Meniu:(tort cu nuci, stafide și bezea, drob de pui, coastă de porc...

Meniu:(tort cu nuci, stafide și bezea, drob de pui, coastă de porc umplută)

by -
4
tort cu nuci, stafide și bezea

Meniu:(drob de pui, ciorbă, coastă de porc umplută, tort cu nuci, stafide și bezea, sărăţele)

1.Aperitiv: Drob (de pui)

-500 gr ficat de pui fiert în lapte și dat prin mașina de tocat

-500 gr carne măcinată de curcan

-1 legătură ceapă verde tăiată fff mărunt (cu tot cu cozi)

-4-6 ouă fierte tari și tăiate bucăți

-3-4 ouă crude: gălbenușuri+spumă bătută

-1 legătură pătrunjel+1 legătură mărar tăiate fff mărunt

– sare, piper multicolor, cury după gust, 5-6 linguri de pesmet

-amestecăm toate ingredientele, pregătim 1-2 tăvi de chec (sau 1 tavă A4): ungem cu puțin ulei, presăram pesmet pe fundul tăvii și pe laterale

-punem compoziția în tăvi, ungem cu puțin ulei deasupra și presăram puțin pesmet și punem la cuptor

-scoatem din tava când s-a răcit, tăiem felii și punem pe platou

-servim cu hrean sau murături

2.Ciorbă de porc:

-carnea de porc o tăiem bucățele

-călim în fff puțin ulei 2 morcovi și 1 pătrunjel dați pe răzătoarea fină

-adăugăm carnea, amestecăm puțin apoi adăugăm apă și punem la fiert

-când carnea este moale adăugăm amestecul de verdeață și mai lăsăm câteva clocote potrivind de sare și piper

-dregem cu gălbenuș de ou amestecat cu smântână

3.Coastă de porc umplută:

-carne de porc măcinată+2 cartofi dați pe răzătoarea fină și storși+ 1 ceapă dată pe răzătoare sau tăiată ff mărunt (se poate pune o legătură de ceapă verde)+condimente+1-2 ouă crude=se face un amestec

-coasta de porc: ridicăm cu cuțitul subțire și bine ascuțit carnea de pe oase, lăsăm o porțiune prin care umplem cu compoziția de mai sus, apoi coasem locul (ață de culoare închisă că s-o vedem ușor)

-condimentam bucata de coasta umplută o punem în tavă, punem apă și punem la cuptor

-când carnea se moaie scoatem friptura și ungem deasupra cu miere amestecată cu puțin muștar

-punem în cuptor și lăsăm până e gata

-servim cu cartofi piure și murături

4.Tort cu nuci, stafide și bezea (Voichița):

1.Blat: 6 ouă, 6 linguri de zahăr, 2 linguri apă rece, 6 linguri nuci pisate, 2 linguri cacao, 4 linguri de făină+1 praf de copt; se bat albușurile spumă cu zahărul și cele 2 linguri de apă, adăugăm pe rând gălbenușurile, cacao amestecată cu făină, apoi nuca pisată. Se coace la foc potrivit 25-30 minute la 175 grade, se lasă la răcit.

-2.Se face un sirop din :250 gr zahăr+300 ml apă+1 fiolă de vanilie

-3.Blat de bezea: 3 albușuri,120 gr zahăr,100 gr nuci pisate, 60 gr stafide, 50 ml rom, 3 linguri făină.Se bat albușurile spumă cu zahărul, se încorporează făina, stafidele muiate în rom, nucile pisate. Se coace 20 minute la 175 grade, în tava de aceeași mărime cu blatul de cacao.

-4.Crema de vanilie:3 gălbenușuri,150 gr zahăr, 2 plicuri zahăr vaniliat, 700  ml lapte, 250 gr unt, 200 gr zahăr praf, 2 plicuri budincă de vanilie. Se freacă gălbenușurile cu zahărul și zahărul vaniliat până devine o cremă spumoasă. Separat se dizolvă prafurile de budincă cu puțin lapte (din cei 700 ml) și le amestecăm cu gălbenușurile. Punem restul de lapte la fiert, când aproape fierbe turnam compoziția  cu budincă amestecând continuu până se îngroașă. Se ia de pe foc, se lasă la răcit. Frecăm  untul cu zahărul praf până devine spumos, adăugăm compoziția rece cu ouă și amestecăm până omogenizam bine.

-5.Decor: nuci pisate, biluțe colorate sau după imaginație

-Asamblare:

-tăiem în 2 blatul de cacao și-l însiropăm după gust

-crema se împarte în 3 părți

-blat cacao+cremă+blat bezea+cremă+blat cacao+cremă

-se îmbracă tortul și pe laterale și se ornează.

5.Sărăţele

-din 1 kg făină+1 linguriță sare+1 vârf de cuțit zahăr+1 lingură ulei+drojdie cât o nucă (sau 2 linguri drojdie uscată) muiată cu puțin lapte=facem un aluat potrivit pe care îl frământam cu lapte, sau iaurt, sau smântână și lăsăm să crească

-pentru cornulețe împărțim aluatul în 4 părți egale, întindem fiecare parte ca un cerc pe care îl tăiem în 8 părți, radem deasupra brânză și rulăm fiecare parte (de la margine spre mijlocul cercului) să arate ca un cornulet, le așezăm în tavă (unsă cu untură), le ungem cu ou și le punem la copt (dacă vreți cornuri mai mari împărțiți cercul în 4)

-dacă nu vreți cornulețe le tăiați drepte sau cu formă de covrig, ungeti cu ou și presărați deasupra cașcaval sau brânză dată pe răzătoare

Poftă Bună!

Reţete

Tort cu nuci, stafide și bezeatort cu nuci, stafide și bezea

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

4 COMMENTS

  1. Arci, de data aceasta meniul pare unul festiv! Ca de fiecare dată, rețetele sunt minunate!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.