2015 Retragerea lui Napoleon din Rusia. Memoriile Maiorului Vionnet, 1812 de Louis...

2015 Retragerea lui Napoleon din Rusia. Memoriile Maiorului Vionnet, 1812 de Louis Joseph Vionnet-Editura Corint

Retragerea_lui_NapoleonLa Editura Corint a apărut cartea Retragerea lui Napoleon din Rusia. Memoriile Maiorului Vionnet, 1812 de Louis Joseph Vionnet.

Descriere:

Memoriile MAIORULUI VIONNET, 1812

Memoriile maiorului Louis Joseph Vionnet despre dezastruoasa campanie a lui Napoleon în Rusia din 1812 constituie o lectură atractivă, detaliată şi plină de anecdote personale şi aspecte interesante din viaţa de soldat din secolul al XIX-lea.

Relatarea lui se concentrează îndeosebi asupra retragerii din Moscova, dar el a participat la toate marile bătălii şi a urmărit întreaga campanie, de la primele manevre din iulie 1812 până la începutul anului 1813, când francezii au fost urmăriţi de cazaci prin întreaga Prusie. A fost prezent la distrugerea Smolenskului, a mers pe câmpul de luptă de la Borodino şi a fost martorul marelui incendiu din Moscova. Vionnet a fost maior în Regimentul de puşcaşi-grenadieri, un regiment al veteranilor din Garda Imperială, iar istorisirea sa oferă o perspectivă inedită asupra elanului, moralului şi coeziunii acestei forţe militare de elită.

LOUIS JOSEPH VIONNET, viconte de Maringoné, s-a născut în Longueville în 1769, ca fiu al unui cizmar şi al unei dantelărese. A intrat în artilerie în 1793 şi a fost promovat căpitan în 1794. A luptat în Italia în 1796, în infanteria de linie în 1798 ? în Garda Imperială de grenadieri în 1806, participând la campaniile din Prusia, Polonia şi Spania. În 1809, a intrat în Regimentul de puşcaşi al Gărzii, a luptat din nou în Spania în 1811, iar apoi, având gradul de maior, a luat parte în 1812 la campania din Rusia, căreia i-a supravieţuit. S-a retras din armată în 1831 şi a murit în 1834.

Editura Corint

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.