„Nu diferențele sunt ceea ce ne separă, ci modul în care judecăm aceste diferențe, care se bazează pe lipsa de înțelegere.”

Marte și Venus se împacă - Secretul cuplurilor fericite - Dr. John Gray

Marte și Venus se împacă – Secretul cuplurilor fericite, de Dr. John Gray – Editura Litera – recenzie

Marte și Venus se împacă – Secretul cuplurilor fericite

 Dr. John Gray

Titlul original: Men, Women and Relashionships – Making Peace with the Opposite Sex

Editura: Litera

Colecția Introspectiv/Dezvoltare personală

Anul apariţiei: 1993, 2019

Traducere din limba engleză de: Andreea Rosemarie Lutic

Număr pagini: 319

Gen: dezvoltare personală

Cotație Goodreads: 3,77

   Femeile și bărbații sunt diferiți, o știe toată lumea. Cu toții am auzit în mai multe ocazii că femeile sunt de pe Venus, iar bărbații de pe Marte. De fapt, cartea cu pricina, „Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”, este scrisă de același autor, Dr. John Gray, expert în comunicare și relații de cuplu.

   Până să citesc „Marte și Venus se împacă – Secretul cuplurilor fericite”, știam că suntem diferiți, dar nu chiar în asemenea măsură, de parcă am veni de pe planete diferite. Mai bine spus, nu credeam, căzând într-o greșeală tipică, semnalizată de autor. „Vrăjeală!” îmi spuneam. După părerea mea, cele mai multe diferențe dintre sexe erau de ordin cultural, derivând din stereotipurile de sex-rol. Cu alte cuvinte, am fost educați să ne comportăm potrivit unui tipar impus de alții, iar diferențele sunt mai mult în capul nostru: fetițele să se joace cu păpușile, să fie mai delicate, mai blânde, iar băieții să se joace cu mașinile, să fie mai agresivi; femeia să se ocupe de casă și copii, bărbatul de asigurarea traiului.

   Citind cartea lui dr. John Gray, am înțeles unele lucruri, explicate detaliat din perspectivă masculină. Am realizat (deși știam, dar nu acordam suficientă importanță) că majoritatea diferențelor sunt de ordin anatomic, fiind programați genetic să ne comportăm într-un anume fel.

Majoritatea conflictelor dintre bărbați și femei se bazează pe o neînțelegere elementară: presupunem că suntem la fel, deși, în multe privințe, bărbații și femeile sunt la fel de diferiți precum locuitorii a două planete distincte. Dacă nu înțelegem prin ce ne deosebim, toate eforturile noastre de a pătrunde misterele iubirii veșnice vor fi în zadar.”[/quote_box_center]

   Aceste deosebiri au importanța lor în fiecare interacțiune. De exemplu, probabil ați observat că atunci când se confruntă cu o problemă, femeia are tendința de a vorbi despre situație, despre cum se simte, în timp ce bărbatul vine cu soluții. Tot ce își dorește femeia este să se descarce, să fie ascultată, înțeleasă, sprijinită, iar bărbatul, prin natura sa adeptul acțiunii, crede că ea îi cere soluții. În consecință, îi spune ce ar trebui făcut și ea se enervează, pentru că își dorește doar să fie ascultată.

[quote_box_center]„O dificultate cu care se confruntă cuplurile este că, dacă femeia îi vorbește partenerului despre ce probleme are ea, tendința lui naturală este să-i ofere soluții. În acel moment, nu soluțiile o vor ajuta pe femeie să se simtă mai bine. Ceea ce-și dorește ea este empatie – s-o audă cineva.

   Acesta este numai unul din multitudinea de exemple ilustrate în carte. Veți găsi povești de viață concrete, desprinse din practica autorului. De asemenea, veți afla câteva trucuri și soluții de a îmbunătăți comunicarea cu persoanele de sex opus, indiferent că e vorba de partener/ă, rude, prieteni/prietene, colegi/colege.

„Cea mai mare greșeală a femeii, într-o relație, este să renunțe la a-și comunica nevoile și să înceapă să facă totul de una singură.”

„Pentru ca un bărbat să se bucure de o relație bună cu o femeie, trebuie să-și ajusteze așteptările. În loc să creadă că munca lui s-a terminat odată ce s-a întors acasă, e necesar să înțeleagă bine că are de muncit și la relația cu partenera.”

