Nu de-aia sunt o inspirație – Alex Szollo – recenzie

Nu de-aia sunt o inspirație – Alex Szollo – recenzie

Nu de-aia sunt o inspirație - Alex Szollo - recenzie

Nu de-aia sunt o inspirație – Alex Szollo – recenzie

Titlul: Nu de-aia sunt o inspirație

Autor: Alex Szollo

Editura: Lebădă Neagră

Anul apariției: 2023

Nr. de pagini: 234

Categorii: Moderni, contemporani, Raftul autorilor români.

   Sunt cărți în paginile cărora regăsim povestea nespusă a unor suflete care ne amintesc de acei soldați, răniți în luptă, dar învingători, acei eroi care altădată au schimbat soarta unei lumi. Autorul Alex Szollo aduce în atenția noastră prin intermediul acestei cărți, lupta pe care acești eroi ai propriilor vieți au purtat-o de-a lungul timpului cu mentalitățile eronate întâlnite în comunitatea noastră care se pretinde evolutivă, dovedind, de cele mai multe ori, contrariul. De ce există aceste mentalități ilogice, lipsite de discernământ, rămâne un mister. De ce nu vrem să înțelegem că toți suntem diferiți, că acest aspect face ca umanitatea să aibă conținut, că ne naștem egali în drepturi și parte din întreg.

  Necesitatea cunoașterii elementelor ce construiesc codul bunelor maniere în relațiile cu ceilalți, reiese din prezentarea întâmplărilor neplăcute cu un impact emoțional puternic trăite într-un timp prea scurt și considerentele care au decurs din acestea. Încercarea reușită a autorului de a ne face să vedem dincolo de aparență, transformă povestea scrisă într-o lecție de viață trăită cu demnitate și curaj. Una dintre problemele pentru care ne confruntăm cu astfel de situații, este lipsa educației elementare, nu vorbesc de studii, vorbesc de acei primii ani de acasă, acel minim necesar căruia, se pare, că în ultimul timp, nu i se mai acordă atenția cuvenită. Alte aspecte par să devină mai importante, uitând că însăși noțiunea de respect se deprinde tot atunci.

  Fiecare capitol este construit pe anumite teme care ne ajută să înțelegem ce implică să fi vizibil diferit, cu ce probleme te confrunți, de câtă voință ai nevoie pentru a înfrunta o lume care poate deveni străină în orice moment. Un aspect tulburător, cu o rezonantă diferită, a fost mesajul transmis în fragmentul despre iubirea necondiționată. Fiecare cuvânt care îl însoțește pare scris cu sufletul, fiecare poveste despre familia lui, despre prietenii, pare desprinsă din locurile păstrate cu grijă în inima lui. Atât de frumos! Poveștile despre mama sa sunt mai presus de cuvinte, să cunoști un astfel de om este memorabil și minunat în același timp.

…Știe cum a fost în toți cei șaptesprezece ani de școală, de la eforturile făcute pentru a mă înscrie, la nopțile nedormite adesea, ca să-mi facă temele la materiile la care eram pământ de flori, după ce-mi scria și celelalte teme după dictarea mea, știe cum a fost să-mi scrie lucrări, teze și așa mai departe, cum a fost să aibă grijă întotdeauna ca la școală să am o ținută impecabilă. Știe cum a fost să trebuiască să-mi care ciolănosul și preaînțepenitul trup până în clasă de la etajul doi, în brațe, până în clasa a șasea, când a început să mă deprindă cu mersul în picioare, și cum a avut grijă să am mereu parte de socializare.

Cum ar fi înfruntat împreună cu mine toate situațiile noi și prin urmare înspăimântătoare pentru un tip vizibil diferit și mereu conștient de asta, dacă nu cu iubire necondiționată cât să umple trei universuri?

  Prezentarea unor întâmplări amuzante destinde atmosfera, schimbând totodată registrul într-un moment încărcat prin impact pentru cititor, și o găsim într-un capitol care ne vorbește despre necuvântătoare. Acesta este urmat de o tematică aparte în context și anume: pasiunile, un excelent punct de pornire pentru conversații. Interesant modul de abordare și un pic inedit. Îmi place!

  Un subiect tratat cu o dorință de cunoaștere aproape palpabilă este credința. Încercarea autorului de a ne determina să înțelegem cât de mult poate schimba aceasta o viață, se regăsește într-un capitol fascinant aflat aproape de finele cărți și este unul impresionant prin considerentele personale profunde, redate pe înțelesul tuturor. 

  Pe Alex Szollo l-am cunoscut prin intermediul site-urilor de promovare a literaturii cu mult timp în urmă.  Fascinația și respectul resimțite atunci există și astăzi nu doar pentru omul Alex Szollo și pentru scriitorul care s-a dovedit a fi. Recomand cu drag această carte, frânturile din suflet, lecțiile de viață și considerentele de mult bun simț întâlnite aici sunt despre realitatea celor mai puternici, iar mesajul clar transmis de autor trebuie să ajungă la fiecare dintre noi. Hai să interacționăm în mod firesc, neforțat, nu avem motive să procedăm altfel! Dizabilitatea nu este o problemă este o latură a existenței umane.

N-o să fiu ipocrit să vă spun că nu mi-aș dori să mă deplasez și să fac tot ce face un om obișnuit, complet independent. Ba chiar am să vă mărturisesc că dorința mea cea mai aprinsă, din cel mai sensibil colț al inimii, e să ajung să mă rog la Mormântul Sfânt pentru asta. E un freamăt în sufletul meu care-mi spune că se va întâmpla ceva minunat odată ajuns acolo. Iar dacă nu se va întâmpla, atunci o voi lua ca semn că propria credință trebuie să mai crească.

Recenzii cărți

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.