Cimitirul trandafirilor de Cristi Nedelcu – Editura Litera – recenzie
Cimitirul trandafirilor, de Cristi Nedelcu – Editura Litera – recenzie
Cimitirul trandafirilor
Autor: Cristi Nedelcu
Pagini: 267
Editura Litera , 2020
Colecția – Biblioteca de proză contemporană/ coordonată de Doina Ruști
Despre autor
„Scriitor, jurnalist și blogger, Cristi Nedelcu (n.1969, Craiova) a debutat în revistă în 1993 în Dilema și în volum în 2006 cu cartea de eseuri Însemnări despre Shakespeare. Are un doctorat cu tema „ Semiotica bancului”. Este membru al Uniunii Scriitorilor și PEN Club România. Până acum a publicat teatru, eseu și proză scurtă.”
Când am început să citesc acest roman am fost ușor derutată. Autorul ne spune poveștile personajelor într-un mod deosebit, alegând să ne transmită perspectiva masculină și perspectiva feminină fără delimitarea acestora printr-un capitol. După ce m-am obișnuit cu scriitura am descoperit că avem două povești. Una în trecut, alta în prezent. Deși despărțite de câteva decenii aceste două povești sunt incredibil de asemănătoare. Nu doar asemănarea poveștilor e izbitoare, ci și deciziile personajelor, trăirile interioare și frământările apărute în viața de cuplu, dar și în cea profesională.
În povestea din prezent personajele principale sunt: Nic, Karina și M..
Nic și Karina sunt căsătoriți, ea este bibliotecară și el cercetător istoric. Cufundat adesea în munca sa, Nic este oarecum absent, iar Karina se aventurează într-o aventură extra-conjugală cu M.. Absorbit de noul dosar, la care lucrează, Nic descoperă că în trecut există un cercetător care a fost urmărit de securitate și devine aproape obsedat de a descoperi adevărata poveste, punând informațiile cap la cap și încercând să afle și despre piesele de puzzle care lipsesc.
În trecut Cernat este căsătorit cu Simona, iar aceasta are o relație cu David. Cine sunt M. și David și ce-i leagă pe cei doi?
Acești doi amanți sunt securiști. Misiunea lor e să afle cât mai multe despre munca celor doi istorici. Cum sunt atrase soțiile lor în acest joc și dacă vor fi capabile să-și trădeze soții urmează să aflați singuri citind cartea.
Am fost foarte scurtă cu prezentarea personajelor și a celor două povești pentru că vreau să vă spun cât de multe idei se ascund în acest roman nu foarte lung.
Nu încape îndoială că autorul are cunoștințe bogate în arheologie și istorie. Pe parcursul întâmplărilor din viața personajelor, apare influența politică, Ceaușescu și Securitatea. Se subliniază evenimente istorice spuse parțial, cenzurate și forțate spre a lua alte întorsături decât au fost gândite. Se știe că informația vine diferit, depinde pe cine asculți și ce adevăr îți este dezvăluit.
După ce demonstrează cunoștințele istorico-politice, Cristi Nedelcu, ne face o radiografie a vieții. Foarte bună perspectiva feminină și transmiterea conflictului interior al acesteia. Vocea analitică asupra caracterului integru al unei femei și degradarea acesteia până în cel mai josnic mod, aduce dorința masculină de a pătrunde în mintea femeii. O iluzie și cam atât. Până unde este dispusă să meargă o femeie frumoasă, plictisită lângă un bărbat inteligent, călcându-și în picioare toate principiile? Cum devine o femeie din soție model, obișnuită cu căldura și liniștea unui cămin, o amantă pasională și trădătoare.
„ Două femei într-una singură. Și în mod sigur fețele ei nu erau doar acestea, ci mult mai multe, pentru că o femeie este capabilă de transformări nebănuite uneori nici măcar de ea. „
Tot în Cimitirul trandafirilor se menționează furtul de idei, încercarea de a te afirma pe munca altuia și ce sunt dispuși unii oameni să facă pentru a părea originali pe spatele celor ce au acest dar nativ. Nu contează dacă vorbim de trecut sau prezent, acești impostori se găsesc pe toate drumurile, dar în timp adevărul iese la iveală. Nu-i așa?
Vă îndemn să citiți acest roman, poate veți descoperi detalii care mi-e m-au scăpat sau nu le-am divulgat spre a nu strica plăcerea lecturii.
„În Biblie parcă se spune: „ Nu ne aducem aminte despre cei ce au fost înainte, și tot așa despre cei ce vor veni pe urmă; nicio pomenire nu va fi la urmașii lor.”
Carte disponibilă pe site-ul Litera
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Multumim pentru impresii, Vero!
Cu drag
Cred ca este o carte interesanta.
Felicitari Vero!
Multumesc
Sună tare interesant. Mulțumesc pentru recomandare, Vero!
Cu drag, Alina
2unequivocally