Dune. Bătălia Corrinului de Brian Herbert, Kevin J. Anderson – Editura Nemira...

Dune. Bătălia Corrinului de Brian Herbert, Kevin J. Anderson – Editura Nemira – recenzie

Bătălia Corrinului

Dune. Bătălia Corrinului, de Brian Herbert, Kevin J. Anderson – Editura Nemira – recenzie

Dune. Bătălia Corrinului

Brian Herbert, Kevin J. Anderson

Editura Nemira
Colecția: Armada
Anul publicării în limba română: 2022
Titlul original: The Butlerian Jihad (2004)
Traducere: Cristina Ghidoveanu, Stefan Ghidoveanu
Număr de pagini: 744

  Dune. Bătălia Corrinului este al treilea roman din Legendele Dunei, o serie concepută de Brian Herbert și Kevin J. Anderson ca o extindere a universului Dune, creat de Frank Herbert.

  Trilogia descrie Jihadul Butlerian, un război legendar pe care oamenii din Galaxie l-au purtat împotriva mașinilor gânditoare conduse de hipermintea Omnius, cu 10.000 de ani înaintea evenimentelor din romanul inițial Dune.

  Toate aspectele care leagă această trilogie de saga originală – scrisă de tatăl Herbert – sunt explicate foarte bine și clar îndreptate către ceea ce va deveni realitatea Galaxiei, 10.000 de ani mai târziu. Originea Surorilor Bene Gesserit, doctorii Suk, Ordinul Mentat, Ghilda Spațială și Navigatorii săi, precum și rivalitatea istorică dintre Atreides și Harkonnen… Nimic nu a fost uitat, totul a fost interconectat cu grijă, lăsând în același timp anumite legături în dezvoltare (aceste mari societăți și frății nu au evoluat peste noapte, desigur), oferind o privire de ansamblu asupra trecutului mitic amintit vag de Frank Herbert.

  Cincizeci și șase de ani au trecut de la evenimentele povestite în Dune. Cruciada mașinilor. După moartea Serenei Butler au urmat decenii pline de violențe ale Jihadului. În urma unor lupte teribile, planetele sunt eliberate una câte una, astfel încât oamenii încep să nutrească speranța că războiul interstelar cu mașinile va ajunge curând la sfârșit.

  Omnius însă mai are o carte de jucat. Într-o ultimă încercare de a distruge umanitatea, el răspândește un virus mortal care decimează locuitorii multor planete… și balanța se înclină din nou în favoarea sa.

În final, un război care a durat generații va trebui să se decidă în bătălia apocaliptică de la Corrin.

  Ultimul volum din Legendele Dunei surprinde toate aspectele acestei înfruntări finale, cu premise, desfășurare și consecințe.

  Pe de o parte, moartea Serenei a servit drept impuls nou pentru Jihad, ale cărui puteri începuseră să slăbească, punând în pericol realizarea obiectivului suprem: eradicarea mașinilor conștiente pentru totdeauna.

  Pe de altă parte, numele Harkonnen a fost acoperit de dispreț, deoarece toți îl consideră pe generalul Xavier un trădător, după presupusa ucidere a Marelui Patriarh Iblis Ginjo, de către el. Realitatea însă este alta: dacă adevărul ar fi cunoscut, temeliile propagandistice ale Jihadului s-ar prăbuși, aruncând în neant decenii de război sângeros și făcând milioane de victime să fi murit în zadar. Este ceva ce Vorian Atreides, singurul care cunoaște adevărul, trebuie să evite cu orice preț, chiar dacă asta înseamnă să permită ca numele celui mai bun prieten al său să fie înfierat.

  În această nouă ordine a lucrurilor, supermintea informatică Omnius și robotul Erasmus au acum doi aliați umani: Yorek Thurr, fost șef al Jipol (poliția Jihadului) și Rekur Van, un bioinginer și genetician tlulaxa capturat de Erasmus.

  Yorek concepe un plan pentru a ataca Liga Nobililor prin intermediul unei arme biologice care să decimeze forțele acesteia și să dărâme structura sa socio-politică. Rekur Van este responsabil de dezvoltarea retrovirusului care poate aduce o schimbare semnificativă în cursul războiului.

