Ziua 7 de Kerry Drewery-Editura Rao-recenzie

Ziua 7, de Kerry Drewery-Editura Rao-recenzie

Editura: Rao, 2017

Număr pagini: 458

Traducere din limba engleză. Liliana Pelici prin Lingua Connexion

În vremuri când înșelătoria este universală, a spune adevărul devine un act revoluționar. „

                                                            Autor necunoscut

  Despre autoare vă scriam câteva rânduri în prezentarea primului volum din seria, Celula 7. Tot atunci vă făceam cunoscută povestea Marthei Honeydew și a lui  Isaac Paige.

  Doi tineri care s-au cunoscut după ce fata a rămas orfană, iar tatăl adoptiv al lui Isaac a ucis-o. Martha este închisă în Culoarul morții, iar șapte zile trece din celulă în celulă până la Celula 7. Ultima zi înainte de o posibilă executare, votată de public. Bineînțeles voturile pot fi umflate foarte ușor de guvern, pentru că se tem de influența ei. La finalul Primului volum vă întrebam ce se întâmplă cu Martha? Va fi executată?

  Ei bine în ultimul moment, chiar după ce s-a pronunțat condamnarea la moarte, Isaac aduce dovezi că tatăl lui adoptiv a ucis-o pe mama Marthei pentru a nu dezvălui un secret. Martha era fiica lui. Uimitor cum se ivesc noi informații. Așa cum Isaac aduce înregistrări cu accidentarea femeii și împușcarea lui Jackson de către Isaac când acesta încerca să o ucidă pe Martha.

Ce ați face dacă persoana iubită este amenințată? Ați acționa?

Pentru Justiția prin televot nu există o cale de mijloc. Ai ucis, vei fi ucis. Ironic, nu?

  Condamni crimele și răspunzi cu aceeași monedă. Asta nu te face criminal, doar pentru că guvernul îți permite?

Așadar, Isaac este încarcerat în Celula 1, iar tânăra este eliberată.

  Credeți că este sfârșitul? Citind mă gândeam ce s-ar mai putea întâmpla. Ei bine, credeți că un guvern corupt poate lăsa liberă o persoană instigatoare? O fată care are curajul să se revolte împotriva sistemului manipulator?

  Așa cum spuneam Isaac este închis. Gus, un băiat din High Rises, cartierul în care a crescut Martha, este și el acuzat pe nedrept și închis pentru șapte ani. Rămân: avocata Eve, fiul ei, Max și fostul judecător Cicero.

  Dar cum vor reuși să se lupte când nu sunt lăsați să vorbească? Ajung în emisiunea televizată Moartea este Justiție, iar moderatoarea Kristina, sau jurnalistul Joshua la fel, chiar dacă uneori pare că regretă, le răstălmăcește cuvintele. Noi secrete ies la iveală. Ce legătură are primul ministru cu toate aceste lucruri. Patty Paige, văduva neîdurerată este un  personaj misterios.

  E rândul Marthei să-l ajute pe Isaac. Ea ajunge o fugară, pentru că nu se lasă dusă la sanatoriu. Toată lumea este împotriva tinerilor.

  Alt guvern egoist, care se folosește de legi și de justiție pentru ași urmări propriul interes. În care interesul omului dispare în favoarea obținerii puterii absolute doar de câteva persoane.

  Da! Despre asta este această serie unde recunoaștem multe din trăsăturile noastre de zi cu zi.  Oare se citește pe fața omului de pe stradă starea în care se află?

Uneori, toate astea se văd pe fețele şi în ochii lor, dar cei mai mulți au umerii cocoșați și înaintează pe trotuarul gri ca niște roboți.

Automat,

Programați să meargă din punctul A până în punctul B pe o animită rută.

Programați să creadă ce li se spune și să nu pună întrebări.

Programați să citească ceva într-un ziar și să creadă că e adevărat.

Și programați să simtă tristețe pentru o clipă pentru oamenii care suferă, apoi recunoștință că nu li se va întâmpla lor și, în cele din urmă, să uite ce au citit sau au auzit.

Apatie. Ignoranță. Lașitate. „

  Oare câți tineri, de vârsta Marthei, merg pe stradă și observă trecătorii. Câți au curajul să lupte pentru convingerile lor?

  În ZIUA 7 întâlnim aceeași presă de scandal, manipulatoare, josnică și mincinoasă. Același sistem infect, în care legea este făcută pentru unii, poate pentru cei mai slabi și neputincioși. Aceeași oameni pe care-i poți cumpăra și manipula ca pe niște marionete.

Întâlnim aceeași putere a banului. Ai bani ai putere. Ai o funcție importantă faci legea. Recunoașteți?

Încă se numește Curtea Regală de Justiție, dar nu se mai face dreptate acolo. Sunt doar studiourile emisiunii  Moartea este Justiție și birouri.

Poate, într-o zi, mă gândesc eu, va fi din nou ce a fost : un loc pentru adevărata justiție.

Mă dau la o parte și mă las în jos pe pragul unei uși, uitându-mă din umbră, în sus, la pereții de piatră și la ferestrele arcuite. Afară, cu excepția ochiului aceluia , totul e gotic și tradițional; înăuntru sunt doar suprafețe lucioase, extravaganță și lux.

Noi zâmbim. Voi aplaudați.

Noi vă povestim despre un scandal și voi ziceți oooh și aaah. Urmăriți-ne pentru mai multe.

Mai mulți telespectatori, mai multe voturi, mai mulți bani.

Nu iese fum fără foc, spuneți voi.

Așa că omorâm câțiva oameni și voi aplaudați.

Rata crimelor scade. Funcționează, spuneți voi.

Doar închideți ochii, ignorați faptele, nu puneți întrebari.

E mai ușor așa. „

  Se spune că speranța moare ultima. Poate spera Martha că într-o zi va sta sub același cer, împreună cu Isaac, liberi?

Ziua 7, al doilea roman al seriei, păstrează ritmul alert care m-a captivat în Celula 7, ba mai mult, situația este mai complicată.

  Acțiunile presei fiind din ce în ce mai agresive, mai mincinoase și pline de manipulare. Noi conspirații politice ne sunt dezvăluite. Lectura fiind din ce în ce mai condensată, iar informațiile mai condimentate.

  Condamnarea prin electrocutare este o pedeapsă crudă, starea condamnatului descrisă în cele șapte zile de detenție este atât de profundă încât ți se ridică părul în cap. Te teleportează în aceeași celulă cu condamnatul. Nedreptatea a fost și va exista întotdeauna. Întrebarea  este va supraviețui Isaac?

  Ce soluții caută Martha și dacă va lua decizii corecte vă las să descoperiți citind romanul. Vă garantez că nu o să vă pară rău.

Pe mine sfârșitul celei de a doua cărți din serie m-a lăsat nerăbdătoare pentru povestea din volumul trei- FINAL 7.

Aștept cu nerăbdare.

Cartea Ziua 7 de Kerry Drewery poate fi comandată de pe site/ul Editura Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii Cărţi Editura Rao

Ziua 7 de Kerry Drewery-Editura Rao-recenzie

 

 

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

14 COMMENTS

  1. Eram hotarata dupa primul volum dar acum in mod sigur vreau cartea.Doar ca eu voi astepta si aparitia celei de-a treia carti si le voi citit la maraton.
    Felicitari Vero,foarte faina recenzia!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.