Interviu cu autoarea Daniela Faur

Interviu cu autoarea Daniela Faur – Ce-ai făcut în ultimii 4 ani?

Interviu cu autoarea Daniela Faur autori români.

  În 2016 am demarat campania ,,promovăm autori români,, – recenzii și interviuri. Să vedem astăzi, după 4 ani ce au mai scris scriitorii noștri. O nouă rubrică pe Literatura pe tocuri. 

    Așa că am adresat câteva întrebări prietenilor noștri.

    Azi, Daniela Faur.

Arci: Spune-ne câteva cuvinte despre omul și scriitorul Daniela Faur

  Daniela: Bună tuturor, eu sunt Daniela Faur. Am 34 de ani. Sunt născută și crescută în Reșița, căsătorită și stabilită în Timișoara. Am un frate geamăn și mereu mă mândresc cu asta. Am o fetiță de aproape 7 ani care mi-a schimbat viața și mi-a demonstrat de câtă iubire suntem capabil să oferim. E minunat să fiu mamă, e cea mai mare împlinire. Îmi place să gătesc, mai ales deserturi și, recunosc, îmi place la fel de mult să le și mănânc. Îmi place marea și apa și sper să nu treacă un an în care să nu ne întâlnim.

  De patru ani de zile sunt autor cu acte în regulă, în 2016 apărându-mi prima carte. Statutul de autoare îmi aduce un amalgam de sentimente. De multe ori nu-mi vine nici mie să cred. Îmi zic că nu e mare lucru să scrii o carte. E mare lucru să crezi în ea și în tine. Am multe momente în care mă îndoiesc de mine și am nevoie de un brânci care să mă coboare din norii mei pufoși și aducători de furtună. Este într-adevăr o provocare deoarece știi că trebuie să dai tot ce ai mai bun în tine, că trebuie să fii sincer cu cititorii, dar mai ales cu sufletul tău. Nu pot scrie la comandă cum nici nu pot scrie pe placul tuturor. De aceea e și normal ca părerile despre o carte să fie împărțite. Desigur că mi-ar plăcea să am un loc în sufletul fiecărui cititor, dar mă bucură faptul că am primit o șansă de la fiecare în parte. Voi scrie atât timp cât voi avea ceva de spus, nu de dragul de a mai adăuga un volum la palmares. Voi scrie din suflet, pentru suflet.

Arci: Ce planuri în plan personal sau profesional ți s-au împlinit( cărţi traduse, concursuri, publicat afară, premii, înfiinţare de editură). Ce cărţi ai mai publicat? Spune-ne câteva cuvinte despre ele.

  Daniela: 2+3 +4 cred că e mai bine așa, având în vedere că e primul interviu 😊

  Nu am visat niciodată să scriu, nici nu mi-a trecut prin cap. Și iată-mă acum , în 2020, cu patru cărți publicate: trilogia fantasyForțe ale Naturii” și romanul erotic “Infidela”.

  Povestea trilogiei “Forțe ale Naturii” mi-a apărut pur și simplu, ca un gând, în timp ce mergeam spre lucru. S-a întâmplat în 2013. Mergeam zilnic la serviciu pe jos, cam 4 km fiecare drum. Într-o zi m-am trezit visând efectiv pe stradă. Visam o poveste de dragoste, din aceea care îți rămâne la suflet și-ți taie răsuflarea, în care El și Ea fac totul unul pentru celalalt. Așa au apărut Eric și Ema – un cuplu poate clișeic sau posibil doar în cărți și filme, dar în care eu am investit tot ceea ce cred că ar trebui să existe într-o relație. Mi-au apărut apoi în gând alte personaje – fiica rebelă, mama supraprotectoare. Drumul meu devenea, pe zi ce trecea, tot mai interesant, și abia așteptam să o iau din loc. Îmi creasem o lume a mea, pe care o dezvoltam de la o zi la alta. Era ca și cum vizionam un film, cu ochii minții. La un moment dat mi-a trecut prin minte întrebarea: cum ar fi ca personajele din capul meu să aibă ceva puteri? Mintea mi-a zburat în fel și fel de direcții, dar s-a oprit în momentul în care mi-am zis mie că ar fi super să pot înțelege și explica aceste puteri, nu doar să am personaje înzestrate doar așa, de dragul de a fi supranaturale. Așa am făcut o legătură cu cele patru elemente ale naturii: Aer, Apă, Pământ și Foc. Ajunsesem în punctul în care povestea mea se încâlcise în așa hal încât mintea și memoria mea nu mai țineu pasul cu imaginația. Atunci m-am gândit că ar fi o idee să aștern pe foaie toată acea nebuloasă fantastică. Și așa s-a întâmplat. Soțul meu mi-a fost de mare ajutor. Eu sunt jurnalistă de profesie și el era oarecum trist că nu mai profesez deoarece îmi spunea mereu că îi place cum și ce scriu. El m-a convins că pot scrie o carte. Și am scris-o, m-am apucat în 2013 la începutul anului, am abandonat-o la scurt timp deoarece rămăsesem însărcinată și îmi era greu să stau la laptop să butonez. Și uite așa s-a așezat praful pe ea vreo 2 ani. Când Dalia, fetița mea, a mai crescut și am reușit să rup un pic de timp și pentru mine, m-am reîntors în fascinantul univers al Forțelor Naturii. Îmi fusese așa de dor și mă simțeam datoare sufletului meu să închei acea poveste care îmi adusese niștre trăiri de nedescris. La finalul lui 2016 mi-a apărut primul volum, “Moartea Vie”, la Editura Pavcon din București. Îi sunt foarte recunoscătoare lui Constantin Pavel, editorul meu, că a văzut potențialul meu ca autor la început de drum, dar și al poveștii. În 2018 a apărut volumul doi: “Mrejele Focului”, volum care vine să elucideze misterele din primul roman și să dezbrace personajele de secrete. Anul acesta am încheiat trilogia cu volumul “Furia Elementelor”. E o adevărată încleștare de forțe, lupta mult așteptată între Nativi. Recomand această serie tuturor visătorilor, iubitorilor de fantasy și povești de dragoste.

