Goldstein. Al treilea caz al comisarului Gereon Rath – Volker Kutscher –...

Goldstein. Al treilea caz al comisarului Gereon Rath – Volker Kutscher – recenzie

by -
0
Goldstein. Al treilea caz al comisarului Gereon Rath - Volker Kutscher - recenzie

Goldstein. Al treilea caz al comisarului Gereon Rath – Volker Kutscher – recenzie

Titlu: Goldstein. Al treilea caz al comisarului Gereon Rath
Autor: Volker Kutscher
Editura Lebăda Neagră
Colecție Black Spot
Data apariției: Martie 2024
Nr. pagini: 592
Traducător: Iulia Dromereschi

Volker Kutscher (n. 26 decembrie 1962) este un romancier german născut în Lindlar, Renania de Nord Westfalia. A studiat limba germană, filosofie și istorie, iar mai târziu, înainte de a-și începe cariera de romancier, a lucrat ca redactor de ziar. În 1996, a publicat primul său thriller, „Bullenmord”, urmat de alte două cărți apărute în 1998 și în 2003. Este cunoscut mai ales pentru seria „Gereon Rath”, care a constituit sursa de inspirație a serialului de televiziune „Babylon Berlin”. „Gereon Rath”, la care a început să lucreze în 2000, a avut succes imediat. A fost distins cu Premiul Berlin Krimi Fuchs Crime Writers Prize în 2011 și a vândut peste un milion de exemplare în întreaga lume. Publicată de Kiepenheuer & Witsch, seria este alcătuită în prezent din opt romane, primul fiind „Der nasse Fisch” („Peștele ud”) (2007), a cărui acțiune se petrece în 1929.

“În 1931, și în Berlin criza economică se resimte. Alexandra și Benny, doi hoți fără adăpost, se ascund în magazinul KaDeWe pentru a fura, după închidere, bijuterii și ceasuri. Ceea ce a părut o joacă de copii în jafurile anterioare, acum funcționează îngrozitor de prost. Cei doi sunt prinși de poliție, Alex scapă de arest, iar Benny este aruncat de pe acoperișul magazinului universal. Din acel moment fata începe să fie vânată de poliție. Comisarul Gereon Rath primește sarcina de a-l urmări pe Abraham „Abe” Goldstein, un gangster evreu din Williamsburg, sosit la Berlin pentru a se răzbuna. Din postul său de observație de la Hotelul Excelsior, Rath habar nu are că gangsterul s-a mișcat liber prin oraș și a procurat o armă.”

   Acesta este al treilea caz al comisarului Gereon Rath.

   Acțiunea se petrece în Berlinul anilor 1931, în plină criză economică.

  Romanul începe în forță cu o crimă, un tânăr Benny, un hoț fără adăpost, vrea să jefuiască, împreună cu prietena lui Alexandra, magazinul KaDeWe. Reușiseră să mai jefuiască două magazine mai mici, ducând marfa unui cămătar Kallweet, care avea un magazin de amanet, dar și o rețea secretă de cumpărători. Furau mai ales ceasuri și bijuterii, pentru că erau mai ușor de plasat. Reușiseră mereu până acum, doar că de data asta au fost trădați. Sosește poliția, Alex reușește să scape dar privește îngrozită cum Benny moare, ucis de un polițist. Fuge, se ascunde, trece prin multe până când se va răzbuna, în felul ei, și până va avea curaj să-și spună povestea.

  Colegii lui Gereon Rath preiau cazul, dar el este trimis să supravegheze un gangster american. Americanii îi anunțaseră pe nemți că un gangster-asasin american, Goldstein Abraham (Abe), călătorește în Germania. Americanii l-au bănuit și l-au cercetat în multe cazuri, dar fără dovezi (”hoțul neprins e negustor cinstit”, vorba zicalei) nu l-au putut închide. Nu știau de ce ar călători Goldstein, un evreu american în Berinul acelor vremuri. Șefii mari îi dau lui Rath rolul de a-l fila și a-l păzi, și ca o pedeapsă pentru că era mai mult “un călăreț singuratic”, mergea cu anchetele “până-n pânzele albe”, fără să-i pese pe cine deranjează cu comportarea și metodele lui.

