Bella, iepurașul. Animăluțe fermecate din Pădurea Înrourată

Bella, iepurașul. Animăluțe fermecate din Pădurea Înrourată – recenzie

Titlu: „Bella, iepurașul. Animăluțe fermecate din Pădurea Înrourată”

Autor: Lily Small

Editura: Nemi

Anul apariției: mai 2018

Colecția: Nemi

Număr pagini: 128

   Nu există lume mai mirifică decât aceea a copilăriei, iar dacă povestea face parte din acest decor, atunci, viața devine una plină de farmec. Astăzi o să vă povestesc despre o pădure… o pădure la fel ca toate pădurile, adică fermecată, despre care scrie Lily Small.

   Pasionată de animale și de viața în matură, Lily Small descrie magia necuvântătoarelor, într-o colecție specială: „Animăluțe fermecate”. De ce spun specială? Pentru că totul la aceste cărticele, de la copertă, la mesaj emană aroma inocentă a copilăriei, a perioadei în care asimilezi informații din jurul tău, distingi valorile morale și îți construiești un caracter cu care vei deveni adult. Dincolo de acest aspect, cartea apropie copiii de natură, le arată faptul că valorile morale ne ajută să ne construim un caracter nobil și să prețuim natura. Casă pentru necuvântătoare, natura este prietena noastră, iar acest lucru trebuie să-l învețe copiii încă de mici. Respectul pentru natură e una din modalitățile prin care se pot evita calamitățile, iar generațiile de astăzi – dacă li se insuflă această valoare – vor deveni apărătorii  naturii de mâine.

   Cărticica „Bella iepurașul” ne povestește despre o pădure fermecată și înrourată, deopotrivă. Aici, fiecare viețuitoare are câte o misiune. Nimeni nu stă degeaba, ci toți contribuie la echilibrul și starea de bine a pădurii. Bella, un iepuraș din neamul Iepurașilor de Muguri (neam cunoscut prin pădure și sub numele de Iepurașii de Boboc. Misiunea Bellei este aceea de a deschide petalele florilor de primăvară. În pădure, toți sunt prieteni, iar cea mai bună prietenă a Bellei este o pisicuță, fermecată și ea. Misiunea Carlei este aceea de a aduna boabele de rouă și de a le prinde în pânzele de păianjen, pentru a crea strălucire. Atât Bella, cât și Carla, sunt pline de grație, de frumusețe, iar inimile lor mici poartă foarte multă iubire.

   În fiecare an, pe Dealul cu Dalii se organizează Ziua Sporturilor, iar Bella și Carla se grăbesc să-și termine treaba pentru a putea fi prezente și ele la această manifestare. La ultimul boboc de floare pe care vrea să-l deschidă, Bella are parte de o mare surpriză: o gărgăriță tristă iese din boboc. De ce era gărgărița tristă? Ei bine, se pare că, spre deosebire de celelalte gărgărițe, ea nu avea decât o bulină… iar acest lucru o făcea să se simtă foarte urâtă. Cu sufletul său pur, Bella încearcă să o convingă că nu e nimic urât în a fi diferit de ceilalți. Totuși, Lexi, gărgărița cu o singură bulină, nu vrea să-și accepte înfățișarea. Bella pleacă într-o călătorie prin toate colțurile pădurii, în căutarea bulinelor pentru gărgăriță. Toate animăluțele care aveau pete sau buline spun că nu le-au procurat de nicăieri, ci au fost acolo dintotdeauna, iar Lexi este din ce în ce mai tristă. Întâmplarea face ca cele două să se rătăcească și să nimerească tocmai la Ziua Sporturilor, unde, tot printr-o întâmplare, Lexi devine concurent în competiție. Dacă va câștiga sau nu competiția, dacă își va accepta sau nu înfățișarea, veți afla intrând în mirifica lume a pădurii fermecate și înrourate. Nu vă faceți griji, n-o să vă rătăciți! Chiar la începutul cărții aveți o hartă pe care o veți putea folosi în frumoasa călătorie!

   Stilul este unul lejer, conversațiile curg firesc, iar firul epic are un flux natural. Am avut impresia unei voci a pădurii, o voce înțeleaptă care vrea să transmită copiilor ce înseamnă prietenia, acceptarea și încrederea în propriile forțe. Textul este însoțit și de imagini elocvente, foarte bine realizate, iar fiecare număr de pagină este frumos încadrat într-o floare. La sfârșit, micii cititori vor găsi și un labirint cu ajutorul cărora o vor putea ajuta pe Lexi să găsească drumul spre linia de sosire, apoi vor fi provocați să termine unul din cântecelele Bellei!

Iată câteva citate:

O chema Bella și era din neamul Iepurașilor de Mugur, numiți și Iepurași de Boboc, animăluțe fermecate care trăiesc în Pădurea Înrourată. Trecând de la un copac la altul, cânta un cântecel despre misiunea ei specială, aceea de a deschide frumoasele flori de primăvară.

Lucește, lucește, soare frumuşel!

Eu merg să mă distrez nițel.

Voi lucra și mă voi veseli

Făcând flori din muguri vii…”

„Lexi căzu pe gânduri, apoi ochii începură să-i strălucească.

-Vrei să spui… că a fost un noroc să am o singură bulină?

Bella încuviință. Pe fețișoara lui Lexi se arătă un zâmbet, iar ea se înălță și, de bucurie, făcu o tumbă.

-Poate că, totuși, nu-i așa de rău să fii diferit! Îi strigă ea Bellei.”

  Cartea se adresează copiilor de peste 5 ani, însă poate fi citită și de adulții care vor să-și amintească nu doar de copilărie, ci și de valorile morale asimilate cu atâta simplitate în perioada copilărie și totuși, aplicabile atât de greu în lumea actuală.

Cartea Bella, iepurașul. Animăluțe fermecate din Pădurea Înrourată poate fi achiziţionată de pe site-ul Editura Nemira

Piticot-Recenzii cărţi pentru copii

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

 

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

14 COMMENTS

  • Cu mare drag, Anca! Să știi că e o lectură plăcută pentru copiii de orice vârstă, dar și pentru adulți!

 1. Sigur ca e si pentru adulti! Eu as devora toate cartile pentru copii si animalute, mai ales daca sunt si pisici pe acolo :)) Foarte frumoasa recenzia ta!

  • Mulțumesc, Sorina! Seria aceasta de la Nemi e foarte plăcută! Poveștile sunt superbe, la fel ca și personajele!

 2. Draguta carte am s-o recomand unei prietene a carei fetita at fi incantata s-o citeasca.
  Felicitari Ro!

  • Îmi plac foarte mult poveștile pentru copii și consider că e un privilegiu pentru noi, adulții, să ne reîntoarcem la copilărie prin poveste.

 3. Felicitari pentru prezentarea ispititoare 🙂 Cei mici vor adora aceasta carte 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.