  Paralel cu “Furia Elementelor” am scris “Infidela”, un roman erotic început din joacă. Am avut o în minte o femeie cam nesigură pe ea, care are fantezii cu șeful ei, imaginându-și-l în tot felul de ipostaze sexy și comice deopotrivă. M-am distrat foarte mult scriind povestea Elei și a lui Sebastian, desi tratează un subiect sensibil: infidelitatea. Nu am avut în plan să o finalizez curând, dar editura Quantum a organizat un concurs de manuscrise exact pe acest sector, 18+. Așa că m-am ambiționat să o termin și să mă înscriu. Ador cărțile Quantum și toate autoarele de acolo, așa că a fost prilejul perfect pentru mine. Am terminat cartea și am câștigat și concursul. Am avut mari emoții deoarece mi-am dorit foarte mult să câștig. Cred că e momentul care m-a împlinit cel mai mult în toți acești 4 ani, mai ales că știu că au fost înscrise foarte multe manuscrise. Despre “Infidela” ce pot să vă spun? E o poveste care îmi este tare dragă. Recunosc că mi-a fost greu să fac publice primele pagini pe care le scrisesem deoarece a fost un text în afara zonei mele de confort. Și trecerea de la fantasy la 18+ a fost oarecum șocantă pentru toată lumea, chiar și pentru mine. Dar, cum am mai spus, scriu ce simt și ce mi se arată, așa că mi-am zis că merită să-mi depășesc limitele. Am cititori care mi-au spus că ei nu citesc așa ceva, punând cărții o etichetă greșită, poate din cauza copertei sau doar ideii de erotic. “Infidela” e mai mult decât o poveste erotica. E o incursiune în mintea complicată a femeii, o poveste despre autocunoștere, despre limitare, despre acceptare și chiar curaj. Curajul de a fi TU, de a-ți asculta mintea și trupul, de a lua decizii care-ți pot schimba viața la 180 de grade. Eu vă recomand să îi dați o șansă și vă asigur că nu veți regreta.

Arci: Cum au fost primite de catre cititori noile cărți?

   Daniela: Surprinzător, toate cărțile au fost primite foarte bine. Startul a fost cumva greuț, dar e normal. Am avut răbdare și încă am. Încă mă consider la început de drum, mai am multe de învățat. Mai dificil a fost, cum am spus și mai sus, să se treacă de etichetarea romanelor. “Trilogia Forțe ale Naturii” face parte din Colecția SF. Mulți au fugit de acest SF de parcă i-aș fi amenințat cu o invazie extarterestră. Și sunt alții care fug de acel 18+, confundând eroticul cu porno sau cu o carte ușoară. Vreau să cred că toate romanele mele au substanță, personajele sunt puternice și vulnerabile deopotrivă. Încă după “Moartea Vie” lumea mă întreba când apare următorul volum, ceea ce m-a bucurat nespus de tare. “Infidela” a fost ca un boom pentru mine, câștigând și alți cititori, dar păstrându-i și pe cei vechi. Chiar prietenii și cunoștințele de pe Facebook m-au încurajat să scriu această poveste, așa că le sunt foarte recunoscătoare. Am postat multe pasaje, chiar capitole întregi, înainte de apariție, deci cartea a fost cunoscută înainte de a apărea fizic. Bineînțeles că au existat și oameni care nu au rezonat cu poveștile mele, dar, cum am mai spus, este și normal. Încă mai ai de învățat la capitolul: nu pune la suflet notele mici de pe Goodreads și părerile neargumentate. Ajung eu și acolo ☺

Arci: În ultimii patru ani s-a schimbat ceva pe/în piaţa de carte? În bine, în mai puţin bine? 

