Bocănilă de Alice Clayton

Bocănilă, de Alice Clayton – Editura Paralela 45 – recenzie

Alice Clayton

Bocănilă

Editura Paralela 45

Număr pagini: 335

Traducere Adriana Ciorbaru

  Bocănilă de Alice Clayton comedie romantică.

   Aţi văzut filmele: Isn’t it romantic, Ce-şi doresc femeile, Frumuşica, Prietenie cu folos, Fără obligaţii, etc? Imaginaţi-vă această carte la aceste filme, adăugaţi ingredientele, un motan în călduri, un vecin în focul pasiunii, erotism, frustrare sexuală… şi vedeţi ce iese. Doamne, îmi şi imaginez ce film ar putea ieşi din această carte. Bocănilă, este o comedie romantică, furtunoasă, extatică, neprevăzută, uneori şi melancolică, dulce, toate la un loc şi un pic mai mult din ce vreţi voi după ce aţi citit-o.

  ,,După nu știu cât timp – cu toate că aș spune că soarele apusese și răsărise cât amestecasem şi frământasem – am auzit o bătaie în uşă. Munceam în bucătărie de atâta timp încât am simțit cum îmi scârțaie spatele când l-am îndreptat – tocmai tăiam o negreså formidabilă făcută după rețeta Inei. Presupunea ceva efort suplimentar, dar sigur merita deranjul. Oare cât era ceasul? M-am uitat dupå Clive și nu l-am väzut. M-am dus la ușă, observând că peste tot pe podea e zahăr, alb şi brun. La ușă s-a auzit încă o bătaie, mai insistentă de data asta.
– Vin! am strigat.
Ridicând mâna ca să deschid uşa, am observat că am ciocolată pe degete. Pentru că eram împotriva risipei, mi le-am lins în timp ce deschideam uşa.
Era Simon, şi arăta epuizat. Ce faci aici? N-ar fi trebuit să ajungi acasă până… Până deseară târziu, știu. Am venit mai devreme, a zis, și a intrat în apartament. Am închis uşa şi m-am întors către el. Mi-am netezit şorțul murdar de aluat. Ai venit mai devreme. De ce?
S-a uitat în jur cu un aer amuzat, observând mormanele de fursecuri, plăcintele asortate rânduite pe pervaz, checurile cu dovlecei în folie de aluminiu, checurile cu dovleac și cele cu merişoare și portocale, aşezate ca niște cărămizi de-a lungul mesei din sufragerie. A rânjit încă o dată și s-a întors către mine, culegându-mi de pe frunte o stafidă de care habar n-aveam.
Vreau să știu de ce ai simulat.”

,,Nuuu! am urlat și am văzut panică pe fața Purinei și poftă pe a lui Clive, care se pregătea de amor. Dacă aş fi luat-o spre ușă mai devreme, măcar cu o secundă mai devreme, aş fi putut preveni haosul care a urmat. Simon şi-a deschis uşa şi mi-a aruncat un zâmbet derutat când i-am prins privirea. Fără îndoială se întreba de ce zbor către uşă strigând „nuuu“. In aceeaşi clipă, Clive s-a aruncat. A tâşnit. A atacat. Purina l-a văzut sărind drept pe ea și a făcut cel mai rău lucru pe care îl putea face. A fugit. A fugit în apartamentul lui Simon. Fireşte că fata care miorlăia când avea orgasm se temea de pisici. Clive a urmărit-o și, de pe palier, Simon, Mimi şi cu mine am auzit țipete și miorlăituri. Sunau ciudat de familiar. Am clătinat din cap şi-am preluat comanda operațiunilor.
Caroline, ce Dumnezeu a fost asta? Pisica ta… a început Simon, dar eu i-am pus mâna pe gură și am trecut, în viteză, pe lângă el. N-avem timp, Simon! Trebuie să-l prindem pe Clive! Mimi a venit după mine în apartamentul lui, dr. Watson pe urmele lui Sherlock Holmes. Tipetele și mieunăturile veneau din fundul apartamentului – care era imaginea în oglindă a apartamentului meu. Locuință de burlac, cu televizor cu ecran plat și sistem audio formidabil. Nu era timp să-i fac inventarul complet, dar i-am observat moun-tain bike-ul parcat în sufragerie și fotografiile superbe…

   Caroline şi motanul ei Clive se mută în noul apartament, liniştea pare să-i binedispună, asta până când vecinul său Simon se întoarce acasă. Din nopțile liniştite şi calme, acestea devin un frenetic de gemete, mormăieli, bocăneli ale patului în perete şi frustrarea tot mai mare a motanului la zarva din jurul lui. De aici şi până la ceea ce va urma este doar un pas. Cei doi vecini devin repede atraşi unul de celălalt, se enervează reciproc, îşi adresează replici spumoase, şi colac peste pupăză, motanul Clive se îndrăgostește de sunetele pe care le scoate partenera de dormitor a lui Simon. La această parte şi mine îmi vine să râd, chiar şi după ce am terminat cartea, fazele respective îţi rămân întipărite în minte, fără să vrei. Aşa cum spunea cineva ,,Dansează pentru a trăi şi … pentru distracție” ceva de genul este cartea.

  Dar bineînţeles că nu putem să trecem cu vederea partea romantică şi emoțională a povesti, deoarece autoarea a trecut cu uşurinţă şi pricepere de la partea comică la cea serioasă şi invers. Ce a fost interesant la carte este că autoarea a introdus în joc, ca şi personaj ce ia parte la poveste cu propriile lui gânduri, şi pe motanul Clive. Gândurile şi părerile motanului sunt de savurat.

   Alice Clayton, născută pe 10 ianuarie 1950, Statele Unite ale Americii, Nominalizată la Goodreads Choice Awards Best Humor şi Goodreads Choice Awards Best Goodreads Author. Şi nici nu putem contrazice aceste nominalizări, deoarece din propria mea experienţă, pot spune că este una dintre cele mai bune cărţi de comedie romantică. M-a distrat la maxim. Şi nu doar asta, împletește romantismul, comedia şi emoția foarte bine.

   Alice Clayton a lucrat în industria cosmetică timp de peste un deceniu înainte de a pune mâna pe un stilou. Îi place să grădinărească, dar să nu se murdărească, îi place să coacă, dar să nu curețe și, în cele din urmă, și-a convins iubitul să se căsătorească cu ea. Cartea Bocănilă, face parte din seria Cocktail, o serie spumoasă, cu momente comice şi replici îndrăzneţe.

Cartea nu trebuie ratată, vă garantez o lectură pe care nu o veţi uita.

Cartea o găsiți pe site-ul Editura Paralela 45.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

5 COMMENTS

  1. Ești mortală, Roxy! Mi-a plăcut mult maniera în care ai vorbit despre această carte. Ce bine că o am!
    MULȚUMESC pentru recomandare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.