1986, de Jeff Henigson – Editura Epica – recenzie

1986, de Jeff Henigson – Editura Epica – recenzie

by -
2
1986, de Jeff Henigson - Editura Epica – recenzie

1986, de Jeff Henigson – Editura Epica – recenzie

Autor:  Jeff Henigson

Editura: Epica

Data apariției: 2021

Număr de pagini: 336

Titlu original: Warhead

Traducător: Cristina Stan

   Jeff Henigson a crescut în South Pasadena, California. În adolescență a dus lupta cu cancerul cerebral, apoi a studiat la London School Economics și a absolvit School of International and Political Affairs de la Columbia University. A lucrat pentru UNICEF, pentru Națiunile Unite, a locuit în majoritatea orașelor mari din lume, iar acum se simte ca acasă în Seattle. 1986 este prima sa carte, memoriile sale, fiind inspirată din realitate.

   Jeff este în 1986 un adolescent normal de 15 ani. Ușor timid, cu cercul său de prieteni, lumea sa e dată peste cap în momentul în care află că are cancer cerebral și trebuie să facă o operație pe creier. Aici începe lupta sa cu boala, o luptă pe care niciun copil nu ar trebui să o îndure. Găsește un grup de sprijin, cunoaște copii în aceeași situație cu a sa. Unii scapă, unii nu merg mai departe… Iar copilăria nu ar trebui să fie atât de dificilă!

  Viața lui primește o fărâmă de speranță când află că există o asociație ce îi poate îndeplini o dorință, indiferent de care ar fi aceasta.

”-Dorința mea este să călătoresc în Uniunea Sovietică și să mă întâlnesc acolo cu Mihail Gorbaciov ca să pot discuta cu el despre sfârșitul armelor nucleare și al Războiului Rece.

Mama a rămas cu gura căscată, Terri și Matt s-au uitat unul la celălalt, zâmbind și ridicând din sprâncene. 

-În cazul în care n-o putem îndeplini, ai alte? zice Terri.

-E singura mea dorință, am spus, scuturând din cap. Dacă n-o puteți îndeplini, nu e absolut nicio problemă. Dar nu vreau altceva.”

   E atât de greu de crezut că Jeff a cerut așa ceva și nu a vrut ceva material, mai degrabă. Ar fi putut avea orice, indiferent de valoare. Dar pentru Jeff, această întâlnire cu liderul sovietic e mai mult decât o dorință. E o punte spre tatăl său, care nu își manifestă sentimentele față de el în niciun fel. E un strigăt, o nevoie de iubire acută, pe care Jeff o simte și mai pregnant în momentele când e bolnav. De ce este nevoie pentru ca tatăl lui să îl observe? De ce e nevoie pentru ca el să se manifeste și să îi spună în cuvinte ce înseamnă pentru el?

”-Tații noștri ne iubesc. Dacă nu ne-ar iubi, tu chiar crezi că ar mai veni la spital, sau la programările noastre medicale importante, sau să ne întrebe de școală sori cum ne simțim? Nu le-ar păsa absolut deloc. Însă tata face toate lucrurile astea, și din tot ce mi-ai spus tu, și al tău le face. Am dreptate?

Am rămas stupefiat. Am clipit de câteva ori.

-Păi, da.

-Exact. Însă asta nu înseamnă că ne înțeleg – știi, că înțeleg ceea ce simțim cu adevărat, sau ce ne place la nebunie, sau ce ne sperie. Eu i-aș dat tatei o sută de dolari dacă ar putea să numească o singură trupă care0mi place. Ca să nu mai spun de cele un milion de priorități pe care le are pentru mine și care s-ar putea să nu corespundă cu ale mele. Oricum, eu îl iubesc și el mă iubește, dar eu trăiesc pentru mine însămi.”

   Viața de adolescent e suficient de complicată și fără boală. Toți am trecut prin asta. Aveam milioane de probleme (așa le vedeam noi), lumea nu ne înțelegea, iar părinții ne băteau la cap non-stop. Însă Jeff a avut ghinionul să aibă și cancer. Asta înseamnă lupta cu moartea în fiecare zi, prin toate procedurile medicale la care a fost supus. Și da, e mai complicat decât pare. Dar mai presus de toate, Jeff se gândește la viitor. Jeff vrea să schimbe ceva. Vrea să aibă un sens pentru omenire. Vrea ca lumea să știe ce a făcut. Și luptă până la capăt pentru visul său. Chiar dacă asta înseamnă să se certe cu toată lumea care nu vrea să întreprindă această călătorie în Uniunea Sovietică, atât de importantă pentru el.

   Jeff este un copil deosebit, iar viața sa e de o însemnătate deosebită. Asta se reflectă în viața autorului, care chiar dacă nu s-a întâlnit cu Gorbaciov, a lucrat pentru diverse ONG-uri și a militat pentru pacea mondială. Cartea 1986 este o carte motivațională. Nu uita niciodată de visele tale și fă tot ce poți pentru a le îndeplini Oricât de greu ar părea. Obstacolele sunt puse în fața ta doar pentru a te motiva. Indiferent de circumstanțe, merită să luptăm pentru ceea ce ne dorim, pentru că niciodată nu se știe unde vom reuși să ajungem. 1986 este despre curaj, despre îndrăzneală și despre setea de viață. Dacă Jeff nu și-ar fi dorit cu tot dinadinsul să trăiască, e clar că nu am fi cunoscut povestea sa. Să învățăm din poveștile celor puternici!

 Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Gabriela Bratu***Mămică de beagle, devoratoare de cărți, curioasă din fire. Sunt o tipă sociabilă, loială celor dragi, iubitoare de animale, dar și de oameni. Îmi place să cred că fiecare din noi are ceva frumos în interior. La fel, îmi place să cred că oricine poate să citească, trebuie doar să vrea! Poate că ingineria nu se pupă extraordinar cu literatura, dar cititul și scrisul sunt viața mea. Am răbdare, însă fără să mă calce cineva pe coadă. O dată ce sunt stârnită, chiar îmi pun ambiția să fac un lucru. Și mai ales, să-l fac bine!

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.