Petale Scrise. Povestiri cu final neașteptat – recenzie
Petale Scrise. Povestiri cu final neașteptat
Editura: Editura Petale Scrise
Autor: Autorii Editurii Petale Scrise
Nr de pagini: 262
Gen: povestiri, antologie
Având în vedere că în ultima perioadă am citit mai multe cărți cu puternic impact emoțional, care m-au epuizat psihic, am simțit nevoia să trec la ceva mai lejer, așa că am ales “Petale Scrise. Povestiri cu final neașteptat”, o antologie care cuprinde 14 povestiri scrise de autorii și editorii de la Editura Petale Scrise.
În mod surprinzător, lectura nu a fost chiar atât de ușoară pe cât credeam, ci mai degrabă solicitantă, asta datorită substanței emoționale și a tematicilor diverse, ca să nu mai vorbesc de finalul neașteptat pe care îl au în comun toate aceste povestiri. Și legat de acest ultim aspect, trebuie să recunosc că nu-mi place să citesc antologii în care sunt lucrări diferite care nu au legătură între ele, dar această carte a reușit să mă surprindă prin maniera în care autorii și-au dat frâu liber imaginației – sau și-au depănat amintirile -, fiind totuși foarte atenți să ofere un deznodământ la care cititorul să nu se aștepte.
Fecioara de gheață și trandafirii sângerii de Ioana Mihaela Curaleț este o povestire fantastică, cu o latură mistică, a cărei acțiune se desfășoară în perioada medievală. Este o lucrare încărcată de fenomente misterioase, situații tensionate și întâmplări neprevăzute.
Justiția supremă de M. K. Lynn este o povestire thriller despre o criminală în serie, meticuloasă, fără scrupule, care acționează într-un mod ingenios, dar care ajunge, într-un final, să-și găsească nașul. Lucrarea surprinde prin ritmul alert, răsturnări de situație și un final care șochează. Demn de menționat este faptul că povestirea a câștigat Premiul Cititorilor, în cadrul concursului de povestiri thriller Words&Quarantine, ediția a doua, 2021.
Dragoste misterioasă de Delia Mitroi îmi va rămâne în minte mult timp de acum încolo. Este o poveste de dragoste emoționantă, învăluită într-o ambianță misterioasă, ce ține de domeniul paranormalului, despre o tânără care își caută alesul, acel el “pe care îl așteaptă cuminte de-o viață, fără excese și exagerări. Acel „el” simplu, dar în mod paradoxal complicat, care să-i răstoarne lumea cu susul în jos”.
Cinci sute de nuanțe de gri de Cătălina Pană este o povestire încărcată de senzualitate, despre o tânără care suferă de acromatopsie totală – “un diagnostic crunt pentru o fată care ar trebui să se bucure de culoare în cei mai frumoși ani ai vieții, în schimb, lumea sa este ca un film alb-negru” – și care reușește să-și întâlnească iubirea.
Vicios – Începuturi de Alexandra Condrat este un prequel la romanul Vicios, o povestire care îi are în centru pe Beatrice și Vladi, din perioada de dinaintea construirii barului de lemn Vicios.
Povestea fantastică de Laura Stanciu adaugă o nuanță de umor antologiei și creează cititorului o stare de relaxare. Este povestea unui tânăr din zilele noastre care se trezește captiv într-o lume de basm, nevoit fiind să se lupte cu Dragonii Munților și să ajute o prințesă. Un text asezonat din plin cu numeroase replici amuzante, discuțiile spumoase dintre Ionuț – care e absolut convins că prietenii îi joacă o festă – și valet, stârnesc hohote de râs.
“‒ Wow, dar văd că nu vă dați în spate de la nimic când vine vorba de recuzită! exclamă el luând cu șovăire hățurile. Bravo, mă băieți, aveți nota zece și la interpretare și la autenticitate! Nu știu cum vă puteți păstra mutrele astea serioase când vă bateți joc de un biet om al secolului 21 cu toate tâmpeniile astea haiducești-medievale, dar, pe bune, aveți toată stima mea! Eu ce naiba ar trebui să fac acum cu măgăoaia asta? mai adăugă el arătând cu degetul spre cal. Lancelot în acest timp se apropiase de Ionuț mirosindu-i creștetul capului și nechezând nesigur. Doar nu vă așteptați să încalec pe el? N-aveți și voi alt mijloc de deplasare mai… modern? Nu știu, un Logan, un Golf 4 de prin ’96, orice, merg și cu ăla numai să pornească și să nu mă lase în drum.”
Limbaj Universal, povestirea scrisă de Marius Andrei, în care este prezentat primul contact dintre un grup de adolescenți și unul de extratereștrii, m-a surprins plăcut prin maniera în care umorul se împletește cu elementele din sfera SF.