  Între timp, Omnius lansează un atac asupra planetei Richesse, baza Titanilor (supermașinile cu creiere umane). Acest atac este respins de cymeci, dar în timpul său, robotul Seurat reușește să scape, luând cu el informații valoroase despre Titani.

  Vorian Atreides, comandantul suprem al armatei Jihadului, se întâlnește cu Abulurd Butler, nepotul lui Xavier Harkonnen, în Caladan. Vorian îi dezvăluie lui Abulurd, care într-un fel a devenit protejatul lui, întregul adevăr despre moartea bunicului său și motivele pentru care l-a implicat în uciderea lui Iblis Ginjo. Revelația îl marchează pe tânărul Abulurd, care decide să-și revendice numele Harkonnen. Acest lucru îi deranjează pe tatăl său, Quentin Butler, și pe frații săi, Faykan și Rikov Butler, toți militari ai Jihadului, un fapt care va avea o mare importanță mai târziu…

  După moartea mamei sale, Zufa, și a soțului său, Aurelius, Norma Cenva, mintea strălucită care a creat scuturile Holtzman, ce au adus atâtea beneficii militare, își continuă cercetările pentru a rezolva problemele plierii spațiului, un avans tehnologic care ar reprezenta un impuls imens în războiul împotriva mașinilor. Consumul său de melanj, condimentul geriatric extras de pe planeta Arrakis, crește, și ea începe să manifeste schimbări fiziologice pe care le controlează cu puterile dobândite după agonia prin care a trecut în mâinile titanului Jerjes.

  Fiul său, Adrien, a preluat conducerea companiei de familie VenKee Enterprises, ce include comerțul cu melanj și flota comercială.

  Afacerea profitabilă a condimentului îl determină pe El’hiim, urmașul lui Selim Montagusanos și liderul oamenilor liberi de pe Arrakis, să se îndepărteze de principiile și viziunea tatălui său, ceea ce îl nemulțumește profund pe Ishmael, fostul sclav zensunnit de pe Poritrin, care s-a căsătorit cu mama sa după moartea lui Selim.

  Romanul Dune. Bătălia Corrinului are de toate! Înfruntări spațiale de amploare și intensitate tot mai mare, intrigi, trădări, răsturnări neașteptate de situație, lupte interne pentru putere, numeroase asasinate și, desigur, marea bătălie finală. Toate firele epice desfășurate pe parcursul trilogiei vor fi unite într-un mod magistral.

  Trilogia Legendele Dunei păstrează atmosfera și stilul seriei originale. Este evident că Brian Herbert și Kevin J. Anderson au depus eforturi considerabile pentru a menține coerența tonului și a caracterelor, permițându-le cititorilor să se simtă familiarizați și să se reconecteze cu personajele îndrăgite din universul Dune.

  Comparativ cu romanele originale, cărțile trilogiei pot fi considerate mai accesibile și mai ușor de parcurs. Frank Herbert este cunoscut pentru stilul său dens și complex, iar unii cititori ar putea găsi că este mai ușor să intre în universul Dune prin intermediul acestor cărți mai recente.

  Gusturile literare sunt însă subiective și fiecare cititor poate avea preferințe diferite. Unii vor aprecia mai mult profunzimea și complexitatea seriei originale, în timp ce alții vor găsi că trilogia Legendele Dunei oferă o perspectivă interesantă și o poveste captivantă, încărcată de acțiune și suspans, perfect savurabilă și separat de continuările ei temporale.

  Eu am devorat cărțile trilogiilor Legendele Dunei, Preludiul Dunei, volumele din seria Dune și de abia aștept să deschid și noua traducere de la Editura Nemira:… Vânătorii Dunei.

Trilogia Legendele Dunei conține titlurile:

Dune. Jihadul Butlerian
Dune. Cruciada mașinilor
Dune. Bătălia Corrinului

Serie disponibilă pe site-ul Nemira

Bătălia Corrinului de Brian Herbert, Kevin J. Anderson

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.