  Totuși Goldstein scapă de câteva ori de sub supraveghere, ajutat de-o cameristă, Marion, pe care de fapt șeful unei mari grupări din Berlin, Marlowe, o angajase. Și de fiecare dată mai moare cineva, toată lumea crezând că e mâna americanului.

  Acum, pe lângă toate, Rath trebuie să afle cine scurge informații în presă, ce amestec au unii de la moravuri, unde lucrase și el, și să-și trăiască și viața personală.

  Însoțit de câinele lui Kirie (moștenit dintr-un caz anterior), se întâlnește cu Charly, iubita lui, pregătit să-i ofere inelul de logodnă, dar parcă viața conspiră împotriva lui. De câte ori e pregătit și gata s-o facă intervine ceva. Charly lucrase cu el, acum era la tribunal făcând cursuri de drept, și i se propune un stagiu la Paris.

  Dar până atunci este solicitată de șeful de la Omucideri – Gennat să-i ajute cu un caz. Tot la ordinul lui, în secret, tânărul Lange îl verifică pe polițistul vinovat de moartea lui Benny, iar lui Charly i se cere să-l urmărească. Așa că devine și ea la fel de secretoasă cu munca ei ca și Rath, și asta, ca și gelozia lui față de prietenul ei de la facultate, aduce o oarecare răceală în relația lor.

  Dar lucrurile se precipită, un poltist este ucis, apoi moare cel urmărit de Charly. Ea chiar vede un alt polițist la locul crimei, pe care totuși nu-l recunoaște în pozele arătate de Gennat. Rămâne însă șocată când îl identifica în colegul lui Rath, tânărul cadet Tornow. Îi spune și lui Rath, dar acesta nu o crede inițial, îi place tânărul și-l impresionează cu povestea lui de viață.

  Apoi plouă cu descoperiri de cadavre, șefi ale bandelor care împânzeau Berlinul.

  A apărut o altă bandă? Sau?

  Charly reușește să o găsească și să vorbească cu Alex, Rath dă de Goldstein, dar spre surprinderea lui omul nu are nici o vină și martorii o dovedesc.

  Până la urmă pune lucrurile cap la cap și începe să desfacă “pânza de păianjen”. Și “cireașa de pe tort” este dispariția lui Charly, luată prizonieră de un grup de polițiști, care voiau să știe ce a reușit Rath să afle și unde e americanul.

  Rath află că există o organizație “Mâna Albă”, în care erau mulți polițiști, unii aflați în funcții importante, care hotărâseră să facă dreptate în stilul lor, sătui ca cei vinovați să scape cu pedepse mici sau chiar de tot.

  Ce se va întâmpla? Va afla Rath cine conduce organizația? Va reuși să găsească membrii? Va reuși s-o salveze pe Charly? Cine îl va ajuta? Ce se întâmplă cu membrii grupării? Ce se întâmplă cu Goldstein? Cum va continua viața lui Rath? Ce hotărâre ia Charly?

  Veți afla răspunsurile citind cartea. Totul este foarte interesant și povestea este deseori pigmentată de luptele care se duc pe străzile orașului, și chiar în cartierele bogate, din cauza cămășilor maro, instigate la ură împotriva evreilor.

  Stilul lui Volker Kutschert te face să te găsești alături de personaje, să trăiești cu ele evenimentele, să participi la interacțiunile, luptele și frământările lor.

  Și înțelegi că este așa cum spun cei de la editură:

  “Volker Kutscher menține suspansul pe parcursul tuturor capitolelor. Rețeaua complicată a corupției, a criminalității și a național-socialismului în expansiune este descrisă cu o extraordinară abilitate.”

  Iată și alte păreri:

 “Cu cel de-al treilea caz al lui Rath, Kutscher a ajuns în prima ligă a scriitorilor germani de suspans.”(Kolner Stadt-Anzeiger)

  „Cu Goldstein, autorul german Volker Kutscher nu numai că produce ficțiune polițistă excelentă, dar scrie și un portret grandios al Berlinului anilor 1930.” (Echo)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.