Prins între două vieți, copiii cu părinți divorțați - Rubrica La vie en noir

Prins între două vieți, copiii cu părinți divorțați – Rubrica La vie en noir

   Decizia de a divorța nu este niciodată ușoară, mai ales când există un copil la mijloc. Sau mai mulți. Cu cât mai multe suflete depind de noi pentru a-și menține starea emoțională și mentală pe linia de plutire, cu atât mai dificil devine să-ți asumi această hotărâre.

  De asemenea, factorul material care vizează întreținerea copiilor după divorț, are și el un rol extrem de important. Ne păcălim singuri crezând că o pensie alimentară sau stabilirea unei sume lunare de comun acord, sunt ușor de gestionat.

  Prioritățile pe care le-am fi avut în ceea ce privește alocarea anumitor fonduri pentru nevoile copilului, după divorț ajung să fie dezbătute din prisme diferite. Cel care este solicitat să pluseze cu o anumită sumă de bani pentru a acoperi proiecte neprevăzute (tabere, excursii, cursuri de dans sau informatică) riscă să nu fie mereu de acord cu propunerea făcută. Este și firesc într-un fel, mai ales dacă vine din partea părintelui cu care copilul locuiește în cea mai mare parte a timpului. Pentru părintele numărul doi devine dificil să țină pasul cu toate nevoile și așteptările pe care copilul le aduce în discuție, când reuniunea dintre ei este pasageră. Îngrijirea unui copil cu toate nevoile, obligațiile sau  pretențiile pe care le ridică câteodată pentru a se menține în rând cu colegii de clasă și prietenii săi, pot fi considerate neimportante pentru părintele care își petrece mai puțin timp cu acesta.

În afara sferei materiale, există alte aspecte cu impact emoțional și mai mare.

  Procesul de a-i explica copilului de ce toate lucrurile cu care era obișnuit, se vor schimba și de a face asta într-o manieră în care acesta să asimileze în timp informația pentru a nu fi tentat să deraieze pe o pistă autodistructivă, este un proces anevoios.

  Tendința spre revoltă împotriva părintelui cu care acesta alege să plece sau este nevoit să rămână este firescă deoarece întrega schimbare, atât de decor cât și din punct de vedere organizatoric, îi perturbă echilibrul și așa fragil. Scoaterea în afara zonei de confort fără a fi capabil de a înțelege de ce și pentru ce, generează reacții normale de furie și frustrare.

  Sentimentul de vinovăție resimțit de părintele cu care copilul locuiește este întărit de momentele în care observă că acesta este marginalizat sau compătimit de către cei care consideră că decizia părinților de a divorța este una egoistă, incapabilă de a se axa pe imaginea de ansamblu și pe modul în care copilul este afectat.

  Cea mai mare provocarea a părintelui rămas singur și cu un copil în grijă, este aceea de a suplini toate rolurile care lipsesc. De a-și găsi timp atunci când pur și simplu nu mai are. De a apela la resurse energetice de care nu era conștient pentru momentele în care simte că își pierde răbdarea.

Citiți articolul integral pe blogul dananichitelea.ro

Rubrica La vie en noir

 

***Dana Nichițelea (Dana)*** – sunt absolventă de studii psiho-sociale, mamă, devoratoare de cărți, pasionată de filme și cești de cafea aromată, îmi plac plimbările lungi și singuratice pe care le alternez cu reuniuni vesele între prieteni dragi, prăjiturile cu ciocolată și diminețile leneșe. Aleg să mă mențin mereu ocupată desfășurând simultan activități diverse. Mă relaxează conversațiile cu persoane lipsite de false pudori, pentru care sarcasmul, ironia si o doză de cinism, nu reprezintă un punct de cotitură. Am debutat în februarie 2020 la Editura Heyday Books, Bacău cu volumul de proză scurtă “Povestea funcționarului care a devenit cuier”, sunt co-autor în cadrul colecţiei de nuvele "Nuanţe de piper şi ciocolată" - Editura Siono, Bucuresti, lansată în septembrie 2020, iar în februarie 2021 am publicat primul meu roman – La răsărit e ceață – Editura Heyday Books, Bacău. Pentru mine, Literatura pe tocuri reprezintă o comunitate de prieteni, un spațiu în care libertatea și curiozitatea se întrepătrund și un nou început alături de oameni pasionați de lectură.

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.