06.07.2015 Razboaiele ruso-cecene 1994-2009 de Mark Galeotti-Editura Corint

06.07.2015 Razboaiele ruso-cecene 1994-2009 de Mark Galeotti-Editura Corint

Razboiul_ruso-ceceneLa Editura Corint se află în curs de apariţie cartea RĂZBOAIELE RUSO-CECENE 1994-2009 de Mark Galeotti.

Războaie care au schimbat lumea

O istorie în mai multe volume a războiului privit din diverse perspective: politică, strategică, tactică, culturală şi individuală.

Citiţi-le pentru a înţelege mai bine războiul şi pentru a putea pleda mai bine pentru pace.” Profesor Robert O’Neill, coordonatorul seriei

Până la declanşarea războiului, în 1994, cecenii din Caucazul de Nord au suferit mai întâi sub dominaţia Imperiului Rus, apoi a URSS. În replică la proclamarea unilaterală a independenţei Ceceniei, cu degradarea rapidă a ordinii de drept, Moscova a trimis trupe, care s-au văzut nevoite să se confrunte cu tacticile de gherilă ale cecenilor, obişnuiţi să lupte în munţi. Acordul semnat în 1996 la Hasav-Iurt a pus capăt primului război, însă multe dintre tensiunile care au dus la conflict au rămas nerezolvate. În 1999, condusă acum de Vladimir Putin, Rusia a declanşat un al doilea război, atacând capitala, Groznîi, şi instalând un guvern-marionetă. Chiar şi după ce operaţia contrateroristă a ruşilor s-a încheiat oficial, în 2009, mişcările insurgente de mică amploare au continuat, căpătând caracteristicile unui război civil.

Cartea, scrisă de un specialist în domeniu, este o pătrunzătoare analiză şi explică originea, istoria şi consecinţele războaielor purtate de Rusia în Cecenia, aruncând o nouă lumină asupra viitorului acestei frământate regiuni.

Editura Corint

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.