Personal, m-am regăsit în multe aspecte abordate, cum ar fi reflecțiile asupra genților femeilor:

„Nu putem fi niciodată siguri de ce vom găsi în geanta unei femei. E posibil să nu știe nici ea. Dar un lucru e sigur: va duce cu ea toate lucrurile de care s-ar putea să aibă nevoie, precum și lucruri de care s-ar putea să aibă nevoie alții.

Când ne uităm în geanta unei femei, primul lucru pe care-l vedem este o colecție de gentuțe și săculețe mai mici, de parcă ar purta cu ea propria farmacie privată și propriul birou.”

   Totodată, autorul ne atrage atenția asupra faptului că afirmațiile sale sunt generale, cu siguranță, există excepții. Nu toate femeile sunt așa cum le descrie, cum nici tuturor bărbaților nu li se aplică aceste „reguli”.

De exemplu, următoarea presupunere nu mi se aplică deloc, reacționând mai degrabă masculin:

„30 de minute de cumpărături nefocalizate reprezintă limita până la care poate suporta bărbatul fără să obosească. Pentru femei, câteva ore petrecute la cumpărături pot fi o ocazie de a se relaxa, de a se echilibra emoțional și a se reenergiza.”  – în cazul meu, poate de a obosi și mai tare.

   Veți învăța să priviți situația și din perspectiva celor de sex opus, ceea ce va ajuta mult în evitarea și soluționarea disputelor; se pare că majoritatea conflictelor provin din faptul că nu discernem între dorințele noastre și cele ale partenerului:

   „E posibil, de asemenea, să ne ofensăm partenerul de viață atunci când ne purtăm cu ea sau cu el așa cum am vrea să se poarte la rândul său cu noi. Presupunem – în mod greșit – că „e bine și pentru tine ce e bine pentru mine”. De exemplu, Alise își enervează soțul, pe Henry, cu grija ei exagerată. Nu face asta în mod intenționat; de fapt, n-are nici cea mai vagă idee de ce se supără el. Nu știe ce să creadă, întrucât ei i-ar plăcea ca el să fie mai grijuliu.”

   În ceea ce privește schimbarea perspectivei, m-a impresionat motivul ce l-a determinat pe autor să scrie această carte, dar nu vi-l spun, va trebui să-l descoperiți singuri.

Cartea de față le e dedicată tuturor celor întemnițați în propria inimă. Sper să vă ajute să descoperiți câteva dintre butoanele care trec neobservate, atunci când sunteți închiși în voi înșivă. Tuturor vă doresc să vă deschideți inima spre iubire și compasiune. Și sper ca exemplul vostru să-i inspire și pe alții să iasă din portbagajele lor și să-și dăruiască iubirea.

 Despre autor:

   Dr. John Gray este expert internațional în comunicare și relații de cuplu, a scris peste 20 de cărți, vândute în mai mult de 50 de milioane de exemplare în toată lumea, traduse în 50 de limbi. Cea mai cunoscută carte a sa este bestsellerul internațional „Bărbații sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”.

  Susține seminare de comunicare și a fost invitat special la mai multe emisiuni celebre.

Cartea Marte și Venus se împacă – Secretul cuplurilor fericite – Dr. John Gray o găsiţi pe site-ul Editura Litera

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

14 COMMENTS

  1. Nu am citit nici cealalta carte a autorului, desi am auzit despre ea. Imi place faza cu gentile, a mea are kilograme intregi, uneori. :))) Recenzia ta este frumoasa si convingatoare, asa ca s-ar putea sa citesc si eu cartile, candva.

    • Da, si eu imi car casa dupa mine… Acum stim de ce :)) Nici eu n-am citit cealalta carte, dar acum vreau.

  2. am citit primele 2 volume cu marte si venus si chiar pot spune ca sunt carti extrem de utile, din care mai invatam ceva! adevarul e ca suntem atat de diferiti, si imi place ideea (cred ca e corecta) cum ca ne purtam cu altii asa cum am vrea sa se poarte ei cu noi

  3. Cred că este util de aflat și perspectiva sexului opus. Citesc astfel de cărți, în speranța că voi descifra cât mai multe din tainele unei relații echilibrate.
    Felicitări, Sorina!

    • Multumesc! Pai sa stii ca sunt explicate unele lucruri din perspectiva ambelor sexe, desi autorul isi lasa clar amprenta.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.