  Daniela: Din punctul meu de vedere, piața de carte românească este într-o continuă creștere. Avem edituri noi și tot mai mulți autori. Nu sunt eu în măsură să judec dacă e de bine sau de rău, dacă am evoluat sau nu. Important este că avem o mare varietate de genuri și eu ca cititor, am de unde alege. Cred că fiecare dintre noi știe să facă o selecție din toate titlurile apărute. Nu e ușor, de multe ori coperta sau chiar și titlul pot induce în eroare. Dar aici vă avem pe voi, bloggerii de cărți, pe opiniile cărora ne putem baza. În ultimii ani, chiar de când am început să scriu, am cumpărat multe cărți semnate de autori români. Avem autori deosebiți, care scriu cu forță, care țes intrigi memorabile, care creionează povești de dragoste impresionante. Merită să investim în valorile autohtone!

Arci: Ce urmează? Ce poveşti? Ce planuri? Ce vise?

  Daniela: Am scris șapte ani la seria “Forțe ale Naturii”. Când am pus ultimul punct am simțit că rup ceva din mine. Am avut nevoie de ceva timp să mă adun, să mă gândesc de unde voi apuca o nouă poveste. Am mai multe idei care îmi aleargă prin minte și am început deja să creionez o altă lume fantasy. O iau însă încet, până îmi găsesc ritmul potrivit poveștii. Nu am încă un titlu, dar este despre o fată care vrea să se descopere, simțindu-se străină de propria existență. Acțiunea se va petrece la mare și printre valurile mării, în lumea noastră și într-o lume a apelor sărate, turcoaz. Am în plan și continuarea poveștii Infidelei. Recunosc că am gândit romanul de sine stătător, dar am avut atât de multe reacții pozitive și atât de multă lume mi-a cerut continuarea încât am început să mă gândesc serios la asta. Am deja firul în cap și îmi plac noile întorsături de situație pe care mi le-am imaginat, așa că de aceea o voi scrie, nu doar de dragul de a mai umple niște pagini doar pentru că se cere. Mai am idei, Doamne ajută, să vedem cum și dacă se vor concretiza în povești care merită spuse.

Arci: Câteva cuvinte pentru cititorii și echipa Literatura pe tocuri.

  Daniela: Vreau să le mulțumesc tuturor celor care mi-au dat o șansă, celor care m-au descoperit prin intermediul poveștilor mele. Le mulțumesc și pentru toate încurajările și susținerea lor și pentru că mi-au fost alături în toți acești ani, acceptând invitația mea de a se înhăma în aventurile propuse spre evadarea din cotidian. Le promit că voi scrie mereu cu aceiași pasiune și că mă vor regăsi pe mine printre rânduri, indiferent de genul pe care îl voi aborda.

  Și vouă, fetele de la Literatura pe tocuri, vă mulțumesc pentru susținere și promovare. Îi mulțumesc lui Vero Budea în primul rând că ea a fost cea pe care am cunoscut-o prima personal și care a acceptat cărțile mele și a fost mereu alături de mine cu sfaturi și încurajări.

  Arci, mulțumesc din suflet pentru acest interviu. E minunat să îmi aduc aminte de momentele mele de început, de primele pagini pe care le-am scris. Sunt puțin melancolică acum, dar îmi place sentimentul. Mă bucur că și noi ne-am întâlnit și că “Infidela” te-a cucerit și pe tine.

Vă îmbrățișez pe toate cu drag!

Arci: Să ştii că şi eu aştept “Infidela” continuarea. Mulțumesc Daniela şi mult succes!

Cărțile Danielei Faur le găsiți pe site-ul Editura Quantum și Editura Pavcon

Verifică disponibilitatea cărților în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta librărie.net şi cărtureşti

Recenzii Cărți Daniela Faur

Interviuri autori români

Interviu cu autoarea Daniela Faur – Ce-ai făcut în ultimii 4 ani?

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.