Harta inimii – Susan Wiggs – Editura Miron – recenzie

Harta inimii – Susan Wiggs – Editura Miron – recenzie

by -
19
 Susan Wiggs

Harta inimii – Susan Wiggs – Editura Miron – recenzie

Harta inimii

Autor: Susan Wiggs

Editura Miron

Map of the heart

Număr pagini: 365

Traducere: Cornelia Cernetchi

Gen: Romance, Fiction, Historical Fiction

Dragoste și familie. Război și secrete. Trădare și salvare.

 Susan Wiggs revine cu o poveste emoționantă, în cere redă atmosfera ce traversează timpul și oceanele, de pe țărmul Delaware și pînă în teatrele de război din Franța, în timpul celui de-al doilea război mondial.

   A absolvit universitatea Havard devenind profesor de matematică. Încă de la vârsta de opt ani a cochetat cu scrisul. Timp de trei ani, Wiggs a continuat să scrie, iar în 1987 a publicat primul său roman, o poveste occidentală numită Texas Wildflower. A continuat să scrie romane istorice și contemporane. Acțiunea din romanele sale sunt din diferite zonele în care a trăit sau le-a vizitat. A renunțat la predare în 1992 pentru a scrie cu normă întreagă și de atunci a finalizat în medie câte două cărți pe an.
    A primit premiul Rita pentru romantism în 2007, după multe nominalizări în finale de-a lungul anilor. În 2000, Wiggs a început să scrie povești de ficțiune pentru femei singure. Cărțile sale au fost publicate în mai multe limbi, printre care franceză, germană, olandeză, letonă, japoneză, maghiară și rusă. În prezent locuiește pe insula Bainbridge, Wasingthon.
  Am rămas plăcut surprinsă de această autoare. Nu am citit nimic până acum, dar cu siguranță aștept să se traducă și alte titluri. (Autoarea are destul de multe cărți tipărite peste hotare). Personajele din carte sunt prezentate pe gustul meu, sentimentele, trăirile, dramele, sunt dozate în cantitate acceptabilă. Dacă mai adaug că această carte prezintă două perechi de îndrăgostiți din două perioade de timp diferite, avem ingredientele perfecte pentru o carte bună. Cele două planuri ale cărții alternează şi nu ai timp să te întristezi prea tare. Sacrificiul celor din perioada postbelică va deveni subiectul celor din prezent. Mulțumim editura Miron pentru această carte.

   Bethany Bay, America din zilele noastre.

     Camille Adams rămâne văduvă în urma unei tragedii, dar s-a împăcat cu trecutul și a făcut eforturi să-și continue viața alături de fiica ei, Julie, o adolescentă complexată, în comunitatea liniștită a unui orășel de pe litoral. Încercarea tinerei văduve de a trece mai departe peste moartea soțului său nu este încununată până acum de succes. În afară faptului că acum duce o viață retrasă, pe cât posibil fără nici un fel de ,,adrenalină” din trecut, relațiile de scurtă durată pe care încearcă să le aibă o vor afecta și pe fiica sa Julie. Acesta va lua note proaste la școală, va lua în greutate, se consideră o persoană neatrăgătoare, va suporta zvonurile urâte lansate în legătură cu moartea tatălui și implicarea mamei în toate acestea. Ceea mai agresivă va fi fiica directorului liceului unde învață Julie. Aceasta, se pare că nu a fost de acord cu relația dintre tatăl său și Camille, mama Juliei.
   Camille încearcă să se refugieze în muncă, nesesizând problemele pe care le are fiica sa. Developarea și restaurarea filmelor erau pasiunea ei. Într-un astfel de moment, Camille primește un telefon că fiica sa este la spital, astfel că fuga bruscă din camera obscură îi va strica un film trimis pentru developare de cărte Fin, un fost soldat în marină, care actualmente lucrează ca și profesor în Franța, în zona Aixen Provence.
   Întâlnirea dintre Finnemore Malcolm și Camille nu este tocmai una amiabilă. El îşi pusese toate speranțele în developarea filmului care l-ar putea înfățișa pe tatăl său mort și dispărut în război, dar și date despre acest mister. Camille este în continuare răvășită după spaima trasă pentru fiica sa, dar și faptul că aceasta a falsificat acordul său în privința unor cursuri de surferi.

