc sa pun macar 1 leu de carte pentru mine(tot strang macar de 4,5 carti),iar lui tot 0.50 bani…
De la începutul anului și până acum i-am citit 95 de cărți copilului (are 4 ani și 2 luni)…
Buna, Nicoleta! Sa stii ca o astfel de economie ar fi binevenita, fie ca-i pentru tine sau pentru copil. La varsta lui are provizii serioase in materie de lectura, acum trebuie sa te conformezi ca sa pastrezi banutii.
Eu vreau ca la sfarsitul anului sa pot strange, nu o suma fabuloasa, ci una onorifica.
Spor la citit!Imi plac alegerile!
Multumesc Arci. Spor si tie.
Verity si Sunt o baba comunista mi-am propus sa citesc si eu anul acesta. Strang si eu la pusculita, 10 lei cartea:-)
Ohhh, bravo sis. La sfarsitul anului ne distram cu banutii stransi.
Am citit Sunt o babă comunistă și Arlechinul. Am si eu pe lista câteva din cărțile alese de tine
Vero, te invidiez, deja le-ai dat gata.
Doamne, sunt uimită de performanța mea :)).
Am citit 6 cărți din lista aceasta! Unele sunt în lista mea de ceva vreme!
[…] am făcut un pariu în septembrie să termin 100 de cărți până în decembrie 2020? Răsplata: 100 de lire din buzunarul soțului. Ce șanse am? Nici eu nu știu, dar am timp până în ultima zi din an […]