Șoapte de iubire de Delia Moretti este o povestire romantică, scrisă într-un stil vioi, plină de substanță, în care iubirea, familia și prietenia joacă un rol important.
Doar atunci… de Mihaela Anghel este o povestire emoționantă despre fragilitatea vieții și a doua șansă. Din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai impresionantă lucrare din cadrul antologiei. E genul de povestire care te îndeamnă să te gândești la adevăratele valori ale vieții, la persoanele dragi care te înconjoară și la faptele pe care le faci de-a lungul timpului.
“Parcă vă doriți cu tot dinadinsul să fiți nefericiți. Ați devenit morocănoși și constant nemulțumiți de câte ceva: de greutate, de culoarea părului, de iubire, de lipsa ei, de vânt, de ploaie, de soare, de tot ce vă înconjoară… Vă împiedicați de tot felul de detalii și omiteți binecuvântările de lângă voi și din viețile voastre…”
În Clipele trecute de Elena Druță ni se vorbește despre anumite etape din viața unei femei. Autoarea și-a propus să împărtășească cititorilor săi ceea ce se ascunde în sufletul acestei femei, ne vorbește despre suferința ei și despre deciziile care i-au influențat viața. Este o povestire care îndeamnă la introspecție.
În ceea ce privește Epitaful unei iubiri, autoarea Aurelia Chircu a reușit să mă ia prin surprindere cu o povestire prezentată într-o manieră realistă, despre viața unui cuplu și problemele grave cu care se confruntă, cu o acțiune desfășurată în zilele noastre, adaptată contextului actual (mă refer aici la pandemie).
Cutia Pandorei de Cătălin Dumitrescu este o ficțiune istorică, din perioada postbelică, pigmentată cu elemente romantice, în care ne este prezentată povestea de dragoste dintre un tânăr ofițer NKGB și o tânără poloneză, al cărui tată fusese luat prizonier de Armata Roșie. Lucrarea mi-a acaparat toată atenția și m-au ținut cu sufletul la gură în așteptarea deznodământului.
Apel de Urgență de Alina Cosma este o poveste aflată la granița dintre realitate și ficțiune, încărcată de emoție și dramatism, în care ne este prezentată relația dintre doi medici: “el, urgentistul care și-a dedicat viața meseriei, mereu pe fugă, mereu contra-cronometru, mereu luptând pe viață și pe moarte; și ea, frumoasa pediatră cu suflet de înger care, întorcându-se dintre morți, a revenit să salveze viețile micilor pacienți”. Am fost foarte impresionată de maniera realistă în care sunt menționate problemele din sistemul sanitar, dar și felul în care medicina este descrisă ca un mod de viață, ”un vârtej care te înghite cu totul și nu-ți mai lasă nimic, nici familie, nici prieteni… nimic…”
“Îmi amintesc cât eram de entuziasmat la început de carieră, credeam că pot muta munții, că sunt un mic zeu care face minuni. Apoi numărul nesfârșit de dezamăgiri, luptele pierdute cu moartea, reușitele umbrite de nemulțumirea celor din jur… toate mi-au retezat aripile. Îmi place ce fac, dar a pierit entuziasmul. De multe ori fac totul ca un robot. Pierzi empatia… îți pierzi sufletul…”
Ghicitoare în vreme de război de Eva Anca este o poveste despre dragoste și speranță, inspirată din realitate, plasată în timpul celui de-l doilea război mondial. O poveste care mi-a trezit nostalgia, amintindu-mi de vremurile în care bunciul meu își depăna poveștile de pe front, peripețiile prin care a trecut, în drum spre Munții Tatra.
Cu toate că sunt povestiri pentru toate genurile și subgenurile literare, de la romance, thriller, fantasy, paranormal, până la comedie, ficțiune istorică și nonfictiune, cartea este plină de mesaje puternice, despre puterea iubirii, a prieteniei și a speranței. Anumite texte sunt amuzante, poate chiar de-a dreptul hilare, iar altele sunt atât de emoționante, încât le citești cu lacrimi în colțul ochilor.
Verifică disponibilitatea cărților în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Petale Scrise. Povestiri cu final neașteptat – recenzie
Felicitări, Alina! Foarte frumoasă recenzia! ❤
Multumesc mult, Alina!
Multumim pentru recomandare Alina!
Felicitari tuturor!
Multumim frumos, Arci!
Mulțumesc pentru recenzie, foarte frumoasa!
Cu mare drag, Nicol!
Super, m-ai convins să pun cartea în wishlist! Imi place tare mult recenzia, felicitari!
Multumesc pentru ca vrei sa ii acorzi o sansa, Geo!
suna interesant!
Daaaaaa.