,,Cine e tipul acela?
-Care tip? zise Camille în timp ce parcă pe alee.Tipul la care se referea Julie se afla pe veranda ei, cu un telefon mobil lipit de ureche și plimbîndu-se nervos. Era înalt, avea părul strâns într-o codiță și purta ochelari de soare gen aviator. Pantalonii scurți pe care-i purta și tricoul de culoare închisă lăsau vederii un corp plin de mușchi și bronzat. Draci. Oare acesta era curierul trimis de profesorul Finnemore?
Camille coborî din mașină, trînti portiera, iar atunci el se întoarse spre ea și își dădu jos de pe nas ochelarii de soare. În clipă aceea ceva neașteptat se petrecu-inima ei aproape că-i sări din piept, dar habar nu avea de ce. Era un bărbat străin.Totuși, nu-și putea lua ochii de la el. Postura lui și modul cum arăta erau neobișnuite.Era doar un bărbat, se gîndi ea. Un străin pe veranda ei. La tîmple îi străluceau cîteva șuvițe blonde, purtate de adieri peste ochii de un albastru clar, iar chipul lui semăna cu acelea din benzile desenate de Marvel Comics-atît de bine arata.”

   Cum filmul este distrus, Finn va deveni foarte nervos. Camille își va cere scuze, dar degeaba. Plecarea acestuia îi va lăsa o părere de rău tinerei femei, care după mulți ani simte un fior la apropierea unui bărbat.
  Finn este un bărbat singur, divorțat, iar căsătoria și încrederea în femeii l-au dus la relaţii impersonale. Degeaba încearcă, în afară de relații pasagere nu simte nimic. Și totuși…această tânără femeie cu părul în dezordine, cu ținuta răvășită și care nu pare prea profesionistă, îl va face să se răzgândească și să îi dea o șansă să se justifice.
  Camille la rândul ei este împinsă de către familie spre socializare, îi va acorda o șansă bărbatului să se revanșeze pentru comportamentul său neadecvat.
   Deși atracție există, Finn va pleca în Franța, iar Camille este hotărâtă să îl uite.
   Apariția unui colet misterios din Franța, adresat lui Henry, tatăl Camillei, va deschide sertarul amintirilor și al secretelor. La fel cum Julie este batjocorită de colegii de liceu, la fel a fost batjocorit și bunicul său Henry în Franța. Străbunicul lor avea o fermă, era primar în Bellerive, destul de bogat, dar a sfârșit prin a fi împuşcat la eliberarea Franței de către localnici. Acesta a activat în Miliția germană, iar evreii, vecinii, cunoștințele au avut de suferit de pe urma trădări primarului.
   Cele două tinere sunt intrigate de strămoașa lor Lisette. În cutia cu amintiri se va găsi un aparat foto, dar și câteva fotografii pe care Camille le-a salvat. Cum se poate ca din două persoane blonde cu ochii albaștri să se nască un băiat brunet cu un ten oacheș? Ce secrete se ascund în Bellerive? Oare Didier a fost tatăl lui Henry sau nu? A suferit degeaba în tinerețe de pe urma rușini tatălui său? Nu a avut de unde să știe prea multe lucruri, mama sa a murit la scurt timp după naștere, iar sora tatălui ar fi preferat să nu existe acest copil.

Bellerive, râul Var, Franța,1941

   Lisette Galli, o tânără minunată, blondă, cu un tată imobilizat într-un scaun cu rotile, cu frații morți, cu o viață dură pe timp de război. Pasiunea sa – fotografia. Lucrând la un fotograf expert, care din păcate a început să orbească. Când primarul din Bellerive o va salva într-o seară din mâinile unor soldați italieni, viața sa se va schimba. Nu îl simpatizează pe acest primar care este de partea ocupanților actualii la putere, dar pentru a își salva un bun prieten de la moarte și pentru a le da o șansă decentă de trai părinților, dar și pentru a nu fi evacuați forțat din locuință, se va căsători cu Didier. Acesta nu are nici un fel de sentiment, dar cum fosta soție decedată nu l-a lăsat cu moștenitori, trage speranța la urmași cu Lisette.
   Ocupația germană le va face viața mult mai grea francezilor din zonă. Singura fermă care este în grația germanilor este ceea a primarului Didier, un colaboraţionist devotat. Lisette va fi privită cu ură de către localnici, soțul ei este un trădător. Aceste fapte o va convinge pe tânăra soție de primar să devină o partizană a francezilor.

