Povestea funcționarului care a devenit cuier de Dana Nichițelea

Povestea funcționarului care a devenit cuier, de Dana Nichițelea – Editura Heyday Books – prezentare

  • Dana Nichițelea

  M-am născut la data de 05.07.1985 în orașul natal al mamei mele – Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți, fără să fi locuit vreodată efectiv acolo. Am avut ocazia de-a lungul timpului să mă perind prin diverse zone ale tării, o mare parte din copilărie și adolescență, petrecându-mi-o în Buzău. Ulterior, am ales să urmez cursurile universitare la București, indreptandu-mi atenția și energia către domeniul psiho-social. Momentan, locuiesc în Bacău și am o fetiță în vârstă de 8 ani.

  Am absolvit Facultatea de Asistență Socială și ulterior pe cea de Psihologie, din cadrul Universității București și mi-am axat atenția către aprofundarea studiilor pe latura serviciilor sociale ce vizează categoriile speciale de beneficiari. Din punct de vedere profesional, ultimii 10 ani am lucrat preponderent cu minori și tineri neglijați, abuzați, abandonați, exploatați sexual sau prin muncă, victime ale violenței domestice sau a traficului de persoane, tineri ce au săvârșit fapte penale, dar nu răspund penal datorită vârstei, sau pe proiecte ce vizează crearea şi implementarea de servicii comunitare integrate în vederea combaterii sărăciei şi a excluziunii sociale.

  Parcursul meu literar este sărac. Deși am fost întotdeauna atrasă de ideea de a crea ficțiuni și scurte povestiri, mult timp m-am rezumat doar la scrierea de poezii, pe care le-am ținut mai mult ascunse. Ceva mai târziu, mi-am permis să dau o șansă ideii de a scrie proză scurtă, liberă, unde, inițial timid, evitând să deranjez, am încercat să-mi strecor ideile în scris. Mi-am permis treptat, să las liberă doza mea de sarcasm, uneori cinism, să se strecoare din ce în ce mai des în scrierile mele. Mi-am dat voie ca, cu fiecare pagină scrisă, să fiu mai axată pe ceea ce voiam să las să iasă la suprafață și mai puțin pe teama de a fi nevoită să mă justific. Când mi-am dat seama cu adevărat că îmi doresc să scriu pentru mine, cred că am reușit, cumva, să scriu și pentru ceilalți…

  În februarie 2020, mi-am lansat primul volum de proză scurtă, “Povestea funcționarului care a devenit cuier”, la editura Heyday Books, Bacău.

  „Liniștea auto-impusă mă obosește teribil, mă îngrețoșează de-a dreptul. Simplă și obscură. Totul stă pe loc și tu îți iei strategic câteva palme ironice în timp ce te lupți cu tine însuți și timpul se scurtează cu fiecare secundă. Ipotetic vei fi mai împăcat cu sine, dar pentru o perioadă mai scurtă de timp.”

  Adevărul nu doare, adevărul nu deranjează. Dana Nichițelea în volumul său de debut, reușește prin stilul sarcastic să redea o realitate pe care mulți o trăim, dar puțini o acceptăm așa cum ni se înfățișează ea.

  Dana nu menajează ci reușește să-ți zgârie puțin vanitatea și să te facă sa conștientizezi că cea mai mare putere a ta este să te prefaci, să fugi constant de tine, neștiind că în cele de urmă tot de tine dai.

O scriitură asumată, relaxată, pe alocuri inconfortabilă.

Cartea o găsiți pe site-ul Heyday Books

Noutăți editoriale

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.