Mai 1944

   În desele sale plimbări cu aparatul de filmat va da peste un soldat americat rănit în urma aterizări nereușite cu parașuta. Hank Watkins auzi cuvintele femeii copleșit de durere. O tânăra curajoasă cu chip de înger. Deși este la un pas de a fi împușcată, Lisette vrea să îl ajute pe acest tânăr rănit.

,,-Nu mișca, zise ei. Rămâi pe loc.
-Poți să lași brațele în jos. Ai înțeles? Nu te împușc acum. Nu acum, cel puțin.
-Da, am înțeles, zise ea și se mai liniști.
Avea o voce tânără. Avea o voce de înger.
Îl ajută să bea apă cu bidonaşul. La lumina zilei părea atât de frumoasă. Avea părul blond împletit în două cozi groase, pe care le strânsese împrejurul capului, ca pe un halo. Avea ochi albaștri și pielea ca porțelanul. Era un înger, se gîndi Hank. Un înger viu.”

    În pădure, singură cu un tânăr grav rănit, Lisette va risca să fie prinsă și executată. Zilele trec una după altă, iar starea tânărului va începe să se îmbunătăţească. Cum Didier va petrece majoritatea timpului în compania germanilor și cum tânăra soție se pare că nu poate să îi facă urmași, Lisette va fi lăsată în pace și va avea libertate de mișcare. Întâlnirile dintre american și îngerul blond vor fi așteptate cu nerăbdare. Deși este prea tânăr, Hank va ști să se comporte admirabil, iar între cei doi vor apare sentimente. Vor vorbi despre plecarea împreună în State la sfârșitul războiului, chiar dacă tânăra franțuzoaică este căsătorită.

,

,În mijlocul dezastrului Lisette descoperi ceva frumos. Nu putea pomeni nimănui, nici ei însăși nu și-putea descrie, dar era un sentiment după care a tânjit întreaga viață. Hank Watkins a sedus-o complet-zîmbetul lui seducător, părul lui negru ca pana corbului și ochii căprui -închis.
Era tot ce Didier nu era. Era sinceritatea întruchipată, în timp ce Didier era rece, era blând, nu crud, ca Didier, era dulce, nu amar ca Didier. Lui Hank putea să-i spună orice. Putea să-i facă orice mărturisire. Era extraordinar, fiindcă Hank era un străin, necunoscut, cineva care avea o viață la un milion de mile depărtare, dar care o cunoștea pe ea. Iar ea îl cunoștea el.”

   Ce s-a întâmplat mai departe? Care e misterul? După eliberarea Franței care au fost evenimentele următoare?

Franța în prezent.

   Ce s-a întâmplat cu mama lui Henry? Care este adevărul? Urmează să îl descopere cele trei persoane sosite din State?
  Știm o persoană foarte bucuroasă de sosirea lui Camille în Franța, aceasta fiind Finn. Cei doi au păstrat legătura prin mesaje, iar acum când tânăra îi va solicită ajutorul va fi mai mult decât încântat.
   Julie își va face prieteni francezi, va începe să devină mai activă fizic decât în mediul online. Cât despre Henry- vor descoperi lucruri noi. Oare relația care se înfiripă între Finn și Camille va avea sorți de izbândă? Vor reuși cei doi să treacă peste suferințele îndurate și neîncrederea în ei înșiși? Sau distanța prea mare dintre Franța și America le va fi îndărătnică?
O carte cu multe necunoscute, dar care cu răbdare și perseverență din partea personajelor vor fi rezolvate.
Nota mea pentru carte este 10. Recomand să descoperiți toată acțiunea cărții.

Cartea Harta inimii – Susan Wiggs poate fi comandată de pe site-ul Editura Miron

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

recenzii cărţi

Harta inimii – Susan Wiggs – Editura Miron – recenzie carte
Review overview
***Nicoleta Zetoca (Nicol)***

19 COMMENTS

  1. Nu sunt cu cartile romantice, dar din cate ai scris tu, ma atrage pentru complexitate: mi se pare interesanta tematica depresiei fetei si a hartuirii de la scoala.

    • Sa stii ca si eu am suferit alături de fata! Mi-a parut rau ca nu a anunțat mama despre problemele cu care se confruntă!

  2. Nu am ajuns la cartea asta, dar mi se pare o lectură potrivită pentru luna decembrie. Totul capătă alt farmec luna asta.

    • Multumesc dragul meu Cosmin! Stiu ca nu e genul tau,ma bucur totusi ca ai citit prezentarea